Foreign Policy: Πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να κυβερνά ο Ερντογάν. Ποιοι οι πιθανοί διαδοχοί του — Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας λένε «ευχαριστώ» που έχουμε στρατιώτες στη Συρία

Ερντογάν: Νέες υπόνοιες για την υγεία του τούρκου προέδρου - Φάνηκε  «κουρασμένος» - ΤΑ ΝΕΑ

Αρκετά διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσφατα περιστατικά.

Foreign Policy: Πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να κυβερνά ο Ερντογάν - Ποιοι οι πιθανοί διαδοχοί του

Από τη μεριά του, το Foreign Policy αναφέρει ότι «ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας». Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τους τελευταίους μήνες στο φως έχουν έρθει μια σειρά από βίντεο στα οποία απεικονίζονται στιγμές στις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να μην είναι καλά. Σε ένα από αυτά, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της γυναίκας του για να ανέβει μία σκάλα.

Σε ένα άλλο, στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δείχνει ζαλισμένος ενώ, σε ένα ακόμη, φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του.

Οι πιθανοί διάδοχοί του

Το δημοσίευμα, όμως, παρουσιάζει και τα σενάρια διαδοχής, με τον Χουλουσί Ακάρ να φαίνεται ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλος ισχυρός άνδρας να κυβερνήσει μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής των πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει ηγεσία. Ο Φιντάν είναι πολύ γνωστός στους Τούρκους, αλλά λειτουργεί κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών», σημειώνει, σχολιάζοντας ότι το όνομα του Σοϊλού έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

«Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί», αναφέρει με τους αναλυτές να βλέπουν ότι θα διεκδικήσει τις εκλογές του 2023.

«Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής ή κάτι άλλο να συμβεί», προσθέτει.
Φαβορί θα μπορούσε να είναι ο Έκρεμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε έναν πρώην πρωθυπουργό του ΑΚΡ (δύο φορές) για να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται επίσης πολύ καλός πολιτικός. Και μετά υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti, με φήμη ότι είναι σκληρή σαν την Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας λένε «ευχαριστώ» που έχουμε στρατιώτες στη ΣυρίαΤουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας λένε «ευχαριστώ» που έχουμε στρατιώτες στη Συρία

Για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν και τη Συρία μιλά στο περιοδικό Der Spiegel ο Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση Τύπου της Deutsche Welle, για την Ελλάδα γίνεται στη συνέντευξη μόνο μία έμμεση αναφορά μετά την παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι «τον τελευταίο καιρό η κυβέρνησή σας φαίνεται να προσεγγίζει χώρες, με τις οποίες βρισκόταν σε σύγκρουση για μεγάλο διάστημα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, ενώ και η σύγκρουση με την Ελλάδα φαίνεται να καταλαγιάζει».

Σε αυτό το σημείο ο Καλίν επισημαίνει, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες: «Ναι, οι σχέσεις εξομαλύνονται. Δεν επιθυμούσαμε καμία ένταση με αυτές τις χώρες, ούτε ποτέ σκεφτήκαμε να διακόψουμε τις σχέσεις μας».

Τι γίνεται όμως με τη δεδομένη επιθυμία της Άγκυρας να αυξήσει την επιρροή της στο Αφγανιστάν; Ο Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει:

«Θέλαμε να βοηθήσουμε την αφγανική ηγεσία να θέσει και πάλι σε λειτουργία το αεροδρόμιο [της Καμπούλ]. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει μαζί με το Κατάρ. Είναι όμως απογοητευτικό ότι η νέα ηγεσία δεν είναι σε θέση να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Τα πάντα πρέπει να συζητηθούν στη Σούρα, στο ανώτατο συμβούλιο. Και πολλές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα».

Στο κρίσιμο ερώτημα, εάν η Άγκυρα θα αναγνωρίσει διεθνώς τους Ταλιμπάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν απαντά ως εξής:

«Προς το παρόν επιδιώκουμε να μπορέσει η νέα αφγανική ηγεσία να βοηθήσει τον εαυτό της, αντί να την αναγνωρίσουμε επισήμως. Μιλάμε μαζί τoυς για όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν την αλλαγή κυβέρνησης – την οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα ασφάλειας, την ασφάλιση των συνόρων, τη μετανάστευση. Ο τρόπος, με τον οποίο οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα. Και ο τρόπος. με τον οποίο αποχώρησαν οι Αμερικανοί, προκάλεσε χάος. Περιμένουμε από τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση πιο αντιπροσωπευτική για το σύνολο του πληθυσμού. Η κυβέρνηση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες μας».

«Μας επιβάλλουν εμπάργκο, αντί να μας λένε ευχαριστώ»

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία ο Ιμπραχίμ Καλίν ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται πλέον τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στην ηγεσία της χώρας. «Αποστολή της διεθνούς κοινότητας είναι να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ο Ασάντ έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, έστω κι αν έχουν διαφορετική άποψη η Ρωσία και το Ιράν» σημειώνει.

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν ασκεί έντονη κριτική στους Ευρωπαίους:

«Μερικοί από τους φίλους μας στην Ευρώπη μας επικρίνουν γιατί έχουμε στρατιώτες στη Συρία. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι. Εμείς κρατάμε τον κόσμο στις περιοχές που ελέγχουμε. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν αποδράσει δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι από το Ιντλίμπ είναι ότι βρίσκονται εκεί Τούρκοι στρατιώτες. Οι φίλοι μας στη Δύση μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε δύναμη κατοχής. Δεν επιβουλευόμαστε συριακά εδάφη, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτό το βήμα για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των Σύρων της περιοχής. Αλλά αντί να μας λένε ‘ευχαριστώ’ μας επιβάλλουν εμπάργκο…».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*