Facebook: «Απαγορεύεται» η αναφορά σε συνδικαλισμό – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Δάνεια έως 25.000 χωρίς εγγυήσεις – Εχίνος: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα – Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 15 Ιουνίου η νέα καταβολή. Ποιους αφορά

Σε μία εσωτερική παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη η Facebook παρουσίασε νέες λειτουργίες της εφαρμογής Facebook Workplace, μιας εταιρικής εφαρμογής chat και εργασιακής συνεργασίας.

Στο Facebook Workplace, οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας βλέπουν μια ροή περιεχομένου παρόμοια με τις Ενημερώσεις του Facebook, με αυτόματα παραγόμενα δημοφιλή θέματα βασισμένα στο τι αναρτούν οι χρήστες. Ένα από τα εργαλεία που εισήγαγε η Facebook επιτρέπει στους διαχειριστές να αφαιρούν και να μπλοκάρουν συγκεκριμένα δημοφιλή ανάμεσα στους εργαζόμενους θέματα.

Η παρουσίαση συζήτησε τα «οφέλη» του «ελέγχου περιεχομένου», και προσέφερε ένα παράδειγμα θεματικής που οι εργοδότες μπορεί να έβρισκαν χρήσιμο να μπει στη «μαύρη λίστα»: τον συνδικαλισμό.

Το Facebook Workplace χρησιμοποιείται επί του παρόντος από μεγάλους εργοδότες όπως η Walmart, που είναι διαβόητη για τις προσπάθειές της να καταπνίξει τον εργασιακό συνδικαλισμό.

Η υπόθεση πως η Facebook σχεδιάζει ενεργά εργαλεία που στοχεύουν στην κατάπνιξη του συνδικαλισμού δημιούργησε αντιδράσεις στα γραφεία της εταιρείας. Εργαζόμενοι της Facebook έγραψαν αναρτήσεις με τις οποίες αποδοκίμαζαν αυτή τη δυνατότητα.

Την επόμενη μέρα, η παρουσίαση αφαιρέθηκε. Όταν ζητήθηκε από εκπρόσωπο της Facebook να σχολιάσει, απάντησε: «Ενώ τέτοιου είδους εργαλείου ελέγχου περιεχομένου είναι χρήσιμα για τις εταιρείες, αυτό το παράδειγμα ήταν κακώς επιλεγμένο και δεν θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί. Η δυνατότητα αυτή βρισκόταν στις αρχές της ανάπτυξής της και έχουμε ακυρώσει τα σχέδιά μας για την έναρξη λειτουργίας της όσο εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας»

Η Facebook έχει εδώ και καιρό γίνει αντικείμενο κριτικής για τον επιλεκτικό έλεγχο του τι αναρτάται στις πλατφόρμες της, επιτρέποντας σε πληρωμένες διαφημίσεις να παραμένουν ορατές πάση θυσία. Αυτή η μη παρεμβατική προσέγγιση στην πιθανή πολιτική παραπληροφόρηση έρχεται σε αλγεινή αντίθεση με τα πανίσχυρα εργαλεία που προσφέρει στους εργοδότες για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις συζητήσεις στον χώρο εργασίας.

Η προώθηση από την Facebook του Workplace ως μιας εφαρμογής με ενσωματωμένα εργαλεία κατάπνιξης του συνδικαλισμού έρχεται σε μία στιγμή όπου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το Facebook για να οργανωθούν.

Πρόσφατα, ένα λόμπι κατά του συνδικαλισμού προειδοποίησε τους εργοδότες πως ο κορονοϊός έχει πυροδοτήσει ευρεία στήριξη προς τα συνδικάτα, και πως τα διαδικτυακά εργαλεία δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε έναν ισχυρό φορέα οργάνωσης.

Οι εργοδότες προσπαθούν εδώ και καιρό να καταστείλουν τον νόμιμο εργασιακό συνδικαλισμό μέσω της παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μία έρευνα του φαινομένου βρήκε πως μεταξύ του Ιουνίου 2009 και του Απριλίου 2011, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ έλαβε περίπου 100 καταγγελίες για απόλυση ή τιμωρία εργαζομένων λόγω αναρτήσεών τους, κυρίως στο Facebook, γύρω από το θέμα του συνδικαλισμού.

Πηγή: the Intercept

 

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις – Δάνεια έως 25.000 χωρίς εγγυήσεις

 Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις – Δάνεια έως 25.000 χωρίς εγγυήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

  • οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
  • τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

 

Εχίνος: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα – Αντιδρούν οι κάτοικοι

  

Για το lockdown διαμαρτύρονται και οι ξενοδόχοι της Θράκης, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» στην τουριστική εικόνα της πόλης της Ξάνθης.

Εκ νέου σε καραντίνα επτά ημερών τέθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η περιοχή του Εχίνου στην Ξάνθη, μετά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως, από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή 12/6, τα 7 αφορούν στον Εχίνο και ακόμη ένα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Ωστόσο, οι κάτοικοι αντιδρούν στη νέα καραντίνα και κάνουν λόγο για στοχοποίηση της περιοχής και βγήκαν στους δρόμους, λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τοπικούς φορείς, με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, το μεσημέρι της Παρασκευής 12/6 κάτοικοι της περιοχή συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου, ζητώντας την άρση του lockdown, τονίζοντας ότι και άλλοι οικισμοί στην Ελλάδα έχουν κρούσματα χωρίς ωστόσο να μπαίνουν σε καραντίνα και πως η περιοχή τους υφίσταται στοχοποίηση, αφού τα περιοριστιά μέτρα δεν αφορούν σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Διαμαρτυρία των ξενοδόχων Θράκης

Εκτός από τους κατοίκους του Εχίνου, για το lockdown διαμαρτύρονται και οι ξενοδόχοι της Θράκης, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» στην τουριστική εικόνα της πόλης της Ξάνθης. Σε επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης στον Νίκο Χαρδαλιά, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, οι οποίοι «επιβεβαιώνουν τη συνεχή ακύρωση κρατήσεων», αποδίδοντάς τη στη «συγκεχυμένη πληροφόρηση για το θέμα αυτό» και στην «αρνητική προβολή απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης ζητεί να διευκρινιστεί ότι «το πρόβλημα δεν υφίσταται στον αστικό ιστό της Ξάνθης αλλά σε μεγάλη απόσταση από αυτόν (Εχίνος – Ξάνθη 28 χλμ απόσταση)». Κάνει λόγο για «ιδιαιτέρως άδικη και άκαιρη στοχοποίηση μιας ολόκληρης πόλης», γεγονός που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή όπου η τουριστική επανεκκίνηση είναι το ζητούμενο στη χώρα μας».

Ζητώντας «την αρωγή και τις ανάλογες ενέργειες ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας για την προστασία της τουριστικής εικόνας της πόλης της Ξάνθης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας των 65.000 κατοίκων», ο Σύνδεσμος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ν΄ αναφέρεται σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές ότι έκλεισαν όλα τα σχολεία της πόλης της Ξάνθης, ενώ έχουν κλείσει μόνο τέσσερα» και πως «η Ξάνθη παρουσιάζεται ως η ωρολογιακή βόμβα της Ελλάδας, όταν – βάσει των πληροφοριών μας – από τον έλεγχο περίπου 2.500 δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, έχουν βρεθεί 2-3 κρούσματα εντός του αστικού ιστού», σημειώνοντας πως «σε ανάλογο έλεγχο στην Αθήνα προέκυψαν παρόμοια αποτελέσματα χωρίς φυσικά την ανάλογη αρνητική δημοσιότητα».

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε από τον Εχίνο όπου και βρέθηκε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ θα ορίσει επιδημιολογικό και οργανωτικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό των ομάδων που θα κάνουν τα δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης, ενώ τόνισε πως τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, συνέστησε ομόνοια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια από όλους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων.

 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 15 Ιουνίου η νέα καταβολή – Ποιους αφορά

eurokinissi

Πάνω από 526.000 οι δικαιούχοι

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή τον Μάιο.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 208.149.798 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 526.051.