Fuel Pass: Τι πρέπει να ξέρετε για την επιδότηση που θα ανακοινωθεί σήμερα — Τηλεργασία: Οι παθήσεις που μπορούν να τη δικαιολογήσουν. Η ΚΥΑ του Υπ. Εργασίας

Πρατήριο υγρών καυσίμων

Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 60 έως 65 ευρώ από τα 40 ευρώ του πρώτου κύκλου.

Περισσότερους δικαιούχουςυψηλότερη «επιστροφή» και διάρκεια όλο το καλοκαίρι. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος Fuel Pass, δηλαδή της επιδότησης στα καύσιμα, που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και να εξειδικεύσουν στις 3 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το μέτρο θα αξιοποιήσει την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε κατά την 1η φάση και αποδείχτηκε ιδιαίτερα «φιλική» προς τους χρήστες. Θα είναι όμως ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δικαιούχων, όσο και σε ότι αφορά τα ποσά που θα λάβουν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τη διεύρυνση του μέτρου επιτρέπουν πλέον τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα φέρει στον κρατικό κορβανά η πολύ καλή πορεία του τουρισμού.

Ωστόσο ο βασικός λόγος των σημερινών ανακοινώσεων είναι πολιτικός και σχετίζεται με το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τους καταναλωτές η μεγάλη ακρίβεια στις τιμές της βενζίνης και του ντήζελ κίνησης.

Υπό το φως, δε, των εκτιμήσεων ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, πριν δηλαδή παροξυνθεί η ενεργειακή κρίση με την έλευση του ερχόμενου χειμώνα, η σημασία των επιδοτήσεων τόσο στο ρεύμα, όσο και στα καύσιμα, γίνεται μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα θα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Η κρατική ενίσχυση για το Diesel θα ξεπερνά τα 0,15 ευρώ το λίτρο που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 0,20 ευρώ το λίτρο προκειμένου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση το Diesel δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι κυρίως η μείωση του μεταφορικού κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 • Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 60 έως 65 ευρώ από τα 40 ευρώ του πρώτου κύκλου.
 • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν μόνο ένα όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
 • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40- 45.000 ευρώ από τα 30.000 ευρώ σήμερα. Στην ουσία θα υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τα αναδρομικά στο ρεύμα “Power Pass”, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.
 • Από τη νέα παρέμβαση δεν θα εξαιρεθούν οι αγρότες καθώς αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές, καθώς έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των τιμών σε αυτά τα νησιά.

 

Τηλεργασία: Οι παθήσεις που μπορούν να τη δικαιολογήσουν – Η ΚΥΑ του Υπ. ΕργασίαςΤηλεργασία: Οι παθήσεις που μπορούν να τη δικαιολογήσουν - Η ΚΥΑ του Υπ. Εργασίας

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για την τηλεργασία. Ο κατάλογος των παθήσεων που μπορούν να δικαιολογήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και ποια η διαδικασία για την σχετική αίτηση.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα Δευτέρα (20/6) για ένα μήνα το σχέδιο Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Θάνου Πλεύρη για την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).

Στην υπό διαβούλευση ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η σχετική αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη.

Ποιες παθήσεις δικαιολογούν τηλεργασία

Αίτηση προς τον εργοδότη τους για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας μπορεί να υποβληθεί από εργαζομένους με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:

 1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
 2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
 3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
 4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
 5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή/και DLCO<40%.
 6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες με διαχυτική ικανότητα <50%.
 7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία.
 8. Κυστική ίνωση.
 9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας με κλάσμα εξώθησης μικρότερο ή ίσο του 40% και μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
 10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αντικατάσταση βαλβίδων) μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
 11. Δυσρυθμίες καρδιάς με ιστορικό υποτροπιαζόντων συγκοπτικών επεισοδίων περισσότερων από δύο (2) ανά έτος.
 12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.
 13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.
 14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με μη αντιρροπούμενη κίρρωση.
 15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη με CD4 ≤200/μl.
 16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.
 17. Νευρολογικά νοσήματα που απαιτούν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.
 18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών (βαριά μυασθένεια ή νευρομυϊκή πάθηση) κυρίως σε περιόδους υψηλού κινδύνου λοίμωξης.
 19. Νευρολογικές παθήσεις με υπολειπόμενο νευρολογικό έλλειμμα μετά την λήξη της αναρρωτικής άδειας το οποίο καθιστά δυσχερή την μετάβαση στην εργασία.
 20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.
 21. Επιληψία με τεκμηριωμένες πάνω από τρεις επιληπτικές κρίσεις τον μήνα.
 22. Νόσος Πάρκινσον μετρίως σοβαρή ή σοβαρή.
 23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.
 24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα εφόσον δυσχεραίνει την μετάβαση στην εργασία μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
 25. Αιμοσφαιρινοπάθειες (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) με συχνές μηνιαίες μεταγγίσεις.
 26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία (HbA1c του τελευταίου 3μήνου ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες) ή σοβαρές μικρο/μακρο αγγειακές ή άλλες επιπλοκές.
 27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα (σοβαρός υπο/υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποφυσιακή ανεπάρκεια κλπ) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ή/και περιοδικές νοσηλείες.
 28. Ασθενείς μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο  και μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
 29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που περιλαμβάνονται στην κ.υ.α. υπ’ αριθμ. Φ80100/24283/2022 «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β΄ 1224), και όπως κάθε φορά ο ανωτέρω Πίνακας διαμορφώνεται, λόγω πιθανής ή ενδεχόμενης επιδείνωσης αυτών.
 30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης.

Η διαδικασία

Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας ιατρική γνωμάτευση από θεράποντα ιατρό, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η ακριβής περίπτωση, η χρονική διάρκεια της τηλεργασίας που δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες και η ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζόμενου για συνέχιση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι με πιστοποιημένη αναπηρία υποβάλλουν εκτός από την ιατρική γνωμάτευση και την αντίστοιχη απόφαση του ΚΕΠΑ.

Ο εργοδότης λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις του Ιατρού Εργασίας της επιχείρησης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατό, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του 15μέρου από την παραλαβή της αίτησης, εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος ο εργαζόμενος αρχίζει αμέσως να παρέχει την εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας. Εάν ο εργοδότης δεν αποδεχτεί το αίτημα θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του.  Ο εργαζόμενος  μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν απαντήσει εντός του 15μέρου, θεωρείται ότι το αίτημα του εργαζόμενου έχει γίνει δεκτό.

Σημειώνεται τέλος ότι οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή  ανικανότητα για εργασία. Επίσης δεν αντικαθιστούν ούτε τροποποιούν τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον Ιατρό Εργασίας.