Guardian: Η νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας — Τσίπρας: Ανατρεπτική στροφή μετά την κατάρρευση του μηνύματος για προοδευτική συνεργασία

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ: Πολυτεχνείο 1973 - 2019 - Γλυφάδα Metropolitans

Το editorial του Guardian αναλύει το «πόρισμα» της κάλπης, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε άμεση ανασύνταξη και συνεργασία, απέναντι στην «ηγεμονία Μητσοτάκη», για χάρη «εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού».

«Η νίκη της κεντροδεξιάς αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Για χάρη εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν στο χείλος της καταστροφής, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση ανασύνταξη και να βρουν κοινά σημεία συνεργασίας. Η -φιλική στις αγορές- πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να χαροποιεί ιδιαίτερα τις τράπεζες και τους επενδυτές, ωστόσο οι μη έχοντες συνεχίζουν να υποφέρουν υπό τις συνέπειες της τιμωρητικής λιτότητας.

Η ελληνική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη σε σχέση με το 2008. Τα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικών αποκλεισμών παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η οικονομική σταθερότητα και η αποπληρωμή των χρεών λειτουργεί εις βάρος των γενικών στάνταρ διαβίωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει στην ίδια γραμμή, οδηγώντας τις αγορές στο να τον επικροτούν. Έπειτα από μία οδυνηρή βραδιά, οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να επανέλθουν στη συζήτηση περί εξουσίας», καταγράφει γλαφυρά ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου καταγράφεται ως ήττα από την οπτική γωνία της Αριστεράς, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε το 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν ο νικητής των εκλογών και έλαβε την εντολή αντίστασης απέναντι στα ασφυκτικά μέτρα που απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

«Σε αυτές τις εκλογές, το κάλεσμα αφορούσε τη στήριξη των δημόσιων δομών, αλλά δεν φαίνεται να είχε αντίκρισμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με τον Guardian να κάνει αναφορά στη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

 

Τσίπρας/Ανατρεπτική στροφή μετά την κατάρρευση του μηνύματος για προοδευτική συνεργασία

ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Μέσα στη δίνη της λαϊκής δυσαρέσκειας από τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα μπρος. Το πρώτο βήμα αυτοκριτικής του επικεφαλής της μάχης έγινε και τώρα είναι η σειρά των στελεχών.

Στην ΚΕ η συζήτηση για τα αίτια και το σχέδιο ανάκτησης των χαμένων ψήφων. Έχοντας μπει στο τρίτο 24ωρο μετά τις εκλογές στελέχη και πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό προεδρικό περιβάλλον συλλέγουν και αναλύουν τα στοιχεία της κάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται καθημερινές εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντεπιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ευκαιρία που έχει στις 25 Ιουνίου για να διασώσει το ρόλο του ως ηγετική δύναμη στην αντιπολίτευση. Το έργο παραδέχονται όλοι είναι τιτάνιο και η μάχη που πρέπει να δοθεί θα πρέπει να αναστρέψει ταυτόχρονα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εκλογική βάση.

Οι πρώτες εισηγήσεις σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία στελέχη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε ένα μονομέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αμφισημία της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου μπέρδεψε τους ψηφοφόρους και τα ανοίγματα προς κάθε κατεύθυνση έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

  • Η σταθερότητα νίκησε την προοδευτική συνεργασία η οποία δεν έδωσε ποτέ σημάδια ύπαρξης προεκλογικά με την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να φαλκιδεύει το εγχείρημα ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι κάνουν αυτές τις εισηγήσεις ότι παράλληλα δεν θα απαντούν και στο ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί η συμπόρευση της Χαριλάου Τρικούπη σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ. Στόχος θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες να φωτιστεί τι θα σημάνει για τους πολίτες η ενίσχυση ενός κόμματος που δεν διαφέρει σε πολλά σημεία από την ΝΔ σε συνθήκες που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί καταναγκασμοί και επομένως και οι δικαιολογίες για αναγκαστικές αποφάσεις.

  • Ένας δεύτερος άξονας της τακτικής θα είναι η επίκληση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη κοινωνία και το πολιτικό σύστημα από την μονοκρατορία ενός κόμματος και μάλιστα της ΝΔ με την ακραία ατζέντα της κατάργησης κάθε δημόσιου χαρακτήρα βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα για το οδυνηρό σοκ και για όσους έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ προμηνύει ουσιαστικά και τον τρόπο με τον οποίο θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς τους ψηφοφόρους του. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν τώρα στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια βάση εκκίνησης για την επόμενη μάχη της 25ης Ιουνίου.

Η όποια αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός ότι από το σοκ όσων επέλεξαν σε συνθήκες απλής αναλογικής να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό θα επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να «διορθώσουν» σε ένα βαθμό την ψήφο τους.

Σωτήρης Μπολάκης