EurΑctiv: Διευκρινίσεις για το σχέδιο ανάκαμψης ζητούν Κράτη-Μέλη από την Ελλάδα – Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση… κουκούλωμα για την υπεξαίρεση των 72.000 ευρώ

Η ελληνική σημαία και η σημαία της ΕΕ σε μνημείο της Αθήνας

Διευκρινίσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις που θα οφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση πολλά Κράτη-Μέλη της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv

Διευκρινίσεις από την Ελλάδα σχετικά με την επιλογή των επιχειρήσεων που θα οφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv.

Τα σχετικά αιτήματα προέκυψαν μετά τις τεχνικές συνεδριάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης, που πρόκειται να εγκριθούν από το ECOFIN την ερχόμενη Τρίτη.

Αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο

Όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Euractiv το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μοναδικό που πρόκειται να αλλάξει ελαφρώς μέχρι την Τρίτη. Όπως εξηγεί, πολλά Κράτη-Μέλη, με πρώτη τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα για τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις επιχειρήσεις που θα οφεληθούν και τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να αποφύγει τον αποκλεισμό επενδυτών.

Η ανησυχία, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, έγκειται στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προτεραιοποιήσει τις “ασφαλείας” επενδύσεις – που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε τομείς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να τροποποιήσει την γλώσσα που χρησιμοποιείται στο σχέδιο, προκειμένου να αποσαφηνίζει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και να τονίζεται ο ρόλος των τραπεζών σε αυτό.

“Συμφωνώντας σε αυτές τις προσθήκες, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι μετά χαράς εφαρμόζει και ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες”, τονίζει η πηγή του Euractiv.

Οι επικριτές υποστηρίζουν πότι πολλά Κράτη Μέλη ήταν εξαρχής σκεπτικά ως προς την ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν σε εκλεκτούς των κυβερνήσεων.

 

Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση… κουκούλωμα για την υπεξαίρεση των 72.000 ευρώ

Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση… κουκούλωμα για την υπεξαίρεση των 72.000 ευρώ

Να διαλευκανθεί η υπεξαίρεση από το ταμείο της 1ης Σχολικής Επιτροπής Αθηνών ζητάει η Ανοιχτή Πόλη με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπεξαίρεσης από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων ζητάει η Ανοιχτή Πόλη, καθώς καταγγέλλει απόπειρα κουκουλώματος της υπόθεσης από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Υπάρχει δε η πληροφορία ότι ο δράστης της υπεξαίρεσης έχει στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχει η παράταξη Μπακογιάννη, καθώς το όργανο κλήθηκε να επικυρώσει τον οικονομικό απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει αιτιολογηθεί η προέλευση του ελλείμματος, που αγγίζει τα 72.000 ευρώ για την περίοδο 20.11.2019 έως 31.12.2019. Παράλληλα, εντοπίζονται τμηματικές και «αδικαιολόγητες μεταφορές» ποσών που αθροίζουν τα 72.000 ευρώ. Η αποτύπωση αυτή εντοπίζεται με κάθε λεπτομέρεια στην Έκθεση του Ετήσιου Απολογισμού Χρήσης της Σχολικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη περίοδο με τον χαρακτηρισμό «αδικαιολόγητες μεταφορές».

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, «κατά το διάστημα από 1.01.2020 μέχρι και την 22α.1.2020 παρατηρήθηκαν κι άλλες ‘αδικαιολόγητες μεταφορές’ συνολικού ποσού 3.400 ευρώ, ενώ εν συνεχεία προκύπτουν κάποιες καταθέσεις από έναν λογαριασμό με διακριτικά ‘sdf’ ποσού 1.000 ευρώ». Επίσης πληροφορούμαστε ότι «από λογαριασμό στοιχηματικής εταιρείας στοιχήματος κατατέθηκε στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής το ποσό των 32.500 ευρώ». Όμως, καλά γνωρίζοντες την υπόθεση μας εκμυστηρεύτηκαν ότι για το επιστραφέν ποσόν «δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της επιστροφής και αν αποτελεί μέρος ή όχι των ποσών αυτών».

Ο Δήμος Αθηναίων και οι επίμονες ερωτήσεις

Το θέμα τέθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων και μετά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το ποσόν των 32.500 ευρώ συνιστά επιστροφή χρημάτων από στοιχηματική εταιρεία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, πρόκειται για όργιο «αδικαιολόγητων μεταφορών χρημάτων» και «αδικαιολόγητων επιστροφών» από άγνωστο καταθέτη (!) στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι για τη διετία 2019 – 2020 οι αδικαιολόγητες μεταφορές από τον τραπεζικό λογαριασμό της συγκεκριμένης σχολικής επιτροπής αγγίζουν τα 81.400 ευρώ. Από αυτό το ποσόν πιθανολογείται ότι επεστράφησαν 39.500 ευρώ και με βάση αυτή την εκτίμηση το έλλειμμα που παρουσιάζει το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής αγγίζει τα 41.900 ευρώ.

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ότι η δικαστική διερεύνηση θα φτάσει μέχρι τέλους, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Καλαμπόκας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις αρχές του χρόνου, ο ίδιος δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Προ ημερών συγκάλεσε μάλιστα την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να επικυρώσει την έκθεση του ετήσιου απολογισμού της οικονομικής χρήσης του 2019.

Με βάση αυτά τα αλλοπρόσαλλα δεδομένα, η Ανοιχτή Πόλη ζητάει, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να απορριφθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Κι όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της, «η Οικονομική Επιτροπή όφειλε να αιτιολογήσει αναλυτικά την απόφασή της να επικυρώσει τον απολογισμό της 1ης Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για την τέλεση ποινικών αδικημάτων».