Habemus ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό – Στην Αφρική πεθαίνουν οι περισσότεροι σοβαρά ασθενείς με Covid-19

Habemus ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό

H μεγάλη είδηση στις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για ένα κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την COVID-19.

Τυπικά, το κείμενο θα υποβληθεί τώρα διαδοχικά στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και στην Oλομέλεια του ΕΚ προς έγκριση, καθώς και στο Συμβούλιο. Θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο, είτε έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για το ψηφιακό πιστοποιητικό θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοση του πιστοποιητικού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δε θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.

Για να διασφαλιστεί η διάθεση οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων τεστ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά τεστ για τον ιό SARS-CoV-2, με σκοπό την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών. Αυτό θα πρέπει να ωφελήσει ιδίως τους ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα καθημερινά ή συχνά για να μεταβούν στην εργασία ή το σχολείο τους, να επισκεφθούν στενούς συγγενείς, να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή να φροντίσουν αγαπημένα πρόσωπα.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι, αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. με την έγκριση των αρμόδιων αρχών ελέγχου του προϋπολογισμού.

Τα κράτη μέλη δε θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην Ε.Ε. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχει τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης έκτακτης ανάγκης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά, δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δε θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι «αν και η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα δεν αντιστοιχεί πλήρως στα αιτήματα του Κοινοβουλίου, αναμφίβολα σηματοδοτεί τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα αποκαταστήσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., ενόσω τα κράτη μέλη αρχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να ξαναμπεί η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας».

Μαρία Ψαρά

 

Στην Αφρική πεθαίνουν οι περισσότεροι σοβαρά ασθενείς με Covid-19

Οι σοβαρά ασθενείς με covid-19 πεθαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Αφρική σε σχέση με άλλες ηπείρους, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των σοβαρά ασθενών από Covid στην Αφρική», σχολίασε ο βασικός συντάκτης της καθηγητής Μπρους Μπίκαρντ του νοσοκομείου Groote Schuur της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet όπου δημοσιεύτηκε η έρευνα, παρά τη δυσκολία συγκέντρωσης λεπτομερών στοιχείων.

«Δυστυχώς δείχνει ότι η ικανότητά μας να προσφέρουμε ένα επαρκές επίπεδο νοσηλείας περιορίζεται από την έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μελέτη βασίστηκε στην κλινική εξέλιξη περίπου 3.000 ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, το διάστημα μεταξύ του Μαΐου και του Δεκεμβρίου του 2020, σε 64 νοσοκομεία δέκα χωρών της Αφρικής: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα, Λιβύη, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Νιγηρία και Νότια Αφρική. Έπειτα από 30 ημέρες σχεδόν οι μισοί από αυτούς, το 48% είχε πεθάνει.

Για να κάνουν τη σύγκριση οι ερευνητές συγκέντρωσαν άλλες μελέτες που εξέταζαν τη θνητότητα σε άλλες ηπείρους για συνολικά 35.000 ασθενείς. Αυτές έδειξαν ότι το ποσοστό των σοβαρά ασθενών με covid-19 που πέθαναν έπειτα από 30 ημέρες ήταν μικρότερο σε σχέση με την Αφρική, 31,5% κατά μέσο όρο.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτίμησαν ότι στην Αφρική η διαθεσιμότητα σε ECMO -μια τεχνική οξυγόνωσης του αίματος έξω από το σώμα- είναι 14 φορές μικρότερη από αυτή που θα χρειαζόταν για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή covid-19. Το ίδιο ισχύει και για τη διαθεσιμότητα σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που είναι 7 φορές λιγότερα από τα απαραίτητα.

«Ανεπαρκής πρόσβαση σε τεχνικές ικανές να σώσουν ζωές, όπως η αιμοκάθαρση, η τοποθέτηση των ασθενών σε αναπνευστήρες και η διαθεσιμότητα σε οξύμετρα, θα μπορούσαν να είναι παράγοντες που συνέβαλαν στον θάνατο των ασθενών αυτών», σχολίασε ο Μπίκαρντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έδειξε εξάλλου ότι οι ασθενείς που έπασχαν και από άλλα προβλήματα -όπως διαβήτης, HIV, νεφρική ανεπάρκεια- κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από τους υπόλοιπους.

 «Παγκόσμιο ραντάρ πανδημίας» θα αναπτύξει ο ΠΟΥ με τη Βρετανία

Σημειώνεται ότι έγινε γνωστό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός συστήματος «ραντάρ πανδημίας» σχετικά με τον ταχύτατο εντοπισμό νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αλλά και την ιχνηλάτηση αναδυόμενων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος «δεν θα βρεθεί ξανά απροετοίμαστος».

Το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από κέντρα παρακολούθησης, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν για τον εντοπισμό ξεσπασμάτων μετάδοσης, αλλά και να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με παραλλαγμένα στελέχη, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Η αντιμετώπιση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η διασφάλιση ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση μελλοντικών απειλών υγείας είναι μία απόλυτη προτεραιότητα για τη βρετανική προεδρία στη G7», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί απροετοίμαστος για έναν ιό που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε να οργανώσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενειών, το οποίο θα είναι συμβατό με τον 21ο αιώνα, μέσω της διάθεσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η Βρετανία «έχει θέσει ένα δυναμικό παράδειγμα για την παρακολούθηση παθογόνων και της αλληλουχίας τους, όπως επίσης και για την ανάπτυξη εμβολίων». «Χαίρομαι, καθώς υπό τον πρωθυπουργό Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ ώστε να συνεισφέρει σε μία δυναμικότερη παγκόσμια παρακολούθηση και έναν ασφαλέστερο κόσμο» είπε.

Η Βρετανία έχει διευρυμένες ικανότητες εντοπισμού της αλληλουχίας εξέλιξης των ιών, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αυξάνουν διαρκώς τον κίνδυνο για νέα κύματα μολύνσεων.

Διάσκεψη της G20 σήμερα στη Ρώμη

Η ανακοίνωση του σχεδίου έγινε πριν από τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας της G20 σήμερα στη Ρώμη, όπου ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα υιοθετήσουν μία διακήρυξη συνιστώντας εθελοντικές δράσεις για την αύξηση της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, αφήνοντας στην άκρη την προτροπή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την αναστολή τις ισχύος των πατεντών στην παραγωγή εμβολίων, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της διάσκεψης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι θα διαθέσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 σε τιμές κόστους για τις φτωχές χώρες, μέσα στη χρονιά και σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας ανισότητας στο ζήτημα αυτό.