Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 748 εκ. ευρώ – ICAP: Χρυσές δουλειές για τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με βάση την έκθεση της Επιτροπής για την έκτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Την έγκριση της δόσης των 748 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων ενέκρινε το Eurogroup, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο τόνισε ότι με βάση την έκθεση της Επιτροπής για την έκτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων και για αυτό, το συμβούλιο των υπουργών ενέκρινε την τρίτη δόση από την κέρδη των ομολόγων και το έμμεσο επιτοκιακό κέρδος από το κέρδος των 12 δις που έκανε το 2112 από το EFSF για την επαναγορά χρέος.

Ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η δόση αναλύεται από 644 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA , SNP’s) και 104 δις ευρώ από το έμμεσο επιτοκιακό κέρδος από το δάνειο EFSF.

Η απόφαση, όπως είπε, έλαβε υπόψιν την προόδο των μεταρρυθμίσεων που έγινε στην χώρα αλλά και την υπεύθυνη αντιμέτώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε με την σειρά του ότι η Ελλάδα τήρησε της δεσμεύσεις της, με βάση το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και έτσι φτάσαμε σε μια θετική απόφαση με την εκταμίευση των 748 εκ ευρώ που είναι πολύ σημαντικό ποσό σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτής που διανύουμε.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δική του δήλωση τόνιζε ότι η 6η αξιολόγηση οδήγησε στην τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει: «Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

«Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» σημείωσε ο υπουργός οικονομικών και καταλήγοντας είπε όλα αυτά οδήγησαν στην εκταμίευση της δόσης των 748 εκ ευρώ.

Σε ερώτηση που έγινε στους επικεφαλής των θεσμών σχετικά με την πιθανότητα μειωμένων δημοσιονομικών στόχων το 2021 όλοι τους περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ ευεργετούνται φέτος από την πλήρη άρση των δημοσιονομικών στόχων του 2020.

Επιτάχυνση στην τραπεζική ένωση

Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε και η επανεκκίνηση της προσπάθειας τραπεζικής ενοποίησης που είχε παγώσει τους τελευταίους μήνες «Χρειαζόμαστε τις τράπεζες για να παρέχουν την χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών οικονομικών ώστε να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη» είπε ο κ. Σεντένο, ο οποίοs παράλληλα ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup για να αναλάβει πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

Όπως είπε οι προτάσεις για τον διάδοχο του θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 25 Ιουνίου και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο . Στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και ο επίτροπος Τζεντιλόνι τόνισε την σημασία της τραπεζικής ενοποίησης για να υπάρχει ο κατάλληλος χρηματοδοτικός μηχανισμός και για την πραγματική οικονομία απευθείας αλλά και για την χρηματοδότηση των κοινοτικών πρωτοβουλιών. Το θέμα του ταμείου ανάκαμψης δεν συζητήθηκε εκτενώς αλλά πάντως υπήρξε χρόνος να επιβεβαιωθεί η αντίδραση των χωρών του Βορρά στην πρόταση της Commission για το πακέτο των 750 εκ ευρώ.

 

ICAP: Χρυσές δουλειές για τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Ανοδική πορεία καταγράφει τα τελευταία έτη ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Α.Ε. και στην οποία διερευνάται η εξέλιξη της αγοράς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σούπερ μάρκετ αποτελούν έναν από τους ελάχιστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου η πανδημία COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως αναφέρουν παράγοντες και εκπρόσωποι της αγοράς η άνοδος των πωλήσεων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου αύξησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις online πωλήσεις τους και σύναψαν συνεργασίες με εταιρείες courier και ηλεκτρονικού εμπορίου για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της περιόδου.

Όπως επισημαίνει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP, η οικονομική κρίση των παρελθόντων ετών επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η συνεχιζόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αγοραστική τους δύναμη.

Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ και cash & carry παρουσίασαν πτωτική πορεία έως και το 2016. Εντούτοις, το 2017 και το 2018 ο κλάδος παρουσίασε αύξηση των μεγεθών του (2017:+0,5%, 2018: +2,6%) λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και της αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η προσδοκία ότι η χώρα άφησε οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης επέδρασε καταλυτικά και το 2019 και ο κλάδος εκτιμάται ότι συνέχισε την ανοδική του πορεία και παρουσίασε άνοδο κατά 3% περίπου.

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι πολύ σημαντικές εξαγορές που έλαβαν χώρα στην αγορά των σούπερ μάρκετ άλλαξαν άρδην την εικόνα του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες, μεγάλες αλυσίδες είναι πλέον γεγονός και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Οι μεγάλες ανακατατάξεις που επήλθαν δημιούργησαν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και καλλιέργησαν «κουλτούρα» επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής, που επηρεάζει καθοριστικά τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ταβουλάρη, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP, o οποίος επιμελήθηκε της εν λόγω κλαδικής μελέτης, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, ενώ οι μικρότερες αλυσίδες δραστηριοποιούνται συνήθως σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μεμονωμένα καταστήματα. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες σούπερ μάρκετ συχνά εντάσσονται είτε σε ομίλους κοινών αγορών (ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές αγοράς των ειδών τους), είτε σε μεγάλες αλυσίδες S/M με τη μέθοδο franchising. Σε ομαδοποιημένο επίπεδο προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων των μεγαλύτερων αλυσίδων βρίσκεται στην Αττική (41%), ακολουθεί η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με 17% και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Θεσσαλία με 6,3%.

Στο πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθησαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί για την πενταετία 2014-2018 βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών. Από την επεξεργασία 48 επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρούνται τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 8,6% το 2018, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα παρέμειναν τα ίδια κεφάλαιά τους (+0,4%). Οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,8% και τα μικτά κέρδη κατά 8,7% την ίδια περίοδο. Τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν μικρή αύξηση 1,4% την ίδια περίοδο. Από τις 58 εταιρείες του δείγματος, 46 ήταν κερδοφόρες και το 2017 και το 2018. Μικρή ανοδική πορεία κατέγραψε το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών του κλάδου την πενταετία 2014-2018, ενώ το μέσο περιθώριο κέρδους EBITDA παρουσίασε αυξομειώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*