Η δημοσιογράφος Ingeborg Beugel μιλάει στο NEWS 24/7 για την απίστευτη υπόθεση προσαγωγής της που δεν τιμάει καθόλου τη χώρα μας. Αφορμή, η φιλοξενία ενός Αφγανού αιτούντα ασύλου στην Ύδρα.
Η απίστευτη υπόθεση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel στην Ύδρα, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, ενώ έχει αποκτήσει και διεθνή κάλυψη. Στο “φόντο” της ιστορίας, είναι ένα προσφυγικό δράμα που ζει στις σκιές της ελληνικής γραφειοκρατίας.
“Η Ingeborg Beugel, 61 ετών, ανεξάρτητος ανταποκριτής για τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης που ζει στην Ύδρα για σχεδόν 40 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι “διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Η κατηγορία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, φέρει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη ενώ η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί μετά την αναβολή της έως τον Οκτώβριο, λόγω περιορισμών του κορονοϊού.
Αναλυτικότερα, η ανταποκρίτρια συνελήφθη αφού υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες στην αστυνομία για την παρουσία 23χρονου αιτούντος άσυλο από το Αφγανιστάν. Η ίδια και ο Φ. έμειναν στο τμήμα της Ύδρας ένα ολόκληρο βράδυ, πριν μεταφερθούν στην Αθήνα.
“Οι αστυνομικοί στην Ύδρα ήταν ευγενικοί. Φτάσαμε στον Πειραιά με χειροπέδες και εκεί μας “υποδέχθηκαν” κάτι τύποι σαν Ρόμποκοπ, λες και ήμασταν τρομοκράτες”, λέει η ίδια στο NEWS 24/7. “Η κατάσταση ήταν σαν χαστούκι για όλους μας. Τους πήρε μιάμιση ώρα για να βρουν το αστυνομικό τμήμα και περιφερόμασταν σε μια βιομηχανική ζούγκλα κοντά στον Πειραιά, με εκείνους να μαλώνουν για το GPS. Γελούσαμε όλοι μαζί, ήταν φιλικοί απέναντί μας. Ο Φ. κρατήθηκε δεύτερη φορά. Φοβήθηκα ότι θα μείνει για μήνες σε κάποια φριχτή φυλακή στις χειρότερες υγειονομικές συνθήκες, με έντομα και ακαθαρσίες”, προσθέτει η ίδια.
Η αστυνομία κινήθηκε εναντίον της Beugel όταν κάποιοι ανώνυμοι ιδιώτες έκαναν αναφορά στο ΑΤ Ύδρας πως η δημοσιογράφος είχε “ύποπτη σχέση με παράνομο μετανάστη”. “Δεν υπάρχει επώνυμη γραπτή καταγγελία και δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό ή ύποπτο. Ποτέ δεν έκρυψα ότι τον φιλοξενούσα στο σπίτι μου”, μας λέει η ίδια.
Όπως μας λέει, η αρχική αίτηση ασύλου του πρόσφυγα στην Ελλάδα απορρίφθηκε εξαιτίας λανθασμένης μετάφρασης στη συνέντευξή του.
“Δεν γινόταν με κανένα τρόπο, ήταν αδύνατο να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου πέρυσι τον Οκτώβρη. Καλούσε εδώ και μήνες και δεν λάμβανε απάντηση και αυτό ακριβώς ισχύει και με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες”, περιγράφει στο NEWS 24/7.
“Ο ίδιος δεν είναι παράνομος. Δεν έχει χαρτιά γιατί δεν φταίει ο ίδιος. Ο λόγος είναι πως οι υπηρεσίες ήταν κλειστές λόγω covid και χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν να λάβουν μια απάντηση μέσω Skype.
Ο άνθρωπος καλούσε κάθε Πέμπτη από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί, τις μέρες και τις ώρες που του είχαν υποδείξει, από τρεις διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, και η υπηρεσία δεν απαντούσε επί οκτώ μήνες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να απαντήσει. Για να γραφτείς στην υπηρεσία ασύλου πρέπει να πάρεις έναν μοναδικό κωδικό που θα σου δώσουν, αλλά αυτός ο αριθμός δεν παρέχεται γιατί κανείς δεν είναι εκεί έτσι ώστε να απαντήσει σε αυτές τις κλήσεις στο Skype”.
“Έτσι, υπάρχουν χιλιάδες “παράνομοι” στα χαρτιά άνθρωποι, γιατί δεν μπορούν να λάβουν απάντηση για να κάνουν αίτηση”, συνεχίζει η ίδια. “Τον έχω σαν παιδί μου στο σπίτι. Όταν πέρασε η προθεσμία που είχε για να κάνει αίτηση και είναι επισήμως εκπρόθεσμος, εγώ τι να έκανα; Να του έλεγα να φύγει και να πάει να ζήσει στους δρόμους μαζί με τόσους άλλους;”.
Είδε ένα ελληνικό κείμενο χωρίς δικηγόρο και υπέγραψε
Περιγράφοντας τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και τα εκούσια “εμπόδια” που στήνονται, η Beugel μας αναφέρει:
“Η πρώτη σύλληψη έγινε τον Απρίλιο του 2020. Ξέρετε, κάτι έχει χαλάσει στην Ελλάδα τελευταία με αυτή τη κυβέρνηση, και όσοι δεν θα τολμούσαν πριν να κάνουν αυτά που θέλουν, τώρα μπορούν να τα κάνουν. Του ανθρώπου που φιλοξενώ του έδωσαν λάθος μεταφραστή στη συνέντευξή του για την αίτηση ασύλου, και αυτό είναι μια πάγια τακτική και αφορά τόσους άλλους.
Είδε ένα ελληνικό κείμενο χωρίς δικηγόρο και υπέγραψε. Αυτή η φριχτή διαδικασία συμβαίνει συνεχώς. Τα στοιχεία ότι δολοφονήθηκαν ο πατέρας και ο θείος του, δεν υπήρχαν μέσα στο κείμενο αυτό. Τα στοιχεία ότι ο ίδιος και σχεδόν όλη η οικογένειά του δούλευαν για τον αμερικανικό στρατό και ήταν στοχοποιημένοι από τους Ταλιμπάν για αυτό το λόγο, όλα αυτά δεν υπήρχαν. Όλοι όσοι δεν έχουν δικηγόρο, είναι “στον αέρα”, μόνοι τους.
Η διαδικασία αυτή έγινε τον Ιούλιο του 2017, όταν ο μεταφραστής κατέγραψε λάθος το ιστορικό. Εν συνεχεία, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ο Αφγανός πρόσφυγας προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απόρριψης του αιτήματός του, που στηρίχθηκε στην λανθασμένη καταγραφή.
Η εκδίκαση ορίστηκε για τον Μάρτιο του 2020, αλλά τα δικαστήρια έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Ο 23χρονος κρατήθηκε αδίκως στη Δραπετσώνα για μία εβδομάδα, και αφέθηκε ελεύθερος. Τον Οκτώβριο του 2020 ζήτησε επανεξέταση του αιτήματός του για άσυλο, ωστόσο το αίτημά του δεν προχώρησε λόγω της δυσλειτουργίας της υπηρεσίας ασύλου την οποία περιγράψαμε παραπάνω.
Το θετικό της υπόθεσης, είναι πως ο 23χρονος Αφγανός κατάφερε το πρωί της Δευτέρας (28/06), λίγο μετά την προσαγωγή του, να γραφτεί στην υπηρεσία ασύλου. “Η υπόθεσή του είναι συμβολική, ο ίδιος είναι ένα σύμβολο για χιλιάδες άλλους ανθρώπους που προέρχονται από κράτη που δεν θεωρούνται “εμπόλεμες ζώνες” από την Ευρώπη”, προσθέτει η Beugel.
Ο 23χρονος έχει ένα χρονικό περιθώριο 30 ημερών είτε για να φύγει από την Ελλάδα, είτε για να υποβάλλει το μεταγενέστερο αίτημα κάτι που πλέον μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, αυτό καθίσταται ακόμη αδύνατο για χιλιάδες άλλους ανθρώπους, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές. Η Ολλανδή δημοσιογράφος αναρωτιέται γιατί ο ελληνικός Τύπος εδώ και ένα χρόνο έχει ασχοληθεί τόσο λίγο με τέτοιες σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν έχει ξαναγίνει δίωξη στην Ελλάδα για φιλοξενία
Όσο για τη δίκη της, αν αυτή γίνει, μας λέει πως “θα ήταν μια δίκη σουρεάλ. Δεν έχει ξαναγίνει δίωξη στην Ελλάδα για φιλοξενία. Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες έχουν θέσει γραπτά ερωτήματα στη Κομισιόν για την υπόθεση αυτή και για την υπηρεσία ασύλου που δεν λειτουργεί”.
Τέλος, κλείνει τονίζοντας πως στον ελληνικό Τύπο γράφονται ελάχιστα πράγματα για τα pushbacks. “Με κλειστές τις υπηρεσίες και δίχως απάντηση στα υποχρεωτικά Skype calls, από τα κανονικά pushbacks πήγαμε σε αυτό που περιγράφουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως “digital way”. Είναι κανονικά ψηφιακά pushbacks. Αν δε σου απαντούν επί δέκα μήνες, είναι ακριβώς αυτό”.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος της Beugel , δήλωσε στον Guardian ότι η κατηγορία σε βάρος της δημοσιογράφου είναι συχνή στη δίωξη υποθέσεων λαθρεμπορίου και αντιπροσωπεύει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως προσφάτως, η Τουρκία χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα ως ασφαλής τρίτη χώρα για πολίτες Αφγανιστάν που έρχονται από τα εδάφη της, και έτσι, αν δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία θα αντιμετωπίζονται σαν οικονομικοί μετανάστες.Η Ingeborg αποφάσισε να πάρει στο σπίτι της έναν άνθρωπο που βίωσε τη φρίκη του πολέμου και της τρομοκρατίας, για να δώσει το παράδειγμα. Στη λογική που θα έπρεπε να κινείται και η ΕΕ, συνολικά.
“Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ΕΕ μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια “χωματερή” για τους πρόσφυγες και αρνείται να τους μετεγκαταστήσει. Τούτου λεχθέντος, η απεχθής στάση της ΕΕ δεν δικαιολογεί τη σκληρότητα που συμβαίνει στη χώρα. Κάποτε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν τα θεμέλια της Ευρώπης. Έχουν χαθεί από το 2015 και μετά, μπροστά στα μάτια μας. Πρέπει να παλέψουμε για να κατακτήσουμε ξανά αυτές τις αξίες”, είναι το μήνυμα της Beugel.
Αντικειμενικές: Δείτε την αξία του ακινήτου σας στο valuemaps.gov.gr
Σε λειτουργία τίθεται η εφαρμογή valuemaps.gov.gr, που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.
Στο διαδίκτυο αποτυπώνονται όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή valuemaps.gov.gr, που παρέχει «στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες σχετικές παραμέτρους.»
Όπως τονίζεται η «υλοποίηση του νέου ψηφιακού εργαλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του τεχνολογικού και ψηφιακού εκσυγχρονισμού, που αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του πλαισίου αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, την οποία προωθεί η Κυβέρνηση, από το φθινόπωρο του 2019.
Μέσω της εφαρμογής, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ειδικότερα των Γενικών Γραμματέων Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, αποτυπώνονται – για πρώτη φορά – όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.»
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δυο υπουργεία, «για την ανάπτυξη του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκε η χρήση τεχνολογιών GIS (Geographic Information System), συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες περιοχές – επεκτάσεις και νέες ζώνες – που εντάχθηκαν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων από το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Έτσι, ο πολίτης με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο, χωρίς να απαιτείται η χρήση κωδικών για την είσοδο στην εφαρμογή, έχει πλέον τη δυνατότητα, αναγράφοντας μόνο τη διεύθυνση του ακινήτου ή τον ταχυδρομικό κώδικα, να αναζητά και να εντοπίζει με ακρίβεια τη ζώνη που τον ενδιαφέρει και να αντλεί όλη την πληροφόρηση, η οποία, μέχρι πρότινος, περιλαμβανόταν μόνο στους αντίστοιχους πίνακες και στα έγχαρτα αποσπάσματα χαρτών των προγενέστερων υπουργικών αποφάσεων καθορισμού των τιμών ζώνης.
Επίσης, χάρη στις πολλαπλές τεχνολογικά εξελιγμένες δυνατότητες της εφαρμογής, παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες για:
- Εμφάνιση όλων των τιμών σε ενιαίο χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση αξιών περιοχών για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
- Αποτύπωση των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων με μοναδική κωδικοποίησή τους πάνω στον δορυφορικό χάρτη της Ελλάδος.
- Υπολογισμό της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού και εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού. Οι τιμές ζώνης, που έχουν αποτυπωθεί σε επίπεδο ζώνης, αφορούν την αξία νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Αναλογικά, μέσω της εφαρμογής αποτύπωσης των χαρακτηριστικών της κάθε κατοικίας (παλαιότητα, προσόψεις κ.λπ.), μπορεί ο κάθε πολίτης να υπολογίσει την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου του, επιλέγοντας την πρόσοψη και συμπληρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία.
- Πληροφόρηση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η/1/2022.
- Εντοπισμό ζώνης στον χάρτη με όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία της και άμεσο προσδιορισμό των περιοχών εκτός σχεδίου ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων μέχρι την ένταξή τους.»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται ο εμπλουτισμός του συστήματος, τόσο με την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων εντύπων προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου όσο και με την εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων, όπως των συντελεστών δόμησης της πολεοδομίας και των συντελεστών εμπορικότητας, ώστε να αυτοματοποιηθεί πλήρως ο υπολογισμός αξίας ακινήτων.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη νέα αυτή εφαρμογή παραμένει συνεπές στις δεσμεύσεις του για την ψηφιακή αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, η οποία και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».
Γιώργος Αλεξάκης