H ΕΛΑΣ συνέλαβε δημοσιογράφο επειδή φιλοξενούσε Αφγανό πρόσφυγα – Επικουρική ασφάλιση: Στήνεται άλλο ένα μεγάλο φαγοπότι

H ΕΛΑΣ συνέλαβε Ολλανδή δημοσιογράφο που μένει μόνιμα στην Ύδρα επειδή  φιλοξενούσε Αφγανό πρόσφυγα! - Documento

Η ολλανδή δημοσιογράφος που μένει μόνιμα στην Ύδρα ένιωσε στο πετσί της τι σημαίνει υποκρισία: ««Αρκετοί θυμωμένοι νησιώτες κάλεσαν [την αστυνομία] λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με έναν “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέγκελ.

Μια Ολλανδή δημοσιογράφος που διαμένει στην Ελλάδα συνελήφθη στην Ύδρα από αστυνομικούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, επειδή φιλοξενούσε Αφγανό πρόσφυγα στο σπίτι της, ο οποίος είχε αιτηθεί ασύλου. Η δημοσιογράφος όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους εάν καταδικαστεί.

Η Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, 61 ετών, freelance ανταποκρίτρια για τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης που ζει στην Ύδρα επί σχεδόν 40 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα», όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Η κατηγορία επιφέρει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η Μπέγκελ είπε ότι συνελήφθη, αφού κάποιοι κάτοικοι του νησιού ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φριντούν*, ενός 23χρονου αιτούντος άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φριντούν διέμενε στο σπίτι της κάνοντας έκκληση για να ανακληθεί η αρνητική απόφαση για την παροχή ασύλου.

«Αρκετοί θυμωμένοι νησιώτες κάλεσαν [την αστυνομία] λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με έναν “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέγκελ.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιος επικίνδυνος τρομοκράτης. Δεν θα με άφηναν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου.»

Οι δύο συλληφθέντες κρατήθηκαν όλη την νύχτα στην Ύδρα πριν μεταφερθούν στην Αθήνα με χειροπέδες και οι δύο!

Η Μπέγκελ δήλωσε ότι η αρχική αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από τον Φριντούν απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του. «Δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Προσπαθεί να επικοινωνήσει επί μήνες και δεν έχει λάβει απάντηση», πρόσθεσε.

Οι δύο συλληφθέντες τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η Μπέγκελ αναμένει την ημερομηνία του δικαστηρίου της μετά την αναβολή του έως τον Οκτώβριο λόγω περιορισμών του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι ελληνικές αρχές προσεγγίστηκαν για να σχολιάσουν το γεγονός.

* Το όνομα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στο πραγματικό για να προστατευθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο

 

Επικουρική ασφάλιση: Στήνεται άλλο ένα μεγάλο φαγοπότι

Επικουρική ασφάλιση: Στήνεται άλλο ένα μεγάλο φαγοπότι

Υπάρχει επιτυχημένος μηχανισμός αλλά η κυβέρνηση τον παραμερίζει για να φτιάξει ένα νέο που θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ.

Στήνεται ένα κόλπο grosso για το  μεγαλύτερο φαγοπότι ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Στο κέντρο είναι η επικουρική ασφάλιση και πιο συγκεκριμένα το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που παρουσίασε η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε. Τα κεφάλαια που θα φτάσουν να διαχειρίζονται οι επαγγελματίες του χώρου των χρηματοοικονομικών επενδύσεων μπορεί να φτάσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμα και τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και όπως γίνεται αντιληπτό το νέο κόλπα ξεπερνά κατά πολύ όσα έχουν στηθεί ως τώρα από υπουργούς και άλλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κι΄ ενώ υπάρχει ήδη ένας αξιόπιστος μηχανισμός, όπως έχει αποδειχτεί, η κυβέρνηση παραμερίζει τον, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένο οργανισμό διαχείρισης κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών, την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Και επιλέγει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυτελές και ακριβό. Γιατί άραγε;

Ο μέχρι τώρα μηχανισμός είναι μία ΑΕΔΑΚ που λειτουργεί από το 2003 με επιτυχία, καθώς τα δύο αμοιβαία που διαχειρίζεται για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών έχουν διαχρονικά από τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, στις 23 Ιουνίου η απόδοση 12μήνου του μικτού Α/Κ της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών ήταν 22%, μία από τις υψηλότερες στην κατηγορία. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν βρίσκει αρκετά καλή την ήδη υφιστάμενη δομή της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και θέλει να δημιουργήσει από το μηδέν μια νέα δομή, με πολύ υψηλότερο κόστος.

Ούτε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) κρίνεται από την κυβέρνηση ότι είναι επαρκής οργανισμός για να «φιλοξενηθεί» και το κεφαλαιοποιητικό κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, έστω ως ένας διακριτός φορέας στην ομπρέλα του Επικουρικού. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης-ΤΕΚΑ) που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, δηλαδή από στελέχη του χώρου της διαχείρισης κεφαλαίων που διαθέτουν τις σχετικές πιστοποιήσεις ικανότητας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται μια νέα, πολυπρόσωπη και ακριβή δομή που θα στελεχώνεται από ακριβοπληρωμένα στελέχη του χρηματοοοικομικού και επενδυτικού χώρου και η οποία θα αναλάβει, άγνωστο με ποιο κόστος, να δημιουργήσει το μπουκέτο χαρτοφυλακίων που θα υποδέχονται τις εισφορές των ασφαλισμένων, κάτι που θαυμάσια θα μπορούσε να είχε κάνει και η ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Οι δουλειές που θα έχει να αναθέσει το νέο Επικουρικό Ταμείο σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού χώρου θα είναι πολλές και μεγάλες, καθώς θα δημιουργηθούν με συνεργασία εξωτερικών διαχειριστών περισσότερα του ενός επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με διαφορετικό βαθμό κινδύνου, τα οποία θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος για την τοποθέτηση των εισφορών.

Θα υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κινδύνου, ένα μεσαίου και ένα υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Επικουρικό θα μοιράζει δουλειές σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, καθεμιά από τις οποίες θα αναλαμβάνει να «στήνει» και ένα διαφορετικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Έμμεση ώθηση προς επενδύσεις υψηλού ρίσκου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτές τις δουλειές που θα αναλάβει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν θα υπάρχει κίνδυνος ένας ασφαλισμένος που θα επιλέξει χαρτοφυλάκιο υψηλού κινδύνου να χάσει τις εισφορές του, στην περίπτωση που η διαχείριση αποδειχθεί καταστροφική και χαθούν τα κεφάλαια. Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση, σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται εγγυητής ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα καλύπτει το ποσό των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Έτσι, η όλη δόμηση του συστήματος διαχείρισης παρέχει μια μορφή κρατικής επιδότησης και ενθάρρυνσης των επενδύσεων υψηλού ρίσκου.

Τα κεφάλαια των ασφαλισμένων υποτίθεται, σύμφωνα με το σχέδιο, ότι θα ενισχύσουν την κεφαλαιαγορά και μέσω αυτής τις επενδύσεις και την οικονομία. Όμως, όπως έχει σημειώσει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, «σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις επιπτώσεις της κεφαλαιοποίησης διανεμητικών συστημάτων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Βαλτικής, αποδείχτηκε ότι οι θετικές επιδράσεις στις κεφαλαιαγορές ήταν πολύ περιορισμένες και πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες αυτών που σχεδίασαν τη συγκεκριμένη μετάβαση. Οι μόνοι κερδισμένοι από τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών αποδείχθηκε ότι ήταν οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων».

Στην ελληνική εκδοχή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, τα οφέλη για τους ασφαλισμένους και την εθνική οικονομία μένει να αποδειχθεί ότι θα υπάρξουν. Ήδη, όμως, είναι βέβαιο ότι, από τις δομές που θα δημιουργηθούν για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, κερδισμένοι θα είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως και η κυβέρνηση που θα βρει ένα νέο τρόπο για να μοιράζει μεγάλες δουλειές σε ιδιώτες, αλλά και καλοπληρωμένες θέσεις σε φίλα προσκείμενα στελέχη του χρηματοοικονομικού χώρου.