EE: “Πάγωμα” στην ενταξιακή διαδικασία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. “Βέτο” Βουλγαρίας – «Χυλόπιτα» Παλαιστίνης σε Ερντογάν για ΑΟΖ! Ούτε σκέψη για συμφωνία – Τουρκία: Κάνει… test drive στα Rafale του Κατάρ με το βλέμμα στο Αιγαίο!

Προάγγελος εντονότερων και πυκνότερων διεργασιών στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί το «Κόκκινο φως» στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που άναψε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Άννα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».

Όπως όλα δείχνουν, η Σόφια κατέθεσε βέτο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα (Τρίτη) ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε στην βουλγαρική πρωτεύουσα όπου συζήτησε με τη βουλγάρικη (μεταβατική) κυβέρνηση την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η πορτογαλική προεδρία (της ΕΕ) για ένα συμβιβασμό Σόφιας – Σκοπίων ώστε να «ξεκολλήσει» και η έναρξη της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η Άννα Πάολα Ζακάριας, είπε ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να βρεθεί λύση, όμως «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και πέταξε το μπαλάκι των σφοδρών ενδοαστικών παζαριών στην Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

 

«Χυλόπιτα» Παλαιστίνης σε Ερντογάν για ΑΟΖ! Ούτε σκέψη για συμφωνία

«Χυλόπιτα» Παλαιστίνης σε Ερντογάν για ΑΟΖ! Ούτε σκέψη για συμφωνία

Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν! Κι αυτό διότι μπορεί να οραματίζεται… πολλά, όμως σε ένα απ’ αυτά, την οριοθέτηση ΑΟΖ με το κράτος της Παλαιστίνης, μπαίνει ένα μεγαλοπρεπές stop!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι απέκλεισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει καν σκέψη αυτή τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε ότι αυτή η διευκρίνιση δόθηκε πολλές φορές στον Τύπο εδώ στην Ελλάδα όπως επίσης και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στην πρεσβεία.

Ερντογάν

Σε ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήν, επανέλαβε ότι «το κράτος της Παλαιστίνης τηρεί το διεθνές δίκαιο χωρίς εξαίρεση και του δικαίου της θάλασσας “UNCLOS “(το οποίο συνυπογράψαμε το 2015 παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις του Ισραήλ στην κυριαρχία της γης και της θάλασσας μας)».

Ο πρέσβης Τουμπάσσι πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αμοιβαία συμφέροντά μας για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους».

 

Τουρκία: Κάνει… test drive στα Rafale του Κατάρ με το βλέμμα στο Αιγαίο!

Τουρκία: Κάνει… test drive στα Rafale του Κατάρ με το βλέμμα στο Αιγαίο!

Κρύος ιδρώτας λούζει την Τουρκία!

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς Rafale με τα «χρώματα» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γαλλικές «ριπές ανέμου» θα δώσουν τρομερά πλεονεκτήματα για τους Έλληνες πιλότους στους αιθέρες, γι’αυτό προσπαθεί να πάρει μια γεύση και να προετοιμαστεί χρησιμοποιώντας τα μαχητικά Rafale του…Κατάρ.

Στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle 2021» που ξεκίνησε χθες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, μεταξύ άλλων και αυτός είναι να «τεστάρει» τα μαχητικά αεροσκάφη που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, κάτι που θέλουν επίσης και οι σύμμαχοί τους Πακιστανοί, καθώς η Ινδία διαθέτει και αυτή τα αεροσκάφη της Dassault.

Ειδικότερα, στην κοινή άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία, το Πακιστάν, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ο σκοπός της άσκησης είναι «ανταλλαγή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών όλων των συμμετεχόντων σε ένα πραγματικό πολεμικό περιβάλλον και αύξηση των επιπέδων εκπαίδευσης για σε κοινές επιχειρήσεις».

Ο σκοπός είναι σαφής και ξεκάθαρος

Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν θέλουν να δουν από κοντά τις δυνατότητες των μαχητικών Rafale που έχουν και αναμένεται να αποκτήσουν οι μεγάλοι αντίπαλοί τους Ελλάδα και Ινδία αντίστοιχα.Εξάλλου, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που και οι Τούρκοι αλλά και οι Πακιστανοί πιλότοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τα γαλλικά μαχητικά, σε συνθήκες επιχειρήσεων και αερομαχίας.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση «Anatolian Eagle 2021» η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ συμμετέχει με τέσσερα αεροσκάφη Rafale, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν συμμετέχει με πέντε μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17 και το Αζερμπαϊτζάν με δύο MiG-29 και δύο Su-25.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμμετέχει με 38 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C / D, ένα αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-135R, ενώ την πρώτη του παρουσία σε άσκηση θα έχει το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου ANKA-S.