Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) ζήτησε επισήμως η Γαλλία, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ στο Κάιρο.
Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.
Την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου ζήτησαν και οι ΗΠΑ, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Ενέργειας να εκφράζει την επιθυμία της χώρας να συμμετέχει ως μόνιμος παρατηρητής.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιληφθεί και η προστασία του περιβάλλοντος.
Με το νέο Καταστατικό, το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.
«Η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εφόσον θα σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τη μονογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.
Ο κ. Χατζηδάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελετή, τόνισε συγκεκριμένα δύο σημεία:
Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.
Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να κατέβουν για μία ακόμα φορά τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να πολιορκηθεί με αυτά κι από αγρότες το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της πόλης την 1η Φεβρουαρίου, όταν θα έχει ανοίξει τις πύλες της η Agrotica.
Το παραπάνω ανέφερε ο Ρίζος Μαρούδας, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τις επόμενες μέρες να στηθούν μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και να κλείσουν επ’ αόριστον κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός.
Ήδη σε διάφορες περιοχές οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους, για να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, ενώ το «χορό» των μπλόκων, κατά τον κ. Μαρούδα, ξεκινούν οι συνάδελφοί του της Μεσσηνίας, αφού την ερχόμενη Δευτέρα τρακτέρ θα κλείσουν τη Εθνική Οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.
«Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη και σε αυτήν θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν σχεδόν σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις κινήσεις θα συντονίσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Αν αποφασιστεί να κλείσουμε κεντρικούς δρόμους της χώρας, είναι σίγουρο ότι δε θα βγουν τα τρακτέρ σε αυτούς μόνο για μία ημέρα. Πρόθεσή μας είναι να κατεβάσουμε τρακτέρ στην Agrotica την 1η Φεβρουαρίου», τονίζει ο κ. Μαρούδας.
Ακόμα κι αν δε ληφθεί απόφαση να βρεθούν τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαρούδας αναφέρει ότι είναι δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου μπροστά από την εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», λέει ο κ. Μαρούδας.
Τα αιτήματα των αγροτών
Θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων και το ασφαλιστικό, περιλαμβάνονται στα αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση.
«Οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας είναι πολύ χαμηλές, σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες και από το κόστος παραγωγής. Εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, αλλά στα σπίτια των καταναλωτών τα προϊόντα φτάνουν πολύ πανάκριβα, λόγω φαινομένων αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες. Παράλληλα, ζητάμε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής. Πληρώνουμε το πετρέλαιο 1,40 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση τιμή του είναι 0,60 ευρώ. Αυξήθηκε και το ρεύμα, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων και των φαρμάκων είναι δύο και τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά μας ξεκληρίζουν και δε μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες μας», τονίζει ο κ. Μαρούδας.
Επίσης, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι πληρώνουν πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ζητούν πιο γρήγορες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαρούδας, δεν έχουν βγει ακόμα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την περσινή χρονιά.
Αλμυρές οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Πιο αλμυρές οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο “κύβος ερρίφθη” και αναμένεται σήμερα να αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή.
Η μεγάλη αλλαγή που καθιερώνεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες είναι ελεύθερης επιλογής και θα γίνεται από μία κλίμακα με έξι κατηγορίες. Διαφορετικές για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Η δεύτερη οδυνηρή αλλαγή είναι ότι το 82% περίπου των ελεύθερων που με το προηγούμενο καθεστώς πλήρωναν τις χαμηλότερες εισφορές, θα πληρώνουν από την 1 Ιανουαρίου μεγαλύτερα ποσά και συγκεκριμένα 220 ευρώ μαζί με τα 10 ευρώ που καταβάλλονται για την ανεργία.
Μεγαλύτερες εισφορές θα πληρώσουν και οι αγρότες. Φέτος από 114 ευρώ το μήνα η κατώτερη ανεβαίνει στα 119 ευρώ, ενώ και τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται το ποσό της χαμηλότερης κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση είναι της τάξης του 4,3% για το επόμενο έτος, ενώ ως το 2022 συγκριτικά με τα 114 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, η αύξηση ξεπερνά το 8%.
Αντιθέτως μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν οι “γραβάτες” δηλαδή οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα.
Αναλυτικά, το νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες, αποσυνδέει τις καταβολές από τα εισοδήματα και το ύψος του κατώτατου μισθού. Θεσμοθετούνται κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων για όλους, τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε χρόνο, ο ασφαλισμένος, ελεύθερα. Η επιλογή του θα καθορίζει και την μελλοντική σύνταξη. Στην πράξη, υποχρεωτική θα είναι μόνο η πρώτη κατηγορία, ενώ οι άλλες 5 θα είναι προαιρετικές.
Μία κατηγορία, θα αφορά μόνο τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία θα ανέρχεται στα 220 ευρώ το μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κατηγορίες των εισφορών για τους αγρότες. Διαμορφώνονται έξι κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 119 ευρώ. Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 143 ευρώ, 171 ευρώ, 205 ευρώ, 246 ευρώ και 319 ευρώ. Και στο νέο σύστημα οι αγροτικές εισφορές ακολουθούν 3ετή μεταβατική περίοδο. Το 2021 η ελάχιστη εισφορά διαμορφώνεται στα 121 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε προαιρετικές ως εξής: 146 ευρώ, 174 ευρώ, 210 ευρώ, 251 ευρώ και 326 ευρώ. Νέα αύξηση προβλέπεται για το 2022 ώστε η ελάχιστη εισφορά για τους αγρότες να διαμορφωθεί και τελικώς να παγιωθεί στα 124 ευρώ. Οι νέοι αγρότες με ασφάλιση έως 5 έτη θα υπάγονται σε μια υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία και θα πληρώνουν 85 ευρώ το μήνα (86 το 2021 και 88 το 2022).