Ecofin: Στα τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» – Βουλή: Πράσινο φως στη σύμβαση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 – Παιχνίδι για δύο καταλήγει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Ecofin: Στα τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»

Η Ελλάδα δικαιούται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε χθες από το Ecofin στις Βρυξέλλες, το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά» έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός .

Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7,5 δισ. ευρώ συνολικά. Καθώς, εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώθηκαν τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Η Ελλάδα δικαιούται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από εφέτος έως και τα μέσα του 2026.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γεγονός, που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180- 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μετά την έγκριση του Σχεδίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «τώρα η σκληρή δουλειά ξεκινά καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον βιώσιμο, ψηφιακό και χώρο υποδομών, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο ως «συνεκτικό και ρεαλιστικό», λέγοντας ότι πρόκειται για «σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο». Πρόσθεσε δε, πως «έτσι, όλοι μαζί- κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε ότι το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».

Επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Χθες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την έγκρισή τους για δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.

Όπως δε διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να υπογράψει με την κάθε χώρα ξεχωριστά μια χρηματοπιστωτική συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των Σχεδίων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Βουλή: Πράσινο φως στη σύμβαση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ε-65Βουλή: Πράσινο φως στη σύμβαση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ε-65

«Καταφέραμε και βάζουμε σήμερα μπρος ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο»

Με ευρύτερη πλειοψηφία κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε–65. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
«Καταφέραμε και βάζουμε σήμερα μπρος ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο» τόνισε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος, Αχ. Καραμανλής.

Ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνει πολιτική μια κυβέρνηση ως προς τα μεγάλα έργα υποδομών: Ο ένας τρόπος είναι να λέει διαρκώς μεγάλα λόγια… Να εξαγγέλλει έργα χωρίς αντίκρισμα. Να πετάει πυροτεχνήματα χωρίς ουσία, χωρίς συνεννόηση με την Ευρώπη, χωρίς καν χρηματοδότηση. Να μένει κολλημένη στις ιδεολογικές εμμονές της. Να αναθεωρεί ξανά και ξανά τον δικό της νόμο. Να αφήνει μεγάλα έργα μπλοκαρισμένα με σύνθετα προβλήματα. Να προσπαθεί πού και πού και να βολέψει τους εργολάβους της δικής της προτίμησης, μήπως τη βοηθήσουν να φτιάξει κάνα δικό της κανάλι. Κι αν πλησιάζουν εκλογές και δεν έχει έργο χειροπιαστό να δείξει, να πηγαίνει και να εγκαινιάζει μουσαμάδες» όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο άλλος δρόμος, κατά τον κ. Καραμανλή, αυτός της ΝΔ, «μπορεί να είναι μεν λιγότερο θεαματικός, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλα λόγια, αλλά βάζεις το κεφάλι κάτω, καταστρώνεις το σχέδιό σου και δουλεύει για να το κάνεις πραγματικότητα».

«Αναθεωρήσαμε τον 4412, τον νόμο ανάθεσης έργων»

Αυτό είπε ο υπουργός «κάναμε εμείς δύο χρόνια , επιλέξαμε τη δουλειά που φέρνει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Βάλαμε γερές βάσεις, αναθεωρήσαμε τον 4412, τον νόμο ανάθεσης έργων, ώστε να γίνονται έργα με διαφάνεια, αξιοκρατία, ποιότητα, ταχύτητα και χαμηλότερο κόστος». Έχουμε, είπε, κάνει «έναν λεπτομερή σχεδιασμό για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ΝΑ Ευρώπης. Και πήραμε μία απόφαση, να μην εξαγγέλλουμε τίποτα, αν δεν έχουμε να πούμε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο και σαφές χρονοδιάγραμμα. Κι έτσι, φτάσαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004-2009 που ξεκίνησαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες».

 Τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας με τον Ε-65 – Η Θεσσαλία στο σύγχρονο εθνικό σχεδιασμό

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το 2021 ως την χρονιά «που ξεκινούν τα μεγάλα και εμβληματικά έργα». Εκτός από τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Πάτρα-Πύργος, τον ΒΟΑΚ, το Μετρό Θεσσαλονίκης και το βόρειο Τμήμα του Ε65, ταυτόχρονα είπε ξεκινάμε και νέα έργα, όπως η νέα Περιφερειακή στη Θεσσαλονίκη – το λεγόμενο flyover. Βάζουμε μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας. Αλλά και αντιπλημμυρικά, φιλοπεριβαλλοντικά έργα. Όπως επίσης και ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων σε 7000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Γιατί η οδική ασφάλεια τίθεται για εμάς σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα προστεθεί και άλλο ένα όπλο, άλλο ένα εργαλείο, που είναι οι προτάσεις καινοτομίας, το νομοσχέδιο για τις οποίες «προετοιμαζόμαστε να φέρουμε στη Βουλή». Έτσι, είπε ο υπουργός «αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε για να φτιάξουμε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος» καθώς τα «έργα δεν είναι μόνο λέξεις σε μία ομιλία ή σημαδάκια σε ένα χάρτη, αλλά ανάπτυξη, ανάσα για την οικονομία μας και νέες δουλειές». Πιστεύω, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, πως «όλα αυτά τα σχέδια είναι βήματα για να γίνει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια, μια άλλη, πιο σύγχρονη χώρα».

 

Παιχνίδι για δύο καταλήγει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Σταθμοί φυσικού αερίου

Αύριο 15 Ιουλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ, με Ιταλούς και Τσέχους να είναι οι βασικοί διεκδικητές.

Λίγες ώρες απομένουν για τη λήξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αύριο το απόγευμα το ΤΑΙΠΕΔ, που τρέχει τη διαδικασία, θα έχει στα χέρια του τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν να είναι δύο οι μνηστήρες που θα υποβάλλουν τους φακέλους: Ο Ιταλός διαχειριστής δικτύων διανομής αερίου η Italgas και η τσέχικη EP INVESTMENT ADVISORS (EPH).

Πηγές δεν αποκλείουν και τη συμμετοχή τρίτου ενδιαφερόμενου παίκτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών είχαν περάσει εκτός της Italgas και της EPH, τα Αυστραλιανά funds FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II) και MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS), το διεθνές fund ΚΚR και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το παιχνίδι επικεντρώνεται στην Italgas, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Πάολο Γκάλο να δηλώνει με συνέντευξη του στα ΝΕΑ πως θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Στον αντίποδα η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίοαποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πωλητές της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ελληνικό δημόσιο που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχουν το 35%. Στη ελληνική εταιρία ανήκουν οι ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ (51%) και η ΔΕΔΑ.

Με δεδομένη την βούληση της Eni Gas e Luce να πουλήσει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η ΔΕΠΑ Υποδομών μετά το τέλος του διαγωνισμού και την ανάδειξη του προσωρινού πλειοδότη θα προχωρήσει στην εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Θοδωρής Παναγούλης