Eίναι κρύωμα, γρίπη ή Όμικρον; Πώς θα καταλάβουμε από τι νοσούμε — Συντονισμένα πυρά από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα

Είναι γρίπη ή κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα -Τα 7 «SOS» - e-thessalia.gr

Τι πρέπει να κάνουμε με τα πρώτα συμπτώματα

Το κοινό κρυολόγημα, η εποχιακή γρίπη και ο κορωνοϊός έχουν δυστυχώς παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της Covid-19. Πώς θα τα ξεχωρίζουμε; Αμερικανοί ειδικοί απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα.

Πονόλαιμος, καταρροή, μυϊκοί πόνοι… Τα πρώτα σημάδια είναι τα ίδια, τόσο για τους κρυωμένους και τους γριπωμένους όσο και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, ιδίως για τους εμβολιασμένους που υφίστανται πολύ ήπια συμπτώματα όταν κολλήσουν το στέλεχος Όμικρον.

«Είναι λογικό όταν έχεις εμβολιαστεί να έχεις ηπιότερα συμπτώματα», δηλώνει στο CNN ο επιδημιολόγος Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ απο το Ντιτρόιτ. «Αυτό όμως δε σημαίνει οως δεν πρέπει να λάβουμε τα συμπτώματα αυτά πολύ σοβαρά», τονίζει.

«Το ότι ο ατομικός κίνδυνος για σοβαρότερη ασθένεια είναι μικρότερος δε σημαίνει ότι η Όμικρον δε συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία συνολικά. Ακόμη κι ένας μικρό ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων σε έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάττων μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός», υπογραμμίζει ο δρ. Ελ-Σαγιέντ.

Οπότε τι πρέπει να κάνουμε με τα πρώτα συμπτώματα; «Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρει κανείς είναι να κάνει τεστ», λέει η δρ. Σάρα Ας Κομπς, του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ. «Χωρίς τεστ είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κανείς προς το παρόν την αιτία των συμπτωμάτων», παραδέχεται.

Τόσο η Covid-19 όσο και η κοινή γρίπη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο πυρετός, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος, η δύσπνοια, ο εμετός και η διάρροια, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC).

Μολαταύτα, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να διαπιστωθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που προκαλεί. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης ήταν αρχικά η κυριότερη προειδοποίηση για τα κρούσματα, και παραμένει πιθανό σύμπτωμα, αλλά η διαγνωστική της χρησιμκότητα έχει ελαττωθεί με τις νέες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον δρα Ελ-Σαγιέντ.

«Τα άτομα που αισθάνονται έντονους πόνους στο στήθος, ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με ξηρό βήχα που επιδεινώνεται, πρέπει πραγματικά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια», προειδοποιεί ο Αμερικανός επιδημιολόγος.

«Όποιο από αυτά τα συμπτώματα κι αν έχει κανείς, αξίζει να αναρωτηθεί εάν  είχε πρόσφατα επαφή με κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού. Επίσης αξίζει να απομονωθεί και να κάνει κι ένα ράπιντ τεστ», συμβουλεύει ο ίδιος.

«Επειδή στους ασυμπτωματικούς αργεί να φανεί ο ιός στα τεστ, είναι σκόπιμο μετά το πρώτο τεστ να κάνει κανείς και δεύτερο ύστερα από μερικές ώρες ή μέρες», προσθέτει.

Στο σπίτι, καλού-κακού

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προτείνει σαφώς την παραμονή στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, για όσους έχουν έστω τα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος, για την προστασία όχι μόνο των ιδίων αλλά και τυχόν πιο ευάλωτων ατόμων με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή.

Όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορωνοϊό, δήλωσε τη Δευτέρα.

«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», είπε από την πλευρά της και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

 

Συντονισμένα πυρά από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα

Οξεία κριτική επιφύλαξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα καθυστερήμενα και ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της παραλλαγής Όμικρον, που δείχνει πια να κυριαρχεί στην κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής εκτός απ’ το ότι καυτηριάζει με τη σειρά του τις παλινωδίες και καθυστερήσεις, σχολιάζοντας ότι «το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία», προτείνει για άλλη μια φορά δωρεάν τεστ, ενίσχυση του εμβολιασμού, εμπλοκή ιδιωτικού τομέα στη μάχη των νοσηλειών και αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα σημερινά μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί όταν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την ελληνική.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στο τρίπτυχο εμβολιασμός – ενίσχυση του ΕΣΥ – μέτρα προστασίας.
Χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη.

Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test.

Το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία.

Κουτσούμπας:Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης;

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με τις παλινωδίες και τα “μπρος- πίσω”, αλλά κυρίως με την άρνησή της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς;» τονίζει σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον απόηχο του αλαλούμ με τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Όπως επισημαίνει «η απογείωση των κρουσμάτων, με ό,τι πιθανά ακολουθήσει σε νοσηλείες και θανάτους, από μόνη της επιβάλλει:

-Τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να προστεθεί προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

-Μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα οποία, παρά το ότι η εμπειρία των δύο χρόνων της πανδημίας έχει αποδείξει την αναγκαιότητά τους, η κυβέρνηση τα απορρίπτει ως περιττό κόστος.

-Τη διάθεση των ατομικών μέσων, όπως είναι οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς την επιβάρυνση του λαού με επιπλέον κόστος».

«Η απουσία αυτών των μέτρων -κι όχι οι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες μεταλλάξεις- είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, με τα ρεκόρ κρουσμάτων και την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, επιβεβαιώνοντας ότι ο εμβολιασμός, όσο αναγκαίος κι απαραίτητος είναι, άλλο τόσο δεν αρκεί από μόνος του για την αντιμετώπιση της πανδημίας» προσθέτει στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

«Κι αν τελικά, επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανοσία της αγέλης, “γιατί τα μέτρα είναι πολυτέλεια”, τότε η επιλογή των εργαζομένων, του λαού, είναι χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει την πάλη για να επιβάλει ο ίδιος μέτρα προστασίας της ζωής του».

Κριθαρίδης: Για άλλη μια φορά η “Μητσοτάκης ΑΕ” αποδεικνύει πως κινείται διαρκώς δόλια, επικίνδυνα και εγκληματικά, αδιαφορώντας πραγματικά για την δημόσια υγεία

«Με νέα ανακοίνωσή της, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την προηγούμενη, η κυβέρνηση μεταθέτει την επιβολή των νέων μέτρων αν και περίμενε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πλεύρης, αυτή την πρωτοφανή εκτίναξη των κρουσμάτων», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Και ποια είναι αυτά τα μέτρα που λαμβάνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Μήπως είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Μήπως η επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας; Μήπως το δημόσιο δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά τεστ σε όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη), όπως ζητάει από την πρώτη στιγμή το ΜέΡΑ25;», διερωτάται ο ίδιος και τονίζει: «Όχι, είναι το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα και η απαγόρευση της μουσικής και των “πάρτι” φυσικά, όπως τόνισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας».

«Για άλλη μια φορά λοιπόν, η Μητσοτάκης Α.Ε αποδεικνύει πως κινείται διαρκώς δόλια, επικίνδυνα και εγκληματικά, αδιαφορώντας πραγματικά για την δημόσια υγεία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας διαρκώς τους ολιγάρχες φίλους της, τη στιγμή που η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν από την πανδημική και οικονομική κρίση, τις συνέπειες των οποίων μεγεθύνει αντί να αμβλύνει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης που εκδράμει ανέμελα στην Ήπειρο», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.