Guardian: Η Ελλάδα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της πανδημίας στον τουρισμό – FT: Φωτιές στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ανάβει η πανδημία

«Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν επιφυλακτικές και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείρισή της στην κρίση ανοίγοντας τις πόρτες της τον Ιούλιο», επισημαίνεται στο άρθρο του βρετανικού Guardian σχετικά τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο, με τίτλο «η Ευρώπη σχεδιάζει διακοπές στο σπίτι, μετά τα lockdown για τον νέο κορονοϊό».

Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ», σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.

Κατόπιν, γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε χώρες όπως η Γαλλία, που σύμφωνα με τον Guardian «Ως η πλέον δημοφιλής χώρα παγκοσμίως για τους τουρίστες, έχει πληγεί σκληρότερα από τους περισσότερους λόγω της πτώσης των παραθεριστών», της Ιταλίας, όπου διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει την θερινή περίοδο», της Ισπανίας, όπου, όπως τονίζεται στο άρθρο «η ΥΠΕΞ της χώρας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα θα ξανα-ανοίξει στους τουρίστες μονάχα «όταν βρεθεί σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους» και καταλήγει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία (αυτή) να αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό των οικονομιών τους».

Στη συνέχεια η Helena Smith γράφει: «Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε τον αριθμό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών, τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της. Φέτος, αξιωματούχοι της βιομηχανίας παραδέχονται ότι θα είναι τυχεροί εάν πετύχουν το ένα τρίτο από τον αριθμό αυτό. Με το 65% των ξενοδοχείων, να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία, η χώρα θέλει να κεφαλοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα αναδύθηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και απολογισμούς νεκρών στην Ευρώπη, αφού επέβαλε μέτρα καθολικού lockdown νωρίς».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εάν τα πράγραμα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε έως την 1η Ιουλίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. «Η τουριστική πίτα της Ευρώπης θα είναι πολύ μικρότερη, όμως αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή».

 

FT: Φωτιές στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ανάβει η πανδημία

Καθώς οι χώρες προχωρούν στη χαλάρωση των lockdown τους, το άνοιγμα των συνόρων και οι κανόνες καραντίνας δημιουργούν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι FT, η Γαλλία επέβαλλε καραντίνα στις αφίξεις από την Ισπανία, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της Μαδρίτης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων αυτών από την περιοχή Σένγκεν.

Η Δανία προκάλεσε σύγχυση στη γειτονική Σουηδία –τη σκανδιναβική χώρα ου δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό- καθώς τα πολιτικά κόμματα στην Κοπεγχάγη εξετάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων στη Γερμανία, αλλά όχι στη Σουηδία.

Και ενώ «φουντώνουν» αυτές οι διαμάχες για το άνοιγμα των συνόρων, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δημιούργησαν μια «Βαλτική φούσκα», επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των τριών χωρών.

Σύμφωνα με τους FT, πρόβλημα υπάρχει τώρα και με τη Βρετανία, καθώς η ΕΕ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο πως εάν εξαιρέσει από την καραντίνα του μόνον τους επισκέπτες από τη Γαλλία, και όχι όλους τους ευρωπαίους πολίτες, αυτό θα οδηγήσει σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι FT, εγκατέλειψε τελικά την πρόταση για συνολική εξαίρεση όσων φθάνουν από τη Γαλλία από την σχεδιαζόμενη 14ήμερη καραντίνα, καθώς οι επικριτές ρωτούν για ποιόν λόγο να εξαιρείται από το πρόγραμμα μια ολόκληρη χώρα.

Οι βρετανικές αρχές θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο της καραντίνας αυτήν την εβδομάδα και, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα εξαιρούνται μόνο τα άτομα με βασικές εργασίες που πρέπει να ταξιδεύουν μεταξύ της Ευρώπης και της Βρετανίας για σκοπούς όπως η παράδοση εμπορευμάτων.

Μιλώντας στους FT, βρετανικοί μεταποιητικοί όμιλοι ζητούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις για ορισμένους ειδικευμένους εργάτες, προειδοποιώντας πως η πολιτική της καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις προμηθειών και σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*