“€219.000 το απορριμματοφόρο με Δούρου, €310.000 με Πατούλη”! – Προανακριτική: Διασύρεται η Βουλή με τα καπρίτσια Καλογρίτσα

 Βαριές αιχμές για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, υπερτιμολογήσεις και “εκβιασμούς” δημάρχων για τη φαραωνική σύμβαση 223,5 εκ. για τα απορρίμματα.

Για σοβαρές καταγγελίες αδιαφάνειας που υποθηκεύουν τη διαχείρηση απορριμμάτων στο μέλλον και οι οποίες αποκαλύφθηκαν με την σφοδρή αντιπαράθεση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΕΔΑ) Γιώργου Μαρκόπουλου και του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ Γρηγόρη Κωνσταντέλλου κάνει λόγο.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ζητούν από τον ΕΔΣΝΑ να κάνει σημαντικές διορθώσεις στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για την προμήθεια – μαμούθ ύψους 223,5 εκατ. ευρώ, αναφορικά με εξοπλισμό ανακύκλωσης και απορριμματοφόρων, ο Γρ. Κωνσταντέλλος έθεσε ευθέως ζήτημα «νομιμότητας» και «χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης». Προ μηνός, έκθετος λόγω των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης απάντησε με ύβρεις αντί πειστικών απαντήσεων στον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ Γρ. Κωνσταντέλλο, με τον τελευταίο να απαντά με νομική τεκμηρίωση και επί μήνα σχεδόν να ζητάει από τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλο τη σύγκληση της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ.

Έτσι λοιπόν, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ηλεκτρισμένη καθώς η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας τόσο για το μέγεθος του διαγωνισμού για την αγορά εξοπλισμού όσο και για την έλλειψη σχεδιασμού ως προς τον προγραμματισμό της αγοράς, που σχετίζεται με τον υπό επικαιροποίηση Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Πρόκειται για επισημάνσεις που ήδη είχε κάνει ο Γρ. Κωνσταντέλλος και είχε ενημερώσει σχετικά τόσο την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ όσο και τους υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής.

Βέβαια, η βιασύνη… της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, που είναι πρόσωπα της απολύτου επιλογής του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, να προχωρήσουν άρον – άρον τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των 66 δήμων την εξέθεσε. Όπως καταγγέλλεται, σε καθεμιά από τις δέκα κατηγορίες προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση οι τεχνικές προδιαγραφές είναι «ανελαστικές», πράγμα που κινεί υποψίες για φωτογραφικό διαγωνισμό!

Πάρτι υπερτιμολογήσεων
Ακόμα περισσότερες υποψίες κινεί το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για καθεμιά κατηγορία προμήθειας ειδών εμφανίστηκε μόνον ένας προμηθευτής! Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «πάρτι» υπερτιμολογήσεων και απευθείας αναθέσεων στον ΕΔΣΝΑ. Ιδίως στο σκέλος των υπερτιμολογήσεων δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που με νόημα διερωτώνται: «Πώς είναι δυνατόν το απορριμματοφόρο με την προηγούμενη διοίκηση, της Ρένας Δούρου, να αγοράστηκε με 219.000 ευρώ και τώρα η πρόταση αγοράς επί της παρούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ να ανέρχεται στα 310.000 ευρώ;».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προκύπτουν έντονες επιφυλάξεις μεταξύ των δημάρχων της Αττικής για το αν θα είναι νομικά καλυμμένοι να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις που το συνολικό τοςυς ύψος θα φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ. Πέραν του υπέρογκου οικονομικού μεγέθους, για το οποίο ακόμη δεν είναι διασφαλισμένοι οι πόροι ούτε από τον ΕΔΣΝΑ ούτε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ, γεννώνται σημαντικά ερωτήματα επί της διαδικασίας λήψης απόφασης από τα δημοτικά συμβούλια, που θα εγκρίνουν οι δήμοι, ώστε να είναι συμβαλλόμενα μέρη στην προγραμματική σύμβαση. Κι αυτό γιατί, με βάση το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, ο ΕΔΣΝΑ επιχειρεί να παρακάμψει την εσωτερική θεσμική λειτουργία του δήμου ώστε να μην απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Εκβιασμένες υπογραφές
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης κατήγγειλε την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για «εκβιασμό», αφού, όπως είπε, για να λάβει απορριμματοφόρο του ζητήθηκε «να υπογράψει την παράνομη προγραμματική σύμβαση».

«Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των δήμων δεν είναι νόμιμη και εάν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πέσει ως χάρτινος πύργος» είπε, κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, ο Γρ. Κωνσταντέλλος. Κατήγγειλε, μάλιστα, την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ λέγοντας: «Κάποιοι πίσω από κλειστές πόρτες, σε δωμάτια 2 επί 2, αποφασίζουν και χρεώνουν τον ΕΔΣΝΑ με 0,5 δισ. ευρώ!».

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι «το κόστος που αφορά τις μελλοντικές δεσμεύσεις του ΕΔΣΝΑ και των 66 δήμων στον οποίο συμμετέχουν με τις εισφορές τους θα υποθηκεύσει τον φορέα!». Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλος επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση στις καταγγελίες των δημάρχων. Ο δε αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Ν. Χιωτάκης ένιψε τας χείρας του αποφεύγοντας να μιλήσει για το ακριβές περιεχόμενο των καταγγελιών!

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

 

Προανακριτική: Διασύρεται η Βουλή με τα καπρίτσια Καλογρίτσα – αμηχανία στη ΝΔ! Κάλεσαν τώρα λογιστή αντί του βασικού μάρτυρα, διαφώνησε και το ΚΙΝΑΛ …

Σαν “επιθεώρηση” στο Δελφινάριο, εξελίσσεται για τη ΝΔ η διαδικασία της Προανακριτικής καθώς οι συνεχείς αναβολές της κατάθεσης του βασικού μάρτυρα και “μηνυτή” ουσιαστικά των κατηγοριών που υιοθέτησε η ΝΔ, άλλοτε με  “καπρίτσια” προς το προεδρείο για τον τρόπο λειτουργίας της Προανακριτικής και άλλοτε λόγω … πανδημίας, έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του θεσμού. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η πλειοψηφία έφτασε στο σημείο αποδεχόμενη τη μοίρα της, μετά και τη νέα – προαναγγελθείσα – απουσία του κ. Καλογρίτσα σήμερα από την Προανακριτική να φτάσει στο σημείο να καλέσει για την επόμενη εβδομάδα τον … λογιστή της CCC (Χούρι), ενώ άγνωστο παραμένει πότε τελικά θα εμφανιστεί ο Χρ. Καλογρίτσας να απαντήσει στους βουλευτές.

Συγκεκριμένα και παρά τις ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της κλήτευσης του συνεργάτη της οικογένειας Χούρι στην Προανακριτική. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης επέμεναν πως πρέπει να προηγηθεί ο ιδιοκτήτης της Τοξότης, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως ο Χρ. Καλογρίτσας έχει αναβάλλει δις την κατάθεσή του, επικαλούμενος επιπλοκές στην υγεία του από το εμβόλιο κατά της Covid-19 και απομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα.

Αλλαγή πλεύσης από το ΚΙΝΑΛ;

Εντύπωση προκαλεί η φερόμενη αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον εργολάβο. Μολονότι το ΚΙΝΑΛ είχε εξυπηρετήσει πολιτικά τον εργολάβο αναιρώντας τη θέση του ως προς την προτεραιοποίηση της κατάθεσης του Χρ. Καλογρίτσα στη συνεδρίαση κατάρτισης της λίστας μαρτύρων και συμφωνώντας με τη ΝΔ στην εξαίρεση του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, πλέον, μοιάζει να ανακρούει πρύμναν.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να προσκομιστεί στην Επιτροπή η δήλωση πόθεν έσχες όχι του πατέρα, αλλά του υιού Καλογρίτσα. Πρόκειται για επιθετική κίνηση, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι ο Χρ. Καλογρίτσα πασχίζει να αφήσει εκτός κάδρου τον γιο του. Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κεγκέρογλου αποκτά κι άλλου είδους ερμηνείες αν συνυπολογιστεί ότι συνήγορος του εργολάβου είναι ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν με το αίτημα του Β. Κεγκέρογλου, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν στο documentonews.gr πως «θα έρθουν όλα στο φως».

Επιστολή στον Στουρνάρα

Με πρόταση του Θάνου Πλεύρη και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών κομμάτων η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον διοικητή της ΤτΕ προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν ήταν σύννομη η διαδρομή του χρήματος με φόντο τα 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση Πλεύρη αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η κλήτευση του Γ. Στουρνάρα στην Προανακριτική, κάτι που έχουν αιτηθεί οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη, καθώς την επίμαχη περίοδο δεν είχε διατυπώσει καμία διαφωνία για το εν λόγω ζήτημα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, δύο είναι τα σενάρια: είτε θα επιβεβαιώσει πως όλα έγιναν με το γράμμα του νόμου προσφέροντας ένα ακόμα επιχείρημα στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα ομολογήσει πως άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του.

Αξίζει να προστεθεί πως ο Γ. Στουρνάρας είχε συναντηθεί -σύμφωνα με τον «Βηματοδότη»- με τον ιδιοκτήτη της Τοξότης λίγες μέρες πριν ο γιος του αποχωρήσει από το Documento. Όπως έχει αναφέρει και κατά το παρελθόν το documentonews.gr, στους λίγους μήνες που η οικογένεια Καλογρίτσα βρισκόταν στο τιμόνι της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης της Τοξότης προσπαθούσε να «θάψει» τα δημοσιεύματα για τα «θαλασσοδάνεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη (Κήρυκας Χανίων), τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο εμφάνιζε ως «καρδιακό φίλο». Τον Ιανουάριο του 2017, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εφημερίδα αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον είχε μηνύσει για τα δάνεια της Attica Bank, αλλά τον συναντούσε κρυφά παρότι μηνυτής του.

Πηγή: documentonews.gr / Άγγελος Προβολισιάνος