Guardian: Γιατί δύο καταδικασμένοι νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι; – Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και στο Στρατό Ξηράς

Την ανικανότητα των αστυνομικών αρχών και της ηγεσίας τους υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», εδώ και σχεδόν 3 μήνες να συλλάβουν τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, μαζί με την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του ναζιστή Γιάννη Λαγού, έγιναν αναλυτικό ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Με αφορμή τους τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δημοσίευμα του Guardian θέτει το ερώτημα για το «πώς δύο καταδικασμένοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής διαφεύγουν ακόμα τη σύλληψη». Φιλοξενεί δηλώσεις του Κωστή Παπαϊωάννου, πρώην Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015-2016, ενώ το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «το γεγονός ότι δύο μέλη της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής παραμένουν ακόμα ελεύθερα, έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ντροπή».

Όπως τονίζει η Βρετανίδα δημοσιογράφος, ο Χρήστος Παππάς, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση, κατόρθωσε να εξαφανιστεί ενώ αστυνομικοί υποτίθεται παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, ενώ ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης έχει δηλώσει ότι «δεν έχει σκοπό να παραδοθεί, διότι θεωρεί πολιτική την καταδίκη του» και ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να αλλάξει όταν η υπόθεση έρθει στο εφετείο».

Επίσης, αναφέρεται στις φήμες που θέλουν τον «αμετανόητο φασίστα και θαυμαστή του 3ου Ράιχ» Νίκο Παππά να έχει βρει καταφύγιο σε ορθόδοξο μοναστήρι βαλκανικής χώρας. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι είναι στο εξωτερικό και ίσως σε μοναστήρι» δηλώνει ο Ιωάννης Αϊβατίδης, βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 205-2019.

Η εφημερίδα επίσης ασχολείται με την ασυλία του Γιάννη Λαγού, που έχει κολλήσει στην ευρωπαϊκή …γραφειοκρατία με τις Βρυξέλλες να αποδίδουν την καθυστέρηση στην πανδημία…

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος ισχυρίζεται προκλητικά ότι η σύλληψη του Παππά «είναι απλά θέμα χρόνου». «Μπορώ να πω αποφασιστικά και κατηγορηματικά ότι η θα βρεθεί που βρίσκεται και ο Παππάς θα είναι σύντομα στη φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού είναι απλά θέμα των ευρωπαϊκών διαδικασιών αλλά και στις δύο υποθέσεις είναι θέμα χρόνου» υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος εδώ και σχεδόν τρεις μήνες παρακολουθεί το φαινόμενο…

 

Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και στο Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και στο Στρατό Ξηράς (από τους 9 που είναι σήμερα) μελετά η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της άμυνας και με στόχο την διασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού που θα επιτρέψει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν χωρίς εμπόδια τα επιθετικά δόγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η ενιαία 12μηνη θητεία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ’ ΕΣΣΟ του ερχόμενου Μάη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει και η πρόβλεψη για μειωμένη 9μηνη θητεία, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους, ασχέτως του αν επιλέγονται ως μέλη πληρωμάτων πολεμικών πλοίων ή βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες στους ναυστάθμους. Με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, είπε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και η αύξηση της θητείας κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση», ενώ είπε ότι «δεν τίθεται όμως θέμα στράτευσης υποχρεωτικά στα 18 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εγκριθεί για το έτος 2021 η εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς και η πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ).