Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ύστερα από τις ενστάσεις της Κομισιόν πως οι προωθούμενες αλλαγές με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Euractiv:
- «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων μετά του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης και σταθερότητας το 2018».
Πηγή της Κομισιόν, μιλώντας και πάλι στο Euractiv, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν ήταν ενθουσιασμένοι» με το σχέδιο της κυβέρνησης.
- «Ήταν απλώς ένα νομοσχέδιο και αν καταλάβαμε σωστά, προς το παρόν, έχει τεθεί εκτός συζήτησης», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα ακριβή στοιχεία για τη δημοσιονομική επίπτωση. Πάντως εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.
Συμπλήρωσε δε πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ήταν μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης. Σημειώνεται πως η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά εάν μια μεταρρύθμιση έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, τότε μπορεί να παρέμβει εκδίδοντας μια σαφή προειδοποίηση.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου παραπέμπεται για τον Σεπτέμβρη, διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ελληνικό: Στα 700 εκατ. ευρώ ήδη οι προπωλήσεις κατοικιών
Tο 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021 αναμένεται να αγγίξουν οι προπωλήσεις κατοικιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Lamda Develeppment, Οδ. Αθανασίου.
Τα 700 εκατ.ευρώ αγγίζουν ήδη οι προπωλήσεις κατοικιών στο project του Ελληνικού σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε η διοίκηση της Lamda Development σε αναλυτές και επενδυτές, λίγες μόνον ημέρες μετά την οριστική μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Lamda Develeppment, Οδυσσέα Αθανασίου οι προπωλήσεις κατοικιών αναμένεται να αγγίξουν το 1,2 δις.ευρώ έως το τέλος του 2021.
Σημειώνεται πως προς το παρόν η Lamda Development έχει παρουσιάσει τον Πύργο Κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο ενώ ήδη από πέρυσι έχει «ανοίξει» τη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για τις βίλες στην ίδια περιοχή του ακινήτου.
Πέραν των παραπάνω, ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τη μίσθωση χώρων στο εμπορικό κέντρο που προγραμματίζεται να λειτουργήσει προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (το οποίο θα είναι κατά 50% μεγαλύτερο σε σχέση με το TheMall Athens), με τη διοίκηση της Lamda να αναφέρει ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από tenants για το 60%.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω αναπτύξεις αφορούν επενδύσεις της πρώτης πενταετίας (έως το 2025). Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει θετικές ταμειακές ροές πριν ακόμα αρχίσει το έργο, εξυπηρετώντας άνετα τις προγραμματισμένες επενδύσεις.
Κατά την εκτίμηση της Lamda η έναρξη κατασκευής των υποδομών (ύδρευση, δρόμοι, υπογειοποίηση της παραλιακής κτλ) θα ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο ου και η έναρξη κατασκευής κτηρίων δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Πέννυ Κούτρα