H συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha (βίντεο)

Συνέντευξη στον Τάκη Χατζή και στο “Εκτός Γραμμή” του Alpha έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό αλλά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ – που βρίσκεται στο δρόμο του μετασχηματισμού, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μιλάει για όλους και για όλα στο «Εκτός Γραμμής» και τον Τάκη Χατζή.

«Θα μετασχηματίσουμε και θα διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα το ανασυγκροτήσουμε», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας τις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, πήρε εντολή μετασχηματισμού».

Για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Με τόλμη κάνουμε απολογισμό του έργου μας, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους. Τα καλά αργούν…η μαρκίζα θα συμπυκνώνει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που θέλει να διαγράψει».

Για τη δήλωση περί “αρμών της εξουσίας”: «Μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία όταν μιλούσα για τους αρμούς της εξουσίας. Αναφερόμουν στο ναρκοθετημένο τοπίο που βρήκαμε, ένα κράτος λάφυρο που εμπόδιζε την προσπάθεια μας την 1η τετραετία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του: «Βρήκαμε…ανοιγμένη την χρεωκοπία της χώρας και την προσφυγική κρίση, εμείς τη διαχειριστήκαμε. Όταν μπήκα στο Μαξίμου δεν ήξερα τι ήταν το κόκκινο τηλέφωνο, σήμερα έχουμε την εμπειρία. Δεν αρκεί μόνο να έχεις τη βούληση. Τρία είναι τα συστατικά με τα οποία μπορείς πράγματι να χτυπήσεις το κράτος της διαφθοράς. Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Οι διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζουν, όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τις σύγκρινε με αυτές της ΝΔ, της οποίες χαρακτήρισε «λυκοφιλίες».

«Στη δεξιά υπάρχει ησυχία και από πίσω λυκοφιλίες. Δεν μιλάει κανείς. Όταν ο αρχηγός χάσει τις εκλογές μετά ξεσπάει πόλεμος. Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουνε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Εγώ έχω περάσει δυο διασπάσεις. Μία με τον Φώτη Κουβέλη και μία με τον Λαφαζάνη, ο οποίος είναι ένας έντιμος άνθρωπος αλλά οι πολιτικές μας διάφορες είναι μεγάλες».

Για το μεταναστευτικό και τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης: «Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πως διαχειρίζεται το προσφυγικό, όχι για το ποιος φταίει. Η ζωή σε διαψεύδει, όλα εδώ πληρώνονται… Έλεγαν ότι φταίμε εμείς που έρχονται οι πρόσφυγες και τώρα πολλαπλασιάστηκαν.Προεκλογικά έλεγαν στους νησιώτες ότι θα αποσυμφορηθούν τα νησιά χωρίς να έρθει κανένας στην ενδοχώρα. Αυτά δε γίνονται ταυτόχρονα. Τα πλωτά φράγματα είναι αστείο πράγμα, είναι για να πιάνεις τις τσούχτρες. Εγώ δεν έχω κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτακη ούτε για το προσφυγικό ούτε για τα εθνικά θέματα. Δε λύνεται το προσφυγικό χωρίς μετεγκαταστάσεις, είναι σα να θέλεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Πάνε να σβήσουν από τον χάρτη τα 5 νησιά μας, έτσι πάνε να λύσουν το θέμα. Κάνουν ΠΝΠ γιατί ξέρουν ότι οι βουλευτές από τα νησιά δεν θα ψηφίσουν. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τις μετεγκαταστάσεις κι εκεί να βάλουμε πλάτη».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κούνησε το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για τον υπουργό της Άδωνι Γεωργιάδη: «Ο υπουργός Ανάπτυξης ασχολείται με το προσφυγικό και λέει δεν θα βγαίνει κουνούπι. Κι εγώ είχα διάφορους ακραίους το 1ο εξάμηνο. Ο κ.Γεωργιαδης δεν πουλάει τώρα βιβλία, αν η άποψη του είναι και της κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε για το προσφυγικό/μεταναστευτικό:

«Στα κρίσιμα θέματα και στο προσφυγικό και στα εθνικά δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι υποχρέωσή μας όταν βλέπουμε ανοησίες να τις λέμε. Αν φέρει η κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο για τις μετεγκαταστάσεις θα το στηρίξουμε. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατάει σε δυο βάρκες. Ή θα είναι φιλελεύθερος και θα ακολουθήσει ευρωπαϊκή πολιτική, ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ.Γεωργιαδη και του κ. Βορίδη και της Ακροδεξιάς».

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*