H φρίκη της Μόριας και η «κατασκευή πραγματικότητας» από τα ΜΜΕ… Ευαγγελία Μανιτσούδη

Οι ειλημμένες αποφάσεις της ΝΔ για «κλειστά κέντρα» στα νησιά και τα ψεύτικα προεκλογικά «θα»: «Τα γεγονότα στη Μόρια αποτυπώθηκαν αρχικά αποτυπώθηκαν από τα ΜΜΕ, ειδικότερα στα τηλεοπτικά κανάλια που παρακολουθούνται από την πλειοψηφία, ως πρώτο θέμα για μια ημέρα και στη συνέχεια, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, υποβιβάσθηκαν και τη φρίκη της πραγματικότητας αντικατέστησαν οι ωραιοποιημένες εικόνες της “ίδρυσης νέου χώρου διαμονής που γίνεται ταχύτατα”»…

Τι θα γινόταν αν είχε καεί η Μόρια και ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα λεγόταν αν σχεδιαζόταν η χρηματοδότηση στην κατασκευή νέου προσφυγικού καταυλισμού και επιπλέον η συμμετοχή στη συνδιαχείριση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Είμαι σίγουρη ότι αυτές τις σκέψεις και αυτά τα ερωτήματα δεν τα έχω μόνο εγώ αλλά αρκετές-οι .

Αναγκαστικά, το γεγονός αποτυπώθηκε ως είδηση από τα ΜΜΕ, και αναφέρομαι ειδικότερα στα τηλεοπτικά κανάλια που παρακολουθούνται από την πλειοψηφία, ως πρώτο θέμα για μια ημέρα και στην συνέχεια, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, υποβιβάσθηκε και τη φρίκη της πραγματικότητας αντικατέστησαν οι ωραιοποιημένες εικόνες της ίδρυσης νέου χώρου διαμονής που γίνεται ταχύτατα, οι δηλώσεις αποφασιστικότητας του αρμόδιου υπουργού και στη συνέχεια του υπουργού Δημοσίας Τάξης, ο οποίος σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής είπε ότι αν δεν περάσουν όλοι οι πρόσφυγες από το Καρά Τεπέ δεν πρόκειται να φύγει κανείς και στην συνέχεια θριαμβολόγησε ότι πιάστηκαν 5 νεαροί πρόσφυγες ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς. Γιατί η αλήθεια είναι ότι από τους 13.000, εχουν μπει μέσα στις σκηνές που αποτελούν το νέο ΚΥΤ, μόλις 1.200.

Η πραγματικότητα είναι γνωστή στους ντόπιους και σε όσους νοιάζονται να μάθουν, για τους υπόλοιπους τείνει ή και επιλέγεται να παγιωθεί η άποψη της κυβερνητικής επιλογής ότι στα νησιά μας θα γίνουν με το έτσι θέλω κλειστά κέντρα –φυλακές ανθρώπινων ψυχών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα από την κυβέρνηση, ακόμα και το κάψιμο της δομής. Επικαλούνται και πάλι την ασφάλεια των πολιτών, με ακραία ρητορική παρόμοια με την ακροδεξιά προεκλογική ρητορική της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τι θα έκαναν λοιπόν τα κανάλια αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Αρχικά θα το είχαν πρώτο θέμα όσο περισσότερο μπορούσαν, θα έκαναν συνεχή και εκτενή υποκριτικά ρεπορτάζ στο πεδίο, θα προσπαθούσαν να αποτυπώσουν στην εικόνα πόσο παρατημένοι είναι οι άνθρωποι από την κυβέρνηση και σε τι πανάθλιες συνθήκες βρίσκονται. Θα απομόνωναν φράσεις ή δηλώσεις Συριζαίων για να αποδείξουν ότι είναι άσχετοι και ανεύθυνοι.

Θυμόμαστε την Ειδομένη, το Ελληνικό, το Λιμάνι στον Πειραιά και τα στημένα ρεπορτάζ όλων εκείνων που έκαναν τα πάντα για να ενοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να βοηθήσουν την άνοδο της ΝΔ.

Θυμόμαστε την εκμετάλλευση των θεμάτων αυτών και φυσικά οι λόγοι για όλο αυτό δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά με το συμφέρον και το βόλεμα μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν σήμερα σχεδόν ξεχάσαμε -ή θέλουν να ξεχάσουμε-, τη φρίκη της Μόριας, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το άλλοτε αγαπημένο θέμα μπήκε στην «πάντα». Απλά, γιατί δεν συμφέρει κανέναν τους, να πολυασχολούνται με αυτό, γιατί οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, στα νησιά μας θα μείνουν όλοι και θα δημιουργηθούν τεράστιες φυλακές. Αυτό σχεδίαζε από πάντα ο Κ. Μητσοτάκης, άσχετα τι έλεγαν στον κόσμο. Άλλωστε με τα ψέματα και τα ταξίματα έγιναν κυβέρνηση και έτσι πιστεύουν ότι θα πορευτούν και τώρα.

Η αλήθεια είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την μετεγκατάσταση των προσφύγων και επίσης η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πως η Ελλάδα και τα νησιά μας θα γίνουν φυλακές της Ευρώπης και στο θέμα του ασύλου η Ν.Δ. παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις και τις έφτασε στις 100.000.
Ψέμα είναι οι δηλώσεις των κυβερνητικών ότι έχουν κάνει αποσυμφόρηση γιατί δεν ήθελαν να κάνουν ποτέ, το μόνο που έχουν κάνει είναι επικοινωνιακά σώου σε αεροδρόμια ετεροχρονισμένες μετεγκαταστάσεις και πολλή αναίτια βία, και καταστολή.

Δυστυχώς η προσέγγιση των ίδιων θεμάτων είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με την κυβέρνηση της χώρας. Το θέμα πλέον έγκειται στους πολίτες της χώρας και κατά πόσο αποδέχονται αυτή την κατάσταση. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οφείλουν να ενεργοποιηθούν.

 

Ευαγγελία Μανιτσούδη | Alithia.gr