Περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα χηρηγήσουν στην παγκόσμια οικονομία, όπως αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη της G20.
Τα κράτη μέλη της G20 γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία για να «αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του νέου κορονοϊού.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικές τους οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Σαουδική Αραβία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε, νωρίτερα σήμερα, τις χώρες της G20 να μειώσουν τους δασμούς τους, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι «κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές».
Εξάλλου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε σήμερα, σε μια ανοικτή επιστολή, την ομάδα της G20 να ενεργήσει σύντομα για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημίες στη βιομηχανία αερομεταφορών, που έχει κλονιστεί από την κρίση του κορονοϊού.
«Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την υφήλιο και ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο των συνόρων, που διατάσσουν οι κυβερνήσεις, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στην καταστροφή της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια» γράφει στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.
ΕΕ: Με «βέτο» απειλούν Ιταλία και Ισπανία – Ανυποχώρητη η Γερμανία
Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού από την οποία πλήττεται σκληρά η Ιταλία.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης,ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομόλογου για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, στην οποία εισέρχεται η Ευρωζώνη εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι πρόκειται για «συζήτηση – φάντασμα». Συνέστησε δε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».
Το «κορωνο-ομόλογο»
Η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και των κορωνο-ομολόγων, ως προληπτική γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊούβρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεδρίαση του οποίοι πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία – προ της συνεδρίασης – επέμεναν στην χωρίς όρους επιστράτευση του ESM και των κορωνο-ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας. Οι χώρες του Βορρά και ειδικά οι Γερμανία και Ολλανδία δεν ήθελαν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.
Αυτός ο διαχωρισμός φάνηκε και προχθές στο Eurogroup και χθες, οπότε εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Με την επιστολή τους οι ηγέτες ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».
Τη σχετική επιστολή συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η Βελγίδα πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.
Το nein της Μέρκελ και οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν
Τις διαφωνίες που υπάρχουν στο μπλοκ της Ε.Ε. αποτύπωσαν οι χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες των ηγετών, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, για τη δημιουργία μιας ενιαίας γραμμής απάντησης στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν καθώς η πρόταση εννέα χωρών -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομολόγου σκόνταψε στη σκληρή γραμμή χωρών που στοιχίζονται κυρίως πίσω από τη Γερμανία.
Έτσι, μετά το τελεσίγραφο Ιταλίας και Ισπανίας, των δύο χωρών που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία στην παρούσα φάση, και καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταθέτει για τις επόμενες δύο εβδομάδες το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών, οι ζυμώσεις συνεχίζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο και η κινητικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Εξάλλου, ο Μακρόν προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι η πανδημία κινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. «Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη.
«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Βερολίνο επιμένει στον ESM
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων και επέμεινε στην προσήλωση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που χρηματοδότησε τα μνημόνια.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της τηλε-Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ ανέφερε: «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τα άλλα επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη-μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες.
Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.
Κάτι «μαγειρεύει» με τον Τραμπ
Στο μεταξύ, ο Μακρόν προανήγγειλε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ετοιμάζουν από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες άλλων χωρών μια «νέα σημαντική πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Έκανε λόγο για «πολύ καλή συζήτηση» με τον Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter προτού προσθέσει πως «μπροστά στην κρίση» που έχει προκαλέσει η ασθένεια COVID-19, «μαζί με άλλες χώρες, προετοιμάζουμε για τις επόμενες ημέρες μια νέα σημαντική πρωτοβουλία».
Δεν έκανε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη «σημασία που έχει η στενή συνεργασία στο πλαίσιο της G7, της G20 και της P5» για να «βοηθηθούν οι οργανισμοί πολυμερούς συνεργασίας, ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα να εξαλείψουν το ταχύτερο την πανδημία και να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο» που θα έχει, χρησιμοποιώντας αντιστοίχως τις συντομογραφίες της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των Είκοσι πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της ομάδας των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το άτολμο ανακοινωθέν
«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».
Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Η απόρριψη του προσχεδίου
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας (Κόντε και Σάντσεθ, αντίστοιχα) απέρριψαν ως απαράδεκτες και απογοητευτικές τις προτάσεις που τους δόθηκαν, ως κείμενο προσχεδίου.
Οι δύο ηγέτες ζήτησαν να βρεθεί μία κατάλληλη λύση για την πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζουν όλες οι χώρες, καθώς οι προτάσεις -όπως φέρεται να είπαν- δεν είναι οι αρμόζουσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζήτησαν, ακόμη, όπως αναφέρει η La Stampa, από το Συμβούλιο Κορυφής να αναθέσουν στους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΚΤ, Eurogroup) να ετοιμάσουν νέες προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Κόντε απέρριψε το προσχέδιο εξαιτίας της αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωπαϊκών ομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με τη Rai και την εφημερίδα La Repubblica.