G7: Προσφορά ενός δισ. εμβολίων, δράση για το κλίμα και κοινή γραμμή κατά Ρωσίας,Κίνας – «Πυροσβεστική» η παρέμβαση Μακρόν

G7: Προσφορά ενός δισ. εμβολίων, δράση για το κλίμα και κοινή γραμμή κατά Ρωσίας-Κίνας

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνδράμουν για το τέλος της πανδημίας της Covid-19 μέσω της διάθεσης ενός δισ. εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, κατά διάρκεια μίας Συνόδου Κορυφής στην οποία χαράχτηκε μία νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τζο Μπάιντεν.

Η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής της Κορνουάλης, η πρώτη έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.

Απέναντι στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, συμφώνησαν να αναδιανείμουν ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη του 2022 προκειμένου να αναπληρώσουν την καθυστέρηση των εμβολιασμών στις φτωχές χώρες και να βοηθήσουν μια πιο ισότιμη ανάκαμψη.

«Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις» είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού Covax, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ποσότητα που ανεβάζει στα δύο δισ. το σύνολο των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Παραμένουν ωστόσο πολύ λίγα, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ): Τουλάχιστον 11 δισ. δόσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.

Οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν, επίσης, ένα «σχέδιο μάχης» με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είνα έτοιμος σε λιγότερο από 100 ημέρες να αντιμετωπίσει μία νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορωνοϊού στην Κίνα ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να έχει προέλθει από ατύχημα σε εργαστήριο.

Κίνα και Ρωσία

Η διπλωματία αφιέρωσε επίσης μεγάλο μέρος των τριών ημερών της Συνόδου Κορυφής στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η G7 κάλεσε το Πεκίνο «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μειονότητα των Ουιγούρων, και στο Χονγκ Κονγκ.

Κάλεσε, παράλληλα, τη Ρωσία να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της» κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια των συνόδων εργασίας και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να ενώσει τους συμμάχους του απέναντι στη Μόσχα και στο Πεκίνο, ένας μεγάλος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του που δείχνει την «επιστροφή» των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μετά την εποχή Τραμπ.

Η άφιξή του στον Λευκό Οίκο έφερε «μια νέα ορμή» στις εργασίες της G7, δήλωσε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Προκειμένου να αντικρούσει τους κινεζικούς «Νέους δρόμους του μεταξιού» η G7 παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο υποδομών στο κλίμα, στην υγεία, στον ψηφιακό τομέα και στη μάχη κατά των ανισοτήτων προκειμένου να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία.

Όμως οι ανακοινώσεις της σαφώς δεν άρεσαν στο Πεκίνο, που κατήγγειλε αποφάσεις που έλαβε «μια μικρή κλίκα χωρών».

Κλιματική Αλλαγή

Έτερο μείζον ζήτημα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με ένα σχέδιο δράσης στην προσπάθεια να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα στοίχημα και για το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να θέσει τις βάσεις μιας συναίνεσης μερικούς μήνες πριν από τη μεγάλη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), την οποία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

Σκοπός είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα όριο πέρα από το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η κλιματική αλλαγή θα καταστεί ανεξέλεγκτη.

Για να το επιτύχουν, οι ηγέτες της G7 τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης περίπου των μισών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, στόχος τον οποίο ορισμένες χώρες αναμένουν να ξεπεράσουν.

Θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με άνθρακα, ένα πολύ ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, εκτός αν εφαρμοστούν περιβαλλοντικά μέτρα όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Η δημόσια βοήθεια θα σταματήσει το έτος εκείνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες προβλέπουν να υπογράψουν μια επιταγή έως 2 δισ. δολαρίων που θα συνοδεύσει την πράσινη μετάβαση στις πιο φτωχές χώρες.

Οι συνεισφορές της G7 θα αυξηθούν προκειμένου να φθάσουν τον στόχο των αναπτυγμένων χωρών να χρηματοδοτήσουν με 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2025 τις πολιτικές για το κλίμα των φτωχών χωρών.

Ωστόσο, για τους οικολόγους ακτιβιστές, το σχέδιο είναι ή πολύ αδύναμο ή πολύ αόριστο. Η Greenpeace κατήγγειλε ξαναζεσταμένες «παλιές υποσχέσεις» και η Extinction Rebellion χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής «φιάσκο».

 

Σύνοδος Κορυφής G7: Αυστηρό κοινό ανακοινωθέν για την Κίνα – «Πυροσβεστική» η παρέμβαση ΜακρόνΣύνοδος Κορυφής G7: Αυστηρό κοινό ανακοινωθέν για την Κίνα - «Πυροσβεστική» η παρέμβαση Μακρόν

Ήπιους τόνους θέλησε να διατηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο ηχηρό κοινό ανακοινωθέν της ομάδας χωρών G7 για την Κίνα, λέγοντας πως παρόλες τις διαφορές, οι ηγέτες των επτά ισχυρών οικονομιών, θέλουν να συνεργαστούν με τη χώρα, «σε όλα τα παγκόσμια θέματα».

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ομάδας των «επτά» κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας, σύμφωνα με μια σχεδόν τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της G7.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο», ανέφερε η G7.

H G7 υπογράμμισε «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά».

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων.»

Μακρόν: Δεν είμαστε εχθρική λέσχη προς την Κίνα

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», παρότι το τελικό ανακοινωθέν καλεί το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*