Gazprom: Διακόπτει παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω «ανωτέρας βίας» — Συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν στην Τεχεράνη: Τα ουκρανικά σιτηρά στο επίκεντρο

Η επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δεν δύναται να ελέγξει

Η ρωσική Gazprom κήρυξε «ανωτέρα βία» (force majeure) για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου που ήρθε σε γνώση του Reuters χθες 18/7.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δεν δύναται να ελέγξει.

Εμπορική πηγή είπε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

Μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Η επίκληση «ανωτέρας βίας» (force majeure), που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πληγεί από παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, για την ώρα ωστόσο επιθυμεί τη συνέχιση του εφοδιασμού της με αυτά και για όσο θα διαρκέσει η διαδικασία απεξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των μεγάλων οδών – μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα – έχει μειωθεί δραματικά, με τον Nord Stream 1 να βρίσκεται υπό συντήρηση τυπικά μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή. Η εταιρεία απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.

Παράλληλα, ο RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και ένας άλλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν επίσης ότι έλαβαν ειδοποίηση ανωτέρας βίας. «Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή τη νομική μας γνώμη», ανέφερε η RWE.

Κύκλοι εμπορίας φυσικού αερίου εκτιμούν οι παραδόσεις αφορούν τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ροές μέσω του αγωγού είναι μηδενικές καθώς η σύνδεση υφίσταται ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

 

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Τεχεράνη: Τα ουκρανικά σιτηρά στο επίκεντρο

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του «ζητήματος των σιτηρών»

Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ για το «ζήτημα των σιτηρών» θα συζητήσει αύριο, Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στο Ιράν, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό κανάλι TRT Haber.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του «ζητήματος των σιτηρών».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, μετά την ολοκλήρωσή τους, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν εκ νέου στην Τουρκία για να πρόσθετες συζητήσεις.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Αναμένεται ότι αυτή την εβδομάδα τα μέρη θα συναντηθούν ξανά στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το τελικό έγγραφο», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε νωρίτερα πηγή του RIA Novosti, η νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ για το «ζήτημα των σιτηρών» αναμένεται να γίνει στις 20-21 Ιουλίου, ενώ δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την υπογραφή συμφωνίας και την απόσυρση των πλοίων με σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα. Απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να ρυθμιστούν, ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για τον έλεγχο των πλοίων στα ουκρανικά ύδατα.