DW: Τελευταία ομιλία της Μέρκελ στη γερμανική Βουλή. Νηφάλια, χωρίς συναισθηματισμούς, όπως πάντα – Βρυξέλλες: Αγριος καβγάς Ρούτε με Ορμπάν. Ο Ολλανδός τον προέτρεψε να αποχωρήσει από την ΕΕ

Τελευταία ομιλία της Μέρκελ στη γερμανική βουλή

Στην τελευταία της ομιλία η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για εφησυχασμό στη μάχη κατά της πανδημίας, αναφερόμενη στην ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Όταν η Άγκελα Μέρκελ ανεβαίνει στο βήμα της γερμανικής βουλής για να παρουσιάσει τις γερμανικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται για την τελευταία της κυβερνητική ανακοίνωση. Εκτός ίσως από τη συντομότερη διάρκεια και τη πυκνότητα της ομιλίας.

Σύμφωνα με την DW, 64 ομιλίες πραγματοποίησε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των 16 ετών στην Καγκελαρία. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση η καγκελάριος να παραμείνει στο αξίωμά της υπηρεσιακά μέχρι να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Θεωρείται ωστόσο απίθανο να προβεί σε κυβερνητικές ανακοινώσεις εφ΄ όλης της ύλης όπως έπραξε τη Πέμπτη για θέματα όπως η πανδημία, το προσφυγικό και οι λεγόμενες υβριδικές απειλές.

Νηφάλια, χωρίς συναισθηματισμούς

Στην τελευταία της ομιλία προειδοποίησε για εφησυχασμό στη μάχη κατά της πανδημίας, αναφερόμενη στην ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Εκτός αυτού αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις υβριδικές απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Εστιάζοντας στη Ρωσία, τόνισε: “Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν, όχι μόνο στη Γερμανία, ότι στην πληθώρα ρωσικών επιθέσεων δεν αρκούν σποραδικές απαντήσεις χωρίς συντονισμό. Θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση στις υβριδικές επιθέσεις της Μόσχας”.

Ο πρώτος πολιτικός, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στον άτυπο κοινοβουλευτικό αποχαιρετισμό της καγκελαρίου ήταν ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος αξιοποίησε την ομιλία του για να ευχαριστήσει την Άνγκελα Μέρκελ: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καγκελάριο για τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πετύχαμε πολλά για την Ευρώπη. Δεν ήταν αυτονόητο. Νομίζω ότι η πρόοδος αυτή είναι θετική, τόσο για τη Γερμανία, όσο και την Ευρώπη”.

1

Πηγή: DW

 

Βρυξέλλες: Αγριος καβγάς Ρούτε με Ορμπάν – Ο Ολλανδός τον προέτρεψε να αποχωρήσει από την ΕΕ1

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε την Πέμπτη στον Ούγγρο ομόλογό του, τον Βίκτορ Όρμπαν, να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε την Πέμπτη στον Ούγγρο ομόλογό του, τον Βίκτορ Όρμπαννα σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ή να αποχωρήσει η χώρα του από την ΕΕκαθώς οι ηγέτες των χωρών μελών ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, με αφορμή τον νόμο που απαγορεύει στα σχολεία να χρησιμοποιούν υλικό το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Πολλοί συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για την πιο έντονη, προσωπική σύγκρουση μεταξύ ηγετών εδώ και χρόνια.

“Ήταν πραγματικά πολύ έντονο, μια βαθιά αίσθηση ότι αυτό δεν γίνεται. Αφορούσε τις αξίες μας, αυτές υπερασπιζόμαστε”, είπε ο Ρούτε σήμερα στους δημοσιογράφους. “Είπα: σταματήστε αυτό το πράγμα, πρέπει να αποσύρετε τον νόμο και, αν δεν σας αρέσει και λέτε πραγματικά ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι οι δικές σας αξίες, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα παραμείνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση“, πρόσθεσε.

Βρυξέλλες: Αγριος καβγάς Ρούτε με Ορμπάν - Ο Ολλανδός τον προέτρεψε να αποχωρήσει από την ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια “πολιτισμική μάχη”, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει μια βαθειά ρήξη που πλήττει τη συνοχή της ΕΕ. “Ο αγώνας κατά των ομοφοβικών νόμων αφορά την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, σχολίασε, προσθέτοντας όμως ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Αν δεν υπαναχωρήσει, η Ουγγαρία μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι σε βάρος του Όρμπαν θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία –κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ– για μείωση των ευρωπαϊκών πόρων που χορηγούνται στη χώρα του, για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Τα άρθρα που αφορούν στα σχολεία συμπεριλήφθηκαν σε έναν νόμο πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι να προστατευθούν τα παιδιά από τους παιδεραστές, μια σύνδεση που ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο χαρακτήρισε “αφελή”.

Ορμπάν: Ο νόμος δεν αποτελεί επίθεση στους ομοφυλόφιλους

Ο Όρμπαν, που αυτοχαρακτηρίζεται “μαχητής της ελευθερίας”, είπε σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο ότι ο νόμος δεν αποτελεί επίθεση στους ομοφυλόφιλους αλλά στοχεύει να διασφαλίσει το δικαίωμα των γονιών να αποφασίζουν για τη σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών τους.

1

Οι 17 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας, σε κοινή επιστολή τους επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. “Όλοι μας ξεκαθαρίσαμε ποια θεμελιώδη δικαιώματα στηρίζουμε”, είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Μακρόν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν “πολύ διαφορετικές ιδέες” για την Ευρώπη.

Ο Μπετέλ, που είναι ομοφυλόφιλος, εξήγησε ότι, εκτός από την Πολωνία, η μοναδική άλλη χώρα που στήριξε τον Όρμπαν στη συζήτηση ήταν η Σλοβενία, ο πρωθυπουργός της οποίας έχει επίσης κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Τόνισε επίσης ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν οι Βρυξέλλες τη νέα διαδικασία: “τις περισσότερες φορές, το χρήμα είναι πιο πειστικό από τα λόγια”, σχολίασε.