H Energa θα μοιάζει με περίπατο στη λιακάδα … Ωρολογιακή “βόμβα” έτοιμη να σκάσει στα χέρια Μητσοτάκη! — Ιανός: Οργή με τη διαρροή e-mail. Βρέχουν τις μοκέτες για να μην κοιμούνται άστεγοι

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ανδρουλάκη- Του ζήτησε συνάντηση |  LiFO

H Energa θα μοιάζει με περίπατο στη λιακάδα … Ωρολογιακή “βόμβα” έτοιμη να σκάσει στα χέρια Μητσοτάκη! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Όλοι χρωστούν σε όλους στην αγορά ενέργειας”

Σκηνές από τη φαρσοκομωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» με αναφορές στη δεκαετία του ’70, όταν στην Ιταλία απηυδισμένοι άνθρωποι από την απότομη αύξηση των τιμών αρχίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες αρνούμενοι να πληρώσουν, ζωντανεύουν στο εσωτερικό και τα πέριξ της ενεργειακής αγοράς.

Οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους και εκείνοι δυσκολεύονται να πληρώσουν κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό. Οι προμηθευτές δεν πληρώνουν επίσης τους διαχειριστές και εκείνοι με τη σειρά τους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενας αριθμός άνω των 150.000 καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία, δηλαδή οι καταναλωτές στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση προμήθειας επειδή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνει… όποτε και… όσα για το ρεύμα που καταναλώνει, συσσωρεύοντας ένα συνολικό ποσό ανεξόφλητων οφειλών άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραπάνω καταναλωτές διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών για να τους στείλουν τον λογαριασμό. Δεν έχουν διεύθυνση, ούτε ΑΦΜ, γιατί ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν διαθέτει τα στοιχεία –όπως όφειλε– για να τα αποστείλει στους ενεργειακούς παρόχους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επιχειρεί να βάλει τάξη επιβάλλοντας πρόστιμα στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ ή και εκδίδοντας τελεσίδικες αποφάσεις, όπως στην περίπτωση των τριών ΕΔΑ (Εταιρείες Διανομής Αερίου), με τις οποίες όμως αρνούνται να συμμορφωθούν γιατί απλά αξιολογούν ότι είναι… πολλά τα λεφτά που πρέπει να επιστρέψουν, εν προκειμένω στη βιομηχανία που δίνει μάχη επιβίωσης για να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές ρεύματος.

1. Βιομηχανία και Εταιρείες Διανομής Αερίου

Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά μια υπόθεση που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2015, όταν επιβλήθηκε με νόμο οριζόντια χρέωση προσωρινού τέλους διανομής 4 ευρώ/MWh στη βιομηχανία. Η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) έκανε τον Ιούλιο του 2016 επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε. ζητώντας την ακύρωση της σχετικής ρύθμισης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/73 και τον νόμο 4001/2011. Παράλληλα απευθύνθηκε στη ΡΑΕ ζητώντας ενόψει του καθορισμού οριστικού τέλους διανομής με ισχύ από 1.12.2016 να αποφασίσει αντισταθμιστικά για τη βιομηχανία. Επειτα από μια μακρά αλληλογραφία με την Κομισιόν, τον Αύγουστο του 2020 η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση επιστροφής ενός συνολικού ποσού 4 εκατ. ευρώ από τις τρεις ΕΔΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ) με άτοκες δόσεις εντός πενταετίας. Αν και η απόφαση της ΡΑΕ που εγκρίνει τα επιστρεπτέα ποσά είναι άμεσα εκτελεστή από 1.11.2021, οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, αρνούνται να συμμορφωθούν με το διατακτικό της απόφασης. Οι τρεις εταιρείες κατέθεσαν αίτηση αναθεώρησης της απόφασης στη ΡΑΕ τον Δεκέμβριο, η οποία απορρίφθηκε, και στη συνέχεια κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και στο διοικητικό εφετείο και παράλληλα εδώ και μία εβδομάδα αίτημα προσωρινής αναστολής της απόφασης. Η υπόθεση αφορά πάνω από 200 βιομηχανίες, με την ΕΒΙΚΕΝ να κάνει λόγο για «ανοίκεια επίθεση στη βιομηχανία από τις διοικήσεις των δικτύων διανομής φυσικού αερίου εν μέσω κρίσης».
Δύο ενεργειακοί πάροχοι φέρονται να παρακρατούν ακόμη και τις κρατικές επιδοτήσεις.

2. Η Καθολική Υπηρεσία, η Elpedison, o ΔΕΔΔΗΕ και το πρόστιμο της ΡΑΕ

Επειτα από καταγγελία της Elpedison, η ΡΑΕ επέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και προχώρησε παράλληλα σε αυστηρή σύσταση συμμόρφωσής του άμεσα με την τήρηση της υποχρέωσης παροχής των στοιχείων πελατών που μεταπίπτουν στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Το καθεστώς αυτό προβλέπεται από τον νόμο και αφορά καταναλωτές για τους οποίους έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις προμήθειας επειδή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τον ρόλο του καθολικού παρόχου υπηρετούσε αποκλειστικά η ΔΕΗ. Με υπουργική απόφαση, καθήκοντα καθολικού παρόχου για περίοδο διετίας ανατέθηκαν στους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές, στους οποίους και μεταβιβάστηκαν πελάτες κατά αναλογία των μεριδίων τους στην αγορά. Tην κατανομή πελατών κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος οφείλει να αποστείλει πλήρη στοιχεία των πελατών που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία στους παρόχους. Η Εlpedison τον Μάρτιο του 2021 προσέφυγε σε καταγγελία κατά του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την οποία η καθυστέρηση από πλευράς του να προσκομίσει στοιχεία του σχετικού πελατολογίου δυσχεραίνει την τιμολόγηση 1.400 πελατών, τους οποίους ηλεκτροδοτεί δωρεάν με μεγάλη ζημία, ενώ δεν διαθέτει ΑΦΜ για περίπου 25% των νέων πελατών υπό το εν λόγω καθεστώς. Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απορρίψει σχεδόν κατά το ήμισυ των περιπτώσεων τα αιτήματα απενεργοποίησης μετρητή, με το επιχείρημα της ύπαρξης έτερου αιτήματος απενεργοποίησης από τον προηγούμενο πάροχο. «Δεν δώσαμε όλα τα στοιχεία γιατί δεν τα διαθέτουμε. Είμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης του μητρώου πελατών σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και την ΑΑΔΕ», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

3. Οι πάροχοι που δεν… βγαίνουν να πληρώσουν και το ηλεκτροσόκ σε δήμους και διαχειριστές

Σε πάνω από 70 εκατ. υπολογίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τα ποσά που παρακρατούν εδώ και ένα χρόνο από εισπράξεις δημοτικών τελών πέντε εταιρείες προμήθειας. Το ζήτημα τέθηκε προχθές στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να ζητάει την αφαίρεση άδειας από τους παρόχους σε περιπτώσεις που δεν εξοφλούν σε διάστημα διμήνου. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, η ΡΑΕ με κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους προμηθευτές ζητάει πλήρη αναφορά ανά μήνα και ανά δήμο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 για τα καταβλητέα ποσά προς τους δήμους και τα ποσά που έχουν αποδοθεί. Μάλιστα, τα στοιχεία πρέπει να παραδοθούν μέχρι σήμερα.

Οι προμηθευτές δεν χρωστούν μόνο στους δήμους. Στις 3 Φεβρουαρίου οι νέες ανεξόφλητες οφειλές από πέντε εταιρείες του κλάδου προς τον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ σε διακανονισμό βρίσκονταν την ίδια ημερομηνία οφειλές άνω των 120 εκατ. ευρώ. Δύο εταιρείες του κλάδου φέρονται να παρακρατούν ακόμη και τις κρατικές επιδοτήσεις, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ από τον Σεπτέμβριο άρχισε να στέλνει εξώδικα για την είσπραξη των ανεξόφλητων και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών για κάποιες περιπτώσεις. Τα πράγματα τους επόμενους μήνες αναμένεται να δυσκολέψουν, καθώς από τον Δεκέμβριο άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr / Χρύσα Λιάγγου

 

Η Τουρκία στήνει σκηνικό κρίσης ξανά – Η Αθήνα απαντά μέσω Ουκρανίας

Τουρκικό πλοίο κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο

Μετά τη νέα πρόκληση Ερντογάν, το “στημένο” επεισόδιο με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία. Η Ελλάδα καλεί ΝΑΤΟ και ΕΕ με το βλέμμα στη Ρωσία, ποντάροντας και στο ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος

Σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο στήνει ξανά η Τουρκία, σταθερή στη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” για “έξοδο” στην Ανατολική Μεσόγειο, με το βλέμμα στις ενεργειακές πηγές, αλλά και στη διπλωματική ισχύ που παρέχει ο έλεγχος των θαλάσσιων διόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε και πάλι για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα.

Ενώ ο πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία προχώρησε σε μία σαφώς προσχεδιασμένη παρέμβαση- σόου σε εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με στόχο να αιτιολογήσει το τουρκικό casus belli: Υποστήριξε ειδικότερα ότι η Ελλάδα είναι που προκαλεί με τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, αλλά και με την πρόθεση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δένδιας ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της Αθήνας στον κ.Ερντογάν, κινούμενος στη γραμμή που είχε χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα Rafale και τις Belharra. Έστειλε δηλαδή και εκείνος εκ μέρους της Ελλάδας μήνυμα στο ΝΑΤΟ για το διχαστικό ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία, την ώρα της κρίσης στην Ουκρανία. Και απάντησε στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τη σύμβαση για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εν τω μεταξύ ξεκαθάρισε στον κ.Ακάρ πως ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ρητορικές.

Την προκλητικότητα της Τουρκίας υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της ρωσικής “αρκούδας” αναμένεται να θέσει και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης. Στο περιθώριο δε της Συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Συνάντηση που αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι Αθήνα και Κάιρο συνεχίζουν τη διπλωματική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η Αίγυπτος αποτελεί με αμερικανικές ευλογίες, ενεργειακή πηγή για την ΕΕ, τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Αθήνα συνεχίζει λοιπόν στη στρατηγική του “αξιόπιστου εταίρου”, ευελπιστώντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην Τουρκία όπως στην Ελλάδα και δεν θα επιχειρήσουν ξανά να “καλοπιάσουν” την Άγκυρα για να μην φλερτάρει με τη Μόσχα. Αλλά επενδύει και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, την ώρα που προτάσσεται πλέον επιτακτική η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της Ευρώπης.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου συζήτησε τα θέματα της Ουκρανίας, της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της ενεργειακής συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς χθες στο Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις, λόγω της παρουσίας πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των εν ισχύ διεθνών συμφωνιών.

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Βούσιτς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο με την Άγκυρα, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Και βέβαια τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ.

Συζήτησαν επίσης το ζήτημα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας. “Ο σκοπός μας είναι να μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ευρώπη γενικότερα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Εμείς φιλοδοξούμε να καταστούμε ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος προωθώντας σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων.”

Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά ενεργά τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

“Και φυσικά η θέση της Ελλάδος και ειδικά η θέση της Αλεξανδρούπολης, ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Βουλγαρία, τη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων” σημείωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η θέση της Ελλάδος επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική και για εμβληματικά προγράμματα διασύνδεσης όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια όπως η διασύνδεση Ευρώπης-Αφρικής μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα αλλά και Ευρώπης-Ασίας μέσω του Euro-Asian Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.”

Βίκυ Σαμαρά

 

Ιανός: Οργή με τη διαρροή e-mail – Βρέχουν τις μοκέτες για να μην κοιμούνται άστεγοιΆστεγος στο κέντρο της ΑθήναςΆστεγος στο κέντρο της Αθήνας 

Κύμα αντιδράσεων μετά τη διαρροή e-mail με την απάνθρωπη παραδοχή ότι το κατάστημα του Ιανού στη Σταδίου βρέχει τις μοκέτες για να μην κοιμούνται άστεγοι. #cancel_ianos γράφουν οι χρήστες του twitter.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει εσωτερική οδηγία που φέρεται να έχει σταλεί από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του βιβλιοπωλείου και πολυχώρου πολιτισμού «ΙΑΝΟΣ» και αναφέρεται σε τρόπους εκδίωξης αστέγων έξω από το κατάστημα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του e-mail, το κατάστημα του Ιανού στην οδό Σταδίου βρέχει το βράδυ τη μοκέτα της εισόδου, προκειμένου να αποτρέψει σε άστεγους να περάσουν τη νύχτα τους εκεί, αναφέρει ότι οι άστεγοι πλέον κοιμούνται πάνω στη βρεγμένη μοκέτα, κάνει λόγο για αναγκαίους “Security” που θα διώχνουν τους ανθρώπους από τη βιτρίνα του καταστήματος ενώ μάλιστα προειδοποιεί ότι το κατάστημα θα βάλει μπροστά ακόμα και σειρήνα.

Tο NEWS 24/7 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του Ιανου χωρίς να έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία έως τώρα

Ιανός: Οργή με τη διαρροή e-mail - Βρέχουν τις μοκέτες για να μην κοιμούνται άστεγοι

Το e-mail που διέρρευσε αναφέρει:

“Θέμα: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ…

Καλησπέρα κ.

Εύχομαι το μήνυμά μου να σας βρίσκει καλά.

Ενημερώστε τους θυρωρούς να αποτρέπουν τους άστεγους να κοιμούνται έξω από το μέγαρο……

Εμείς χθες τους το είπαμε και μάλιστα πλύναμε τη μοκέτα για να είναι βρεγμένη η περιοχή

Προφανώς αργά το βράδυ ξανά επέστρεψαν… αν δειτε προσεχτικά τη μοκέτα θα διαπιστώσετε ότι κοιμούνται στα βρεγμένα….

Τη βδομάδα που μας πέρασε είχα ένα RDV με τον υπεύθυνο των ΙΕΚ *** όπου από το Φθινόπωρο θα βρίσκονται στο κτήριο δίπλα μας… σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν να το φτιάχνουν για να εγκατασταθούν και όπως μου είπε θα έχουν security, συνεπώς όλη η προίκα των άστεγων θα έρθει σιγά σιγά σε μας

Φοβάμαι ότι οι θυρωροί δεν θα κάνουν κάτι… Από τη στιγμή που λέμε ότι το κτήριο έχει φύλαξη θα έπρεπε να φροντίζουν για την εικόνα μας

Πληρώνουμε κοινόχρηστα και μάλιστα υψηλά

κανονικά η φύλαξη θα έπρεπε να είναι από επαγγελματίες security

Δείτε και ενημερώστε μας

Εμείς από αυριο θα ενεργοποιήσουμε τη σειρήνα…

Ευχαριστώ πολύ

Καλή Κυριακή με υγεία και όλα τα καλά!!!”

Οργή στα social media

Στη θέαση του παραπάνω απάνθρωπου μηνύματος, κύμα οργής κατέκλυσε το Twitter, με τους χρήστες να έχουν δημιουργήσει το χάσταγκ #cancel_ianos: