Eurogroup: Άμεσα διαθέσιμες οι χρηματοδοτήσεις από ESM. Νομοθεσία για το SURE τον Ιούλιο – Άρση μέτρων: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα – Διαβουλεύσεις Χάικο Μάας με Ελλάδα, Κύπρο και οκτώ ακόμη χώρες για τον τουρισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ)

Νομοθεσία για το ταμείο στήριξης της απασχόλησης (SURE) θα υπάρξει μέσα στον Ιούλιο, ενώ διαθέσιμα είναι τα 240 δισ. Τέλος του μήνα η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης.

Διαθέσιμα είναι από  την Παρασκευή (15/05) τα 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας, ενώ το Eurogroup αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και για το ταμείο SURE μέσα στον Ιούλιο.

Το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών που είναι και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ αποφάσισε να ενεργοποιήσει σήμερα χρηματοδοτήσεις έως και 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κέρδος που θα είχε η Ελλάδα αν χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη χρηματοδότηση ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι σε ορίζοντα 10 ετών που είναι η ωρίμανση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων η Ελλάδα θα κέρδιζε 800 εκατ. ευρώ από τόκους.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι μίλησαν και για την προώθηση και του ταμείου για την στήριξης της απασχόλησης γνωστού και ως SURE το οποίο θα διαθέσεις 100 δις ευρώ σε δάνεια για να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από την εκ περιτροπής εργασία εντός της ΕΕ. Όπως τονίστηκε, θα πρέπει πρώτα τα κράτη μέλη να υπογράψουν τις εγγυήσεις ύψους 25 δις ευρώ ώστε να αντληθούν από τις αγορές τα 100 δισ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια αφού περάσει το σχέδιο και από τα εθνικά κοινοβούλια που θα εγκρίνουν την σύσταση του ταμείου.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψη η πρόταση της επιτροπής μεταφέρθηκε για το τέλος του μήνα με τον επίτροπο Τζεντιλόνι να εμφανίζεται καθησυχαστικός . «Να είστε βέβαιοι ότι τόσο το ποσό που θα διαθέσει το ταμείο όσο και η αναλογία χρηματοδοτήσεων και δανείων θα είναι όσο τολμηρή απαιτούν οι περιστάσεις» είπε συγκεκριμένα, αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων θα εξαρτηθεί και από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο με ντο οποίο θα κινούνται παράλληλα τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης» τόνιζε σε ανοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε, επίσης, ότι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις από το ESM, σήμερα συζητήθηκε και η άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”, μετά τη θετική σημερινή απόφαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

«Επιπλέον, συζητήσαμε τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα

Ανοίγουν την Δευτέρα 18 Μαΐου τα εμπορικά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού επιτρέπει το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως μέσα στη μέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικοί κανόνες για τη λειτουργία τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού επιτρέπει το άνοιγμα των εν λόγω πολυκαταστημάτων.

“Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με ταχύτητα”, δήλωσε ο ίδιος.

Μαζί με τα εμπορικά κέντρα τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι, τα ινστιτούτα αισθητικής και διαιτολογίας, καθώς και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης σκύλων.

 

Διαβουλεύσεις Χάικο Μάας με Ελλάδα, Κύπρο και οκτώ ακόμη χώρες για τον τουρισμό

Διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του από δέκα χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς – μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος- θα έχει την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με στόχο τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό των πολιτικών για τον τουρισμό και τους συνοριακούς ελέγχους.

Την ίδια ώρα, αίρεται η υποχρέωση καραντίνας για όσους φθάνουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Σένγκεν και την Μ. Βρετανία.

Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρoσέθεσε ότι θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τις εννέα χώρες που συνορεύουν με τη Γερμανία.

«Στόχος αυτού του διαλόγου γειτονίας είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός της διαχείρισης στην Ευρώπη, με το βλέμμα στη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ακόμη και εάν η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τους περιορισμούς διαφέρει αυτή τη στιγμή από χώρα σε χώρα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και διευκρίνισε ότι βάση αυτών των διαβουλεύσεων θα αποτελέσουν οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη σχετικά με τα ταξίδια, τον τουρισμό και την άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ακόμη στο ίδιο πλαίσιο ότι το ζητούμενο δεν είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένα ειδικά χρονοδιαγράμματα, αλλά πρωτίστως αυτό που πρότεινε η Επιτροπή ως κατευθυντήριες γραμμές και να υπάρξει συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθούν και πάλι οι προϋποθέσεις για ασφαλή ταξίδια εντός Ευρώπης. «Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν, τα οποία πηγαίνουν πολύ πέρα από το θέμα των συνοριακών ελέγχων και του ανοίγματος των συνόρων. Ένα θέμα, τόνισε ο υπουργός, είναι αυτό των κανονισμών καραντίνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε επιπλέον και μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. το πώς θα οργανωθεί και ο τουρισμός κατά τρόπο ώστε να η απελευθέρωσή του να μπορεί να γίνει με υπευθυνότητα», συνέχισε ο κ. Μπούργκερ και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του κ. Μάας, ότι το θέμα δεν είναι να πηγαίνουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό, αλλά δεν πρέπει να πρόκειται και για κούρσα ανταγωνισμού στον οποίο ο ένας προκαλεί τον άλλον.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μπγερν Γκρούνεβέλντερ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων, ενόψει των αλλαγών από αύριο στους συνοριακούς ελέγχους, θα προσαρμοστούν κατάλληλα και οι κανονισμοί σχετικά με την καραντίνα των ταξιδιωτών. Για όσους φθάνουν στη Γερμανία από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον χώρο Σένγκεν και τη Μεγάλη Βρετανία θα υπάρχει μελλοντικά σύσταση καραντίνας μόνον εφόσον έρχονται από χώρα όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. Ως τιμή αναφοράς θα χρησιμοποιηθεί ό,τι ισχύει και στη Γερμανία, δηλαδή 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Υποχρέωση για καραντίνα θα έχουν στο εξής μόνο όσοι έρχονται από τρίτες χώρες και χώρες εκτός Σένγκεν, πρόσθεσε ο κ. Γκρουνεβέλντερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*