Η Ιταλία έπειτα από 53 χρόνια κατέκτησε το Euro επικρατώντας 3-2 της Αγγλίας στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) με ήρωα τον Τζίτζι Ντοναρούμα να αποκρούει το πέναλτι του Σακά. Το 2ο τρόπαιο της σκουάντρα ατζούρα.
Τελικά, it’s coming to Rome! Η Ιταλία είναι η νικήτρια του Euro 2020. Οι λεγεωνάριοι του Ρομπέρτο Μαντσίνι ήταν πιο ψύχραιμοι στη διαδικασία των πέναλτι και επικράτησαν 3-2 της Αγγλίας και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Οι ατζούρι κατέκτησαν τον δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους, το πρώτο έπειτα από 53 χρόνια.
Ήρωας ήταν ο Τζίτζι Ντοναρούμα, ο οποίος απέκρουσε το καθοριστικό πέναλτι του Σακά, ενώ νωρίτερα είχε αποκρούσει και του Σάντσο. Φυσικά αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας όλοι έτρεξαν να αγκαλιάσουν τον 22χρονο πορτιέρε.

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ στο 2ο λεπτό του παιχνιδιού με τον Λουκ Σο, ενώ διαχειρίστηκε το προβάδισμά της μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος η Ιταλία ανέβασε ρυθμό και βρήκε τον δρόμο προς την ισοφάριση στο 67ο λεπτό με τον Λεονάρντο Μπονούτσι. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, χωρίς να αλλάξει κάτι, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, εκεί που οι ατζούρι αναδείχθηκαν νικητές.
Οι Άγγλοι παρά την εκπληκτική πορεία τους μέχρι τον τελικό, άφησαν απογοητευμένο το κοινό τους στο Γουέμπλεϊ, καθώς γι’ ακόμη μία φορά σε μεγάλη διοργάνωση απέτυχαν να σηκώσουν το τρόπαιο.
Τρέλανε από νωρίς το Γουέμπλεϊ ο Σο
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κατέβασε την ομάδα του με σύστημα 3-4-3, με τους Σο και Τρίπιερ ως μπακ-χαφ. Απ’ την άλλη, ο Μαντσίνι δεν είχε κάποια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι των ημιτελικών κόντρα στην Ισπανία. Η τακτική του προπονητή των τριών λιονταριών αποδείχθηκε πολύτιμη απ’ τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, με την Αγγλία να παίρνει το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό.
Η προσπάθεια των Άγγλων ξεκίνησε απ’ τα αριστερά, με το Σο, ο οποίος έδωσε κεντρικά στον Κέιν. Εκείνος άνοιξε δεξιά για τον Τρίπιερ που έφτασε έξω απ’ την περιοχή και έκανε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι. Ο Σο είχε προλάβει να ανέβει και ανενόχλητος με βολέ με το αριστερό νίκησε τον Ντοναρούμα για το 1-0. Μάλιστα, το γκολ του Σο στο 1:57” ήταν το γρηγορότερο σε τελικό, ξεπερνώντας εκείνο του Τσους Περέδα για την Ισπανία στον τελικό του 1964 (5:15).
Η Ιταλία έμεινε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ στο τουρνουά και κλήθηκε να αντιδράσει. Οι ατζούρι πήραν την κατοχή της μπάλας, με την Αγγλία να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά στο τουρνουά, να αμύνεται. Οι Ιταλοί είχαν μεν την μπάλα στα πόδια τους, όμως απειλούσαν δύσκολα. Απ’ την άλλη, η Αγγλία με το χαμηλό τέμπο πήγαινε το παιχνίδι στα μέτρα της.
Οι Ιταλοί την κατοχή, διαχείριση απ’ τους Άγγλους
Η Ιταλία κυκλοφορούσε την μπάλα, όμως δημιουργούσε με δυσκολία ευκαιρίες. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ κρατούσε τους ατζούρι μακριά απ’ την περιοχή τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνονται απειλητικοί. Οι Άγγλοι είχαν τρομερή ανασταλτική λειτουργία καλύπτοντας όλους τους χώρους στα μετόπισθεν, ενώ προσπαθούσαν να τρέξουν στην κόντρα, όταν χρειαζόταν.
Η σημαντικότερη στιγμή της Ιταλίας κατεγράφη στο 35ο λεπτό του παιχνιδιού. Ο Κίεζα έκανε μία εξαιρετική ενέργεια, έφτασε μέχρι έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή, έπιασε ένα σουτ με το αριστερό και η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα απ’ το αριστερό κάθετο δοκάρι του Τζόρνταν Πίκφορντ, ο οποίος είχε ένα ήσυχο πρώτο μέρος. Οι Άγγλοι επέστρεψαν στα αποδυτήρια με το προβάδισμα, έχοντας οδηγήσει το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα και τους Ιταλούς να είναι μπλοκαρισμένοι.
Πίεση των Ιταλών απ’ το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους
Το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο. Η Ιταλία είχε την κατοχή και η Αγγλία συνέχιζε το πρέσινγκ και φρόντιζε να κλείνει τους χώρους προσπαθώντας να αποτρέψει τους ατζούρι να δημιουργήσουν, ωστόσο οι Ιταλοί ήταν αρκετά πιεστικοί. Στο 51′ ο Ινσίνιε εκτέλεσε φάουλ εκτός περιοχής, με την μπάλα να περνάει πάνω απ’ την εστία του Πίκφορντ.
Η ομάδα του Μαντσίνι φρόντιζε να πατά πιο συχνά στην περιοχή των Άγγλων, οι οποίοι είχαν οπισθοχωρήσει. Ο Κίεζα έφτασε με την μπάλα έξω απ’ τη μικρή περιοχή, έδωσε στον Ινσίνιε που βρήκε χώρο να σουτάρει με τον Πίκφορντ να αποκρούει. Στο 62ο λεπτό οι Ιταλοί ενέτειναν την πίεση τους με τον Κίεζα να χάνει μεγάλη ευκαιρία και τον Άγγλο γκολκίπερ να αποκρούει σωτήρια.
Τα τρία λιοντάρια πέρα από μία τελική του Μαγκουάιρ στο 62ο λεπτό, “ενόχλησαν” ξανά την εστία του Ντοναρούμα με μία κεφαλιά του Τζον Στόουνς στο 64ο λεπτό, την οποία απέκρουσε ο Ιταλός τερματοφύλακας. Από την άλλη οι Ιταλοί μετά την είσοδο των Μπεράρντι και Κριστάντε ήταν πιο γρήγοροι και πιο επικίνδυνοι.
Ο Μπονούτσι απάντησε στο γκολ του Σο
Η Ιταλία πίεζε ολοένα και περισσότερο, έτσι αποζημιώθηκε. Έπειτα από κόρνερ απ’ τα δεξιά, ο Κριστάντε έκανε την κεφαλιά προς τα πίσω στο πρώτο δοκάρι, ο Βεράτι έπιασε νέα κεφαλιά, ο Πίκφορντ απέκρουσε με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι, ο Κιελίνι δεν κατάφερε να την σπρώξει στα δίχτυα, με τον Μπονούτσι να είναι εκείνος που έγραψε το 1-1 και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό Euro.
Η ομάδα του Μαντσίνι είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και πίεζε για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ο Μπονούτσι έβγαλε μία φανταστική βαθιά μπαλιά, ο Μπεράρντι έτρεξε στην πλάτη της άμυνας, πρόλαβε τον Πίκφορντ, όμως το βολέ του έφυγε άουτ στο 73ο λεπτό.
Στο 80ο λεπτό και ενώ η Ιταλία πίεζε ο Φεντερίκο Κίεζα, έπειτα από ένα κακό πάτημά του, αποχώρησε τραυματίας. Απ’ το σημείο αυτό του παιχνιδιού ο ρυθμός έπεσε, με τις δύο ομάδες να μην θέλουν να ρισκάρουν. Έτσι, ο τελικός του Γουέμπλεϊ οδηγήθηκε στην παράταση.
Δεν άλλαξε το 1-1 στην παράταση
Η πρώτη καλή στιγμή της παράτασης σημειώθηκε στο 96ο λεπτό με τον Κέιν να βγάζει προωθημένη μπαλιά στον Στέρλινγκ, όμως ο Κιελίνι ήταν εκεί για να διώξει σε κόρνερ με τάκλιν. Ένα λεπτό αργότερα τα τρία λιοντάρια απείλησαν εκ νέου με ένα σουτ του Φίλιπς, με την μπάλα να περνάει άουτ.
Οι Άγγλοι πατούσαν λίγο καλύτερα στο πρώτο μέρος της παράτασης, ο Έμερσον απέφυγε έναν αντίπαλο από αριστερά, έκανε τη σέντρα, ο Πίκφορντ απέκρουσε, ενώ στη συνέχεια ένα σουτ στο 103′ κατέληξε άουτ.
Στο 107ο λεπτό της παράτασης η Ιταλία κατέγραψε τελική με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπερναρντέσκι, με τον Πίκφορντ να χρειάζεται δύο προσπάθειες για να μπλοκάρει. Όσο κυλούσαν τα λεπτά, η Αγγλία έπαιρνε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και πίεζε, μήπως και βρει κάποιο γκολ και πριν απ’ το τέλος της παράτασης. Ωστόσο, έως και το φινάλε δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στα πέναλτι.
Οι εκτελέσεις των πέναλτι στο Ιταλία – Αγγλία
Μπεράρντι – γκολ
Κέιν – γκολ
Μπελότι – απόκρουση Πίκφορντ
Μαγκουάιρ – γκολ
Μπονούτσι – γκολ
Ράσφορντ – δοκάρι
Μπερναρντέσκι – γκολ
Σάντσο – απόκρουση Ντοναρούμα
Ζορζίνιο – απόκρουση Πίκφορντ
Σακά – απόκρουση Ντοναρούμα
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (118′ Φλορέντσι), Μπαρέλα (54΄Κριστάντε), Ζορζίνιο, Βεράτι (96′ Λοκατέλι), Κιέζα (86′ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (55′ Μπεράρντι), Ινσίνιε (91′ Μπελότι)
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ (120′ Σάντσο), Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Φίλιπς, Ράις (74′ Χέντερσον – 120′ Ράσφορντ), Τρίπιερ (71′ Σάκα), Μάουντ (99′ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ
Η Χρυσή Βίβλος του Euro
Γερμανία 3 (1972, 1980, 1996)
Ισπανία 3 (1964, 2008, 2012)
Ιταλία 2 (1968, 2021)
Γαλλία 2 (1984, 2000)
Σοβιετική Ένωση 1 (1960)
Τσεχία 1 (1976)
Πορτογαλία 1 (2016)
Ολλανδία 1 (1988)
Ελλάδα 1 (2004)
Ντοναρούμα: Πήρε τη σκυτάλη από τον Σμάιχελ!
Απίθανος Ντοναρούμα, ο παίκτης που έγραψε ιστορία! Ο γκολκίπερ της Παρί Σεν Ζερμέν με δυο μεγάλες επεμβάσεις χάρισε το τρόπαιο στους Ατζούρι και παράλληλα έγινε μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας που καταφέρνει κάτι ανάλογο. Είχε προηγηθεί ο τεράστιος Σμάιχελ με τη Δανία το 1992. Παράλληλα, ο Ντοναρούμα συνεχίζει ένα εντυπωσιακό σερί, μιας και μετρά πέντε νίκες σε πέντε ματς που κρίθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα (3 με την ομάδα και 2 με την Εθνική).
Μπακς-Σανς 120-100: Αντίδραση με… διαστημικό Γιάννη!
«Not in my house» θα μπορούσε να φωνάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το τέλος του 3ου τελικού της σειράς!
Ο Έλληνας σούπερ σταρ πήρε από το χέρι τους Μιλγουόκι Μπακς στο Game 3 των NBA Finals και τους… έβαλε και πάλι στο κόλπο του πρωταθλήματος μειώνοντας τη σειρά με τους Φοίνιξ Σανς στο 2-1! Και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο, ειδικά από την δεύτερη περίοδο του αγώνα και μετά όπου ο Γιάννης και η παρέα του ήταν τα… απόλυτα αφεντικά στο παρκέ.
Για ένα ακόμη ματς ο ηγέτης των Μπακς έκανε τα… πάντα στο παρκέ ενώ αυτή τη φορά ήταν εύστοχος και από τη γραμμή των βολών! Συγκεκριμένα τελείωσε το παιχνίδι με 41 πόντους έχοντας 14/21 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 13/17 βολές, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και μόλις ένα λάθος σε 38 λεπτά συμμετοχής.
Αυτή τη φορά, και σε αντίθεση με τους δύο πρώτους τελικούς, ο Αντετοκούνμπο είχε τη βοήθεια των συμπαικτών του, με τον παίκτη-κλειδί της 3ης περιόδου, Τζρου Χόλιντεϊ να έχει άλλους 21 πόντους με 5/10 τρίποντα και 9 τελικές πάσες, ενώ ο Κρις Μίντλετον είχε 18 πόντους (οι 15 στο πρώτο ημίχρονο), 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ.
Για τους Σανς από τη στιγμή που ο Ντέβιν Μπούκερ ήταν… εκτός κλίματος αγώνα μένοντας στους 10 πόντους με 2/7 δίποντα, 1/7 τρίποντα και 3/5 βολές ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να ελπίζουν σε κάτι καλό μέσα στο «Fiserv Forum» του Μιλγουόκι. Παρόλα αυτά ο Πολ είχε 19 πόντους και 9 ασίστ, ενώ από 18 πόντους πρόσθεσαν οι Κράουντερ και Έιτον αντίστοιχα.
Το ματς
«Μουδιασμένο» ήταν το ξεκίνημα με τους Μπακς, ειδικά στην άμυνα όπου οι Κρις Πολ και ΝτιΆντρε Έιτον είχαν «χτυπήσει» με συνεχόμενα pick n roll και τον Παναμέζο σέντερ να αποτελούσε τον μεγαλύτερο «μπελά» του Μπουντενχόλζερ. Βέβαια τα μισά καλάθια ήταν «δημιουργία» του Πολ, ο οποίος είχε «διαβάσει» άριστα την άμυνα του Μιλγουόκι, υπερκαλύπτοντας την «αφλογιστία» του Μπούκερ.
Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν οι Σανς να «χτίσουν» διαφορά και αυτό διότι οι Μπακς είχαν λύσεις στην επίθεση, τόσο με τον Γιάννη, όσο και με τους Μίντλετον, Χόλιντεϊ στην πρώτη περίοδο. Το Φοίνιξ προηγήθηκε με 28-23 πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (28-25), ενώ λίγο αργότερα έφτασαν για πρώτη φορά και στο +6 (30-36). Έκτοτε η εικόνα του αγώνα άλλαξε… άρδην υπέρ των γηπεδούχων.
Οι Μπακς «έσφιξαν» στην άμυνα, δεν έδιναν «μις ματς» στους Σανς, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα σουτ του Ντέβιν Μπούκερ, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης τα έβαζε… με όλη την άμυνα του Φοίνιξ, ενώ την ίδια στιγμή «βγήκαν» μπροστά και παίκτες όπως οι Πόρτις και Λόπεζ. Αποτέλεσμα; 30-9 επιμέρους σκορ και η διαφορά για πρώτη φορά στο +15 (60-45) με τη λήξη του ημιχρόνου.
Ο Αντετοκούνμπο κρατούσε τη μπαγκέτα (18 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ) ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Κρις Μίντλετον στο πρώτο μισό του αγώνα με 15 πόντους και 5/10 εντός παιδιάς. Στον αντίποδα ο Μπούκερ είχε 2/11 σουτ και ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για τους Σανς (Έιτον 16π., 5ριμπ., Πολ 10π., 4ασ.) να «κοντράρουν» το Μιλγουόκι στο πρώτο ημίχρονο και δη στην δεύτερη περίοδο.
Στην 3η περίοδο το ματς άρχισε να γίνεται «γκραν-γκινιόλ». Ο Κάμερον Τζόνσον ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του έχοντας πάρει τη σκυτάλη από Πολ και Έιτον, ο Τζάε Κράουντερ τον συμπλήρωνε με συνεχόμενα τρίποντα με αποτέλεσμα να μειώσουν οι Σανς σε 74-70. Όμως ο Τζρου Χόλιντεϊ είχε τις «απαντήσεις» με σουτ έξω από τα 7.25 μέτρα και δεν άφηνε τους φιλοξενούμενους να πλησιάσουν περισσότερο στο σκορ. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία του στη ρακέτα και κάπως έτσι οι Μπακς έφτασαν στο +22 (99-76) με νέο επιμέρους 24-6 έως το τέλος του 3ου δωδεκαλέπτου.
Αυτό ήταν! Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια το ματς εξελίχθηκε σε… τυπική διαδικασία. Οι Μπακς είχαν «κλειδώσει» το 2-1 μετά το πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους και πλέον άπαντες στρέφονται στο Game 4 των τελικών του ΝΒΑ και πάλι στο Μιλγουόκι. Λογικό και επόμενο στα τελευταία λεπτά να… πέσουν οι ρυθμοί από το Μιλγουόκι, αλλά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να προσθέτει μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση στο ενεργητικό του!
Τα δωδεκάλεπτα: 25-28, 60-45, 98-76, 120-100
Το πρόγραμμα των NBA Finals 2021
Game 1: Σανς – Μπακς 118-105
Game 2: Σανς – Μπακς 118-108
Game 3: Μπακς – Σανς 120-100
Game 4: Μπακς – Σανς 15/7, 04:00
Game 5: Σανς – Μπακς 18/7, 04:00
Game 6: Μπακς – Σανς 21/7 04:00*
Game 7: Σανς – Μπακς 23/7, 04:00*
* αν χρειαστεί