Interview: Μείωση εισοδημάτων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι αλλαγές στις συνήθειες – “Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα. Σταδιακή η μείωση φορολογίας και εισφορών” – Κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους – Το ΔΝΤ «αδειάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ξοδέψτε χρήματα»

 Interview: Μείωση εισοδημάτων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού – Οι αλλαγές στις συνήθειες

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισής του, διαπιστώνονται σε δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε απόψε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με πρωτοβουλία της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, παρατηρείται μια ενίσχυση της πρακτικής των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου για αγορές από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση, επιφυλακτικότητα αλλά και προσδοκία για επιστροφή σε παλιές καταναλωτικές συνήθειες (επισκέψεις σε καταστήματα, εστιατόρια, θερινές διακοπές, κ.α.), αλλά και μείωση των εισοδημάτων ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, εργαζομένων, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτώμενους απαντούν ότι καλώς ελήφθησαν τα μέτρα από τις κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να τηρεί τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και μετά την καραντίνα, παρότι παρατηρείται μια μερική χαλάρωση της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η εκδήλωση είχε σαν στόχο την έγκυρη πληροφόρηση στα μέλη του ΕΕΘ για το πόσο επηρέασε το καταναλωτικό κοινό η εμπειρία της πανδημίας και ο τρόπος ζωής, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν εισηγητές για τις θεματικές του management σε συνθήκες κρίσης, αλλά και της υγιεινής.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστόφορος Εδιάρογλου, το θέμα επιλέχθηκε γιατί παρατηρείται σημαντική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως η συχνότερη χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η προτίμηση κάποιων συγκεκριμένων καταναλωτικών αγαθών κοκ.

«Οι ειδικοί μπορούν να μας πουν ποιες συγκεκριμένα είναι αυτές οι αλλαγές, ούτως ώστε οι επαγγελματίες να τις συνυπολογίσουν για τη διοίκηση των δικών τους επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Εδιάρογλου.

Εισηγήσεις έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της Humble Digital Agency Νίκος Ξυδάς, ο επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Λελεδάκης και η κτηνίατρος και τεχνολόγος τροφίμων, ειδική εκπαιδεύτρια πάνω σε θέματα ποιότητας τροφίμων, Μαρία Μπεζά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης.

Η έρευνα της Interview

Η πανελλαδική έρευνα της «Interview» για «την καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης για την άρση των μέτρων και της επιπτώσεις στην κατανάλωση» έγινε με την μεθοδολογία iCAWI web, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά το χρονικό διάστημα από τις 26.5. 2020 μέχρι και τις 27.5.2020.

Σε αυτήν συμμετείχαν 1029 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία, ποσοστό 74% θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα «καλώς πάρθηκαν», ενώ το 24% τα βρίσκει «υπερβολικά» και ένα 2% δεν γνωρίζει /δεν απαντά.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα και τον τζίρο των επιχειρήσεων:

 • Το 56% δηλώνει ότι «έχει υποστεί, ή μάλλον έχει υποστεί» μείωση εισοδήματος, το 42% δηλώνει «όχι, ή μάλλον όχι» και ένα 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
 • Το 64% δηλώνει ότι «έχει υποστεί, ή μάλλον έχει υποστεί, μείωση τζίρου, ή ωρών εργασίας», το 34% δηλώνει «όχι, ή μάλλον όχι» και ένα 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Για τις υγειονομικές συνήθειες μετά την καραντίνα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι:

 • Ένας στους δύο Έλληνες (50%) έχει μαζί του το αντισηπτικό όταν βγαίνει από το σπίτι του. Το 12% σπάνια, το 23% συχνά και ένα 15% λέει «ποτέ».
 • Στις 27.3. το 75% τηρούσε τις αποστάσεις των δύο μέτρων όταν βγαίνει έξω, ένα 22% δήλωνε ότι ξεχνούσε μερικές φορές, ένα 3% δήλωνε όχι. Στις 27.5.2020 ένα 39% εξακολουθεί να τηρεί τις αποστάσεις, ένα 45% ξεχνάει κάποιες φορές και ένα 16% όχι.
 • Μάσκα έχει μαζί του έξω «πάντα» το 31% και «συχνά» το 29%, ενώ «σπάνια» το 22% και «ποτέ» το 18%.

Για τις οικονομικές και καταναλωτικές συνήθεις η έρευνα δείχνει ότι:

 • Με το άνοιγμα της αγοράς, είδη ένδυσης αγόρασε το 21%, το 44% σκοπεύει, το 35% δηλώνει ότι δεν του φτάνουν τα χρήματα.
 • Στην εστίαση επέστρεψε ως πελατεία το 11% σε εστιατόρια, το 61% είπε δεν ότι δεν πήγε αλλά σκοπεύει να πάει, και το 28% δηλώνει ότι δεν πήγε γιατί δεν είχε λεφτά.
 • Για τις θερινές διακοπές το 25% δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα, ένα 6% φοβάται τα μέσα μεταφοράς, ένα 8% δηλώνει ότι δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, ένα 28% θα πάει όπως και πέρυσι, ένα 23% λιγότερο από πέρυσι, ένα 3% περισσότερο από πέρυσι, και ένα 7% δηλώνει κάτι άλλο από το ερωτηματολόγιο.
 • Χρεωστική, ή πιστωτική κάρτα χρησιμοποιεί περισσότερο από ό,τι πριν από την κρίση το 30%, «το ίδιο» το 61% και «λιγότερο» το 9%.
 • Ένα 28% χρησιμοποιεί περισσότερο από ότι πριν από την κρίση το διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές, ένα 64% το ίδιο και το 8% λιγότερο.

Αναλύοντας τα δεδομένα, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε την μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου για οικονομικές συναλλαγές, την μείωση των εισοδημάτων μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τη μερική χαλάρωση που παρατηρείται στην κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και την επιφυλακτικότητα σε άμεση επιστροφή στις παλιές καταναλωτικές συνήθειες και σε παλαιότερες οικονομικές συμπεριφορές.

«Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι καταναλωτές αγόρασαν τα άκρως απαραίτητα, αρκετοί δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν χρήματα για αγορές ή διακοπές, ενώ πολλοί, ένα πολύ μεγάλο μέρος, οι οποίοι λένε ότι σκοπεύουν να κάνουν αγορές ή διακοπές, το θέμα είναι πότε θα αποφασίσουν να το κάνουν, ώστε να κινηθεί η αγορά» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Υπογράμμισε επίσης, την επιφύλαξη των καταναλωτών για αγορές, παρά την προσδοκία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού ότι θα σπεύσει στην αγορά μόλις βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση, ή αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια να το κάνει αυτό από υγειονομικής άποψης.

Εισηγήσεις ομιλητών

«Βλέπουμε μια στροφή επιχειρήσεων προς το ψηφιακό μετασχηματισμό, ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν το έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπεύθυνος της Humble Digital Agency Νίκος Ξυδάς. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν 7.000 ενεργές επιχειρήσεις στο e-commerce και πέντε εκατομμύρια Έλληνες ενεργοί στο Facebook, πολλοί εξ αυτών και εμπορικά ενεργοί, με ένα ποσοστό κοντά στο πενήντα τοις εκατό να είναι ηλικιακά άνω των 35 χρόνων. Στο Instagram υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες, το 40% άνω των 35 χρόνων. 1.617.000 έλληνες εμφανίζονται στο LinkedIn.

«Μέσα από αυτά τα κανάλια υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθούν επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα μπορεί μια τοπική επιχείρηση μπορεί να προβληθεί σε χίλιους ανθρώπους μόνο με δύο ευρώ. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η καλύτερη εποχή να διαφημιστεί κανείς σε μεγάλα κοινά μέσω του διαδικτύου και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Ξυδάς και συνέχισε : «Από την άλλη, είναι δυσκολότερο από ποτέ να σε προσέξει ο κόσμος, διασπάται εύκολα, είναι δύσκολο να αποσπάσεις την προσοχή του. Επίσης, πολύς κόσμος αποφεύγει τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Δεν είναι το πιο εύκολο να σε προσέξουν. Το ζητούμενο είναι να φτιάχνεις διαφημίσεις που τραβούν την προσοχή. Αυτό είναι και το ζητούμενο με το digital marketing».

Ο επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λελεδάκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάζουμε στη θετική προοπτική, να δίνουμε έμφαση σε θετικές ειδήσεις και να μην αναπαράγουμε αρνητισμό και ανησυχίες.

«Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ, πρέπει να προετοιμαζόμαστε πάντα και να παίρνουμε μέτρα για να αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις μας. Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Να δούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα, κ.ά.» είπε ο κ. Λελεδάκης.

Τέλος, η κτηνίατρος τεχνολόγος τροφίμων, Μαρία Μπεζά, ανέλυσε τους νόμους και τους κανονισμούς για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σε καταστήματα τροφίμων και εστίασης, τις καλές πρακτικές, τον τρόπο με τον οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης εκπαιδεύτηκαν πολλοί επαγγελματίες, κ.ά.

 

“Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα – Σταδιακή η μείωση φορολογίας και εισφορών”

 “Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα – Σταδιακή η μείωση φορολογίας και εισφορών”

Σε σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως των εισφορών θα προχωρήσει η κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα της κρίσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 9ο Ελληνικό Φόρουμ Επενδύσεων. Όπως επεσήμανε, η ελληνική οικονομία εισήλθε το 2020 σε υγιή βάση, με πολλά υποσχόμενες προοπτικές. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης του κοροναϊού, τα δεδομένα άλλαξαν.

Από την αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και δυναμική δέσμη μέτρων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής.

Κατά την περίοδο «κλειδώματος», η κυβέρνηση υποστήριξε το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και δημιούργησε ευρύ «δίχτυ ασφαλείας» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην τρέχουσα φάση, καλύπτοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχίζει την υποστήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών με την επέκταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εφαρμογή στοχοθετημένων μέτρων για τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση.

Στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά, με βάση τη δημοσιονομική αξιοπιστία και την ενίσχυση της οικονομίας ,μέσω της εφαρμογής φιλικών προς την ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνέχισε.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το Eurogroup «επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τη γρήγορη και αποφασιστική πολιτική απάντηση στην κρίση με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης».

Αυτό το συμπέρασμα, ανέφερε, υποστηρίχθηκε από πέντε γεγονότα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες:

 • Την επιτυχή έκδοση νέους 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Οκτωβρίου, μισό από αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.
 • Δεύτερον, τη σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2020.
 • Τρίτον, τη σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
 • Τέταρτον, την ολοκλήρωση της διαδικασίας από μια συστημική τράπεζα για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ οι καταθέσεις στον τραπεζικό τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται.
 • Πέμπτον, την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης Έκθεσης Βελτιωμένης Επιτήρησης. Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη θετική έκθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισεκ. ευρώ και ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης και ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε φιλόδοξη και ταυτόχρονα ευέλικτη, ρεαλιστική και φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς: βασίζεται σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια, δίνει σε κάθε κράτος μέλος την ευκαιρία να σχεδιάσει την εθνική του στρατηγική, προβλέπει κοινό δανεισμό και δίνει έμφαση σε τομείς που είναι σημαντικοί για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η αγροτική πολιτική. Αυτές οι προτεραιότητες αποτελούν επίσης μέρος του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, διαβεβαίωσε.

Να κλείσουμε το επενδυτικό κενό

Η Ελλάδα αντιμετώπισε, πολλά χρόνια, ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να κλείσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θέτουμε δύο, αλληλένδετους, στόχους, επεσήμανε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

 • Ο πρώτος είναι πώς θα καλύψουμε το αρνητικό κενό παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά.
 • Και ο δεύτερος, πώς θα βελτιώσουμε την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με υψηλό επίπεδο κοινωνικών συνοχή, αντιμετωπίζοντας επίσης τις δημογραφικές προκλήσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει φιλόδοξα σχέδια:

– Εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που θα ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως, των κοινωνικών εισφορών.

– Υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, σημειώθηκε πρόοδος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, των λιμένων και της μαρίνας του Αλίμου, καθώς του Ελληνικό, ανέφερε.

– Θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ελαφρύνει περαιτέρω το διοικητικό φόρτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

– Συνεχής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με την κατάθεση 25 νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο έως τα τέλη Ιουλίου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δράσεων, από τη μικροχρηματοδότηση και την εταιρική διακυβέρνηση, στην ηλεκτροκίνηση και τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

– Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

– Επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

 

Κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους

«Κλέβουν» την εισφορά αλληλεγγύης από 240.000 δικαιούχους παρά τις δηλώσεις Βρούτση

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χύνει δάκρυα για τους συνταξιούχους που ταλαιπωρήθηκαν από τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, δεν παραλείπει να βάζει το χέρι στην τσέπη τους και να υφαρπάζει κομμάτι από τους κόπους μιας ζωής. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βρούτσης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον όρισε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πανηγυρίζουν γιατί επέστρεψαν τις παράνομες μειώσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016, αλλά δεν επέστρεψαν όλο το ποσό. Ετσι μπορεί ο Γ. Βρούτσης να ζήτησε συγγνώμη από τους συνταξιούχους για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνάμα επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση «από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο».

Πώς υφαρπάζουν παράνομα ποσό 10-83 ευρώ μηνιαίως

Αναφερόμαστε στην περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης η οποία τροφοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών/ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης), την οποία ο κ. Βρούτσης δεν επέστρεψε στους 240.000 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να χάνουν από παράνομες (όπως έχει κρίνει το ΣτΕ) κρατικές αποφάσεις ποσό που κυμαίνεται από 10 έως 83 ευρώ μηνιαίως.

Παράνομες παρακρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: επιστράφηκαν τελικά οι παράνομες μειώσεις που έγιναν το 2016 στις επικουρικές σε 240.000 συνταξιούχους;

Η απάντηση είναι αρνητική και αποδεικνύει ότι τα δάκρυα του υπουργού, επονομαζόμενου και «Προκρούστη των συνταξιοδοτικών και εργατικών δικαιωμάτων», είναι κροκοδείλια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των παράνομων κυβερνητικών πολιτικών που στερούν χρήματα από τους συνταξιούχους:

Το 2011, επί υπουργίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με τον ν. 3986/2011 επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές (3% έως 10%) για συντάξεις άνω των 300 ευρώ υπέρ του ΑΚΑΓΕ.

Παρά ταύτα, μετά τις μειώσεις συντάξεων που επήλθαν με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/12 οι υπουργοί Εργασίας (στους δύο πρώτους ο Γ. Κουτρουμάνης και στον 4093 ο Γ. Βρούτσης, στην πρώτη του θητεία ως υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης) «ξέχασαν» να μειώσουν και την εισφορά αλληλεγγύης σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ.

Η εισφορά αυτή όσο και η εισφορά ασθενείας συνεχίζουν να υπολογίζονται στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά και όχι μετά τις μειώσεις αυτές, όπως θα έπρεπε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ίδια πολιτική που ασκούσε νωρίτερα ο Γ. Βρούτσης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (και τώρα ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη) και το 2015 (υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος) διορθώνεται ο υπολογισμός της εισφοράς ασθενείας, που στο εξής υπολογίζεται στο τελικό ποσό, όχι όμως και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μετά τις διαμαρτυρίες και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, με αιτήσεις και υπομνήματα στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, τελικά το υπουργείο Εργασίας στις 3.5.2018 αποκατέστησε το λάθος αυτό διορθώνοντας τότε 198.349 επικουρικές συντάξεις.

Οφειλές σε 240.000 επικουρικές

Η διόρθωση δεν ήρθε για όλους, καθώς από τις υπόλοιπες 240.000 επικουρικές (του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και λοιπών ταμείων) μαζί με τις παράνομες μειώσεις που υπέστησαν το 2016 αφανίστηκε και η εισφορά αλληλεγγύης!

Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη «συγγνώμη» οι Βρούτσης και Μητσοτάκης αρκεί να διαβάσετε το παράδειγμα της σύνταξης που παρουσιάζουμε (τα στοιχεία του συνταξιούχου είναι στη διάθεση του Documento).

Ο κ. Βρούτσης, που γεμάτος υποκρισία δήθεν ζητά συγγνώμη από τους συνταξιούχους, είναι σαφές ότι αγνοώντας την απόφαση του υπουργείου Εργασίας του 2018 αποκρύπτει το γεγονός ότι οι μισές επικουρικές έχουν ήδη διορθωθεί –μάλιστα αναδρομικά από το 2016– και εσκεμμένα αφήνει σε εκκρεμότητα τις υπόλοιπες μισές παρακρατώντας από αυτές παρανόμως μεγάλα ποσά.

Η εκκρεμότητα αφορά 240.000 συντάξεις του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και λοιπών ταμείων (του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έχουν διορθωθεί από το 2018), ενώ οι οφειλές ανέρχονται από 10 έως 83 ευρώ.

Το ΔΝΤ «αδειάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ξοδέψτε χρήματα»

Κι όμως συνέβη. Μπορεί το ΔΝΤ να έχει συνδεθεί με μέτρα και προγράμματα λιτότητας, ωστόσο αυτή τη φορά, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πρέπει οπωσδήποτε να πέσει… χρήμα στην αγορά.

Η πανδημία του κορονοϊού απορρύθμισε την παγκόσμια αγορά, σε τέτοιο βαθμό που το ΔΝΤ, μέσω της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, έδωσε σύνθημα ώστε οι κυβερνήσεις να ξοδέψουν όσο μπορούν, καθώς πρέπει να κινηθεί το χρήμα στην αγορά. Γεγονός που πρέπει να «πάγωσε» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί έμφαση στην έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Δεν ακούτε συχνά το ΔΝΤ να λέει “ξοδέψτε”. Αλλά αυτό λέμε στις κυβερνήσεις. Ξοδέψτε όσο μπορείτε. Βεβαιωθείτε απλά για τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται τα χρήματα», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στην El Pais.

«Βεβαιώστε, παράλληλα, ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορούν την προστασία από την ανεργία και τη φτώχεια. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν όταν η κρίση τελειώσει. Προς το παρόν όμως η κρίση είναι εδώ. Οταν διασφαλιστεί η ανάπτυξη, αποσύρετε τα προσωρινά μέτρα για να μειώσετε το χρέος και το έλλειμμα», σημείωσε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία «άδειασε» (εν αγνοία της) τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να ακούμε τους «κέρβερους» του ΔΝΤ να πιέζουν ώστε να κινηθεί χρήμα στην αγορά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψάχνει τρόπους για να μας επαναφέρει στη λιτότητα…