DW: Ο Σολτς απορρίπτει πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία — Ιστορική συνάντηση ηγετών Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων — Τσαβούσογλου: Τουρκία, Αρμενία διορίζουν ειδικούς απεσταλμένους προς εξομάλυνση σχέσεων

DW: Ο Σολτς απορρίπτει πολεμικές επανορθώσεις στην ΠολωνίαΓια πρώτη ίσως φορά γίνεται σύνδεση του αιτήματος για καταβολή επανορθώσεων με τις εισφορές της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Δύσκολη ήταν η επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη Βαρσοβία, την οποία επέλεξε ως τρίτο βήμα στον προγραμματισμό των πρώτων επισκέψεών του στο εξωτερικό. Το θέμα της καταβολής επανορθώσεων τέθηκε έμμεσα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι. Για το Βερολίνο, ωστόσο το θέμα έχει κλείσει με επιχείρημα και τις γερμανικές εισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Deutsche Welle, η σημασία που προσδίδει η νέα κυβέρνηση τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς στη χώρα καταδεικνύεται και στην κυβερνητική συμφωνία, όπου στη σελίδα 136 αναφέρεται ότι «Γερμανία και Πολωνία συνδέονται με βαθιά φιλία. Θα ενισχύσουμε την εργασία των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, όπως για παράδειγμα το Γερμανο-Πολωνικό Ίδρυμα Νεολαίας».

Η Πολωνία δεν είναι μόνο η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, αλλά πολύ περισσότερο η χώρα που μέτρησε εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή.

Ωστόσο, η επίσκεψη Σολτς, όπως και δύο ημέρες πριν της νέας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένας Μπέρμποκ, σκιάστηκε από κολλημένα πλακάτ στους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας, φιλοτεχνημένα από τον καλλιτέχνη Βόιτσεκ Κούκουτς, και τα οποία έδειχναν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνδυασμό με τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς. Χθες προστέθηκε και ένα ακόμη, αυτό του Όλαφ Σολτς, με την επιγραφή «Καγκελάριος της Γερμανίας. Επανορθώσεις για την Πολωνία». Τα πλακάτ πληρώθηκαν από το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα της καταβολής επανορθώσεων τέθηκε έμμεσα στη κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι δεν θέλησε να σχολιάσει τις αφισοκολλήσεις, είπε ότι το θέμα των επανορθώσεων εθίγη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και έκανε λόγο για «θάλασσα δακρύων των μητέρων μας», «θάλασσα αίματος των πατέρων μας» και «τις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης της χώρας». Εκφράσεις που μαρτυρούν έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Οι γερμανικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Ο καγκελάριος Σολτς υπενθύμισε τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι δηλαδή το θέμα καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημίες που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κλείσει από νομική πλευρά.

«Έχουμε κάνει συμφωνίες που ισχύουν και ρυθμίζουν θέματα από το παρελθόν και καταβολές αποζημιώσεων. Παρόλα αυτά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συναισθάνεται τις δεσμεύσεις της και σε σχέση με τις ηθικές συνέπειες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της γης. Γι’αυτό είμαι χαρούμενος που στο Βερολίνο θα χτιστεί μνημείο για τα θύματα της Πολωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Σημειωτέον, ότι η συμφωνία, την οποία ο Όλαφ Σολτς επικαλείται είναι η Συνθήκη 2 συν 4 του 1990 που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο Γερμανίες και τις πρώην νικήτριες δυνάμεις, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα των επανορθώσεων.

Το νέο στοιχείο στην απάντηση Σολτς, όπως τουλάχιστον επισημαίνει το Spiegel αλλά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι ότι για πρώτη ίσως φορά γίνεται σύνδεση του αιτήματος για καταβολή επανορθώσεων με τις εισφορές της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από τις οποίες επωφελείται και η Πολωνία. «Μόνο η ανάπτυξη ισοδύναμων συνθηκών ζωής στην Ευρώπη εγγυάται ένα ευτυχισμένο μέλλον. Είναι κι αυτός ένας ακόμη λόγος, που η Γερμανία είναι πρόθυμη και θέλει να συνεχίσει και στο μέλλον να συμβάλλει με πολύ, πολύ υψηλές εισφορές στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, που μεγάλο τμήμα τους πηγαίνει σε νότιες και ανατολικές χώρες της ΕΕ, κάτι που είναι καλό» τόνισε. Ο Σολτς θα πρέπει να είναι ο πρώτος πολιτικός, που χρησιμοποιεί τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως επιχείρημα κατά της καταβολής επανορθώσεων, σχολιάζει ο ανταποκριτής του Spiegel στη Βαρσοβία. Στην κυβερνητική συμφωνία του τρικομματικού συνασπισμού, στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Κουλτούρα Μνήμης» (σελ. 125,126) αναφέρεται ότι «κατ’ εξοχήν απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας αισθανόμαστε ιδιαίτερη υποχρέωση. Άλλα και οι επίκαιρες συζητήσεις, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία, δείχνουν ότι η κοινή επεξεργασία του παρελθόντος δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Βουλής για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης ‘Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη’ και (τη δημιουργία) τόπου ανάμνησης και συνάντησης στη μνήμη των θυμάτων της πολωνικής κατοχής και της πολυκύμαντης γερμανοπολωνικής ιστορίας».

Πάγιο ελληνικό αίτημα

Τις εξελίξεις σε αυτό το κεφάλαιο ιστορίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ελληνική πλευρά. Πάγιο αίτημα της κάθε κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των ελληνικών διεκδικήσεων, που στηρίχθηκαν διαχρονικά από το γερμανικό κόμμα «Η Αριστερά» με δηλώσεις και εκδηλώσεις.Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα μέσα Μαρτίου του 2015 στο Βερολίνο, συνέπεσε με την αναζωπύρωση, ίσως και την πυροδότηση του δημόσιου διαλόγου στη Γερμανία για τις ελληνικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η πολιτική επιστήμων Γκεζίνε Σβαν, πρόεδρος της Επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD, είχε υποστηρίξει τότε στο Spiegel ότι “πολιτικά η υπόθεση είναι σαφής, θα πρέπει να προσεγγίσουμε οικονομικά τα θύματα και τους συγγενείς τους … πρόκειται για την αναγνώριση ότι στην Ελλάδα έχουμε διαπράξει μια τρομερή αδικία». Αλλά και ο εκ των τότε αντιπροέδρων του SPD Ραλφ Στέγκνερ υποστήριξε ότι η συζήτηση για αποζημιώσεις πρέπει να γίνει, αλλά δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη συζήτηση για την ευρωκρίση. Ο βουλευτής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, που μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ακούστηκε για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε τότε υποστηρίξει ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν, το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει οριστικα, ούτε πολιτικά ούτε ηθικά. «Καλό θα ήταν η γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει το διάλογο με την ελληνική για την επεξεργασία των γερμανικών εγκλημάτων, για μια πολιτική λύση».

Το θέμα δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί τη Γερμανία, την επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, (η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική), αλλά και το ίδιο το νομοθετικό σώμα. Ενδεικτικό το τελευταίο ψήφισμα της προηγούμενης κυβέρνησης, ανήμερα της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που απέρριψε με τις ψήφους του μεγάλου συνασπισμού, στους οποίους ανήκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, ψήφισμα των Πρασίνων, στο οποίο ζητούσαν από τη Βουλή μεταξύ άλλων να αναγνωρίσει ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις. Σκοπός της πρωτοβουλίας τους ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Ιστορική συνάντηση ηγετών Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΙστορική συνάντηση ηγετών Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της ισραηλινής κυβέρνησης σε αραβική μοναρχία του Κόλπου

Με τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ, συναντήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ στο Άμπου Ντάμπι, σε μία ιστορική συνάντηση που σηματοδοτεί μία «νέα πραγματικότητα» στην περιοχή.

Οι εμπορικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μπένετ, η πρώτη αρχηγού της ισραηλινής κυβέρνησης σε αραβική μοναρχία του Κόλπου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Ισραήλ πιέζει υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του και σημαντικού οικονομικού εταίρου των Εμιράτων.

Ο Μπένετ έγινε δεκτός από τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ στο ιδιωτικό του ανάκτορο, όπου συνομίλησαν επί τέσσερις και πλέον ώρες, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ «εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη αυτή να συμβάλει σε θετικές εξελίξεις στη (διμερή) συνεργασία», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν «τρόπους συνεργασίας στις επενδύσεις, την οικονομία, το εμπόριο και την ανάπτυξη, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υψηλών τεχνολογιών και της υγείας», σύμφωνα με το WAM.

Ο Μπένετ μιλώντας στο WAM έκανε λόγο για μια «νέα πραγματικότητα» στην περιοχή.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο τέλος της επίσκεψής του, ο Μπένετ χαιρέτισε τις «άμεσες, ενδελεχείς και σχετικές συνομιλίες που αφορούσαν τις δύο χώρες μας, την περιοχή, την οικονομία μας, τις τεχνολογίες μας και αυτό που μπορούμε να κάνουμε από κοινού».

Prime Minister Naftali Bennett Concludes his Visit to the UAE

«Γυρίζω στο Ισραήλ πολύ αισιόδοξος όσον αφορά το γεγονός ότι η σχέση αυτή [με τα Εμιράτα] μπορεί να είναι παράδειγμα για το πώς μπορούμε να κάνουμε ειρήνη εδώ στη Μέση Ανατολή» επισήμανε.

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η επίσκεψη του Μπένετ στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιήθηκε έναν και πλέον χρόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Το Μπαχρέιν είχε υπογράψει την ίδια ημέρα όμοια συμφωνία και οι δυο αυτές χώρες έγιναν οι πρώτες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου που εξομάλυναν δημόσια τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

‘Εκτοτε, τα Εμιράτα και το Ισραήλ σύναψαν εμπορικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

«Οι Εμιρατιανοί ενδιαφέρονται για την εμπειρία του Μπένετ στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και των επιχειρήσεων καθώς και για την ισραηλινή καινοτομία γενικότερα» δήλωσε πηγή στους κόλπους της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Πέρα από την οικονομία, το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν εγείρει κοινές ανησυχίες στο Ισραήλ και τους νέους του εταίρους του Κόλπου.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των Ευρωπαίων, επαναλήφθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη συμφωνία και επανέφεραν τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, το οποίο σταδιακά αποδεσμεύτηκε από τους περιορισμούς του πυρηνικού του προγράμματος, προκαλώντας τις διεθνείς ανησυχίες παρότι η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Ο Μπένετ παρότρυνε τις μεγάλες δυνάμεις να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «πυρηνικό εκβιασμό» και δηλώνοντας ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων για να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο κατά του Ισραήλ.

Επιφυλακτικότητα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τηρούν μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στο Ιράν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, σεΐχης Ταχνούν μπεν Ζάγιεντ, μετέβη στην Τεχεράνη, πρώτη επίσκεψη σε πέντε χρόνια ενός τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Εμιράτων. Η Τεχεράνη εξέφρασε τότε την ελπίδα να ανοίξει μια νέα σελίδα με τα Εμιράτα.

Στις 11 Νοεμβρίου, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, με στόχο τη «βελτίωση των συλλογικών τους ικανοτήτων στη θαλάσσια ασφάλεια», σύμφωνα με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ιράν κατηγορείται συχνά ότι διεξάγει εχθρικές επιχειρήσεις στα ύδατα του Κόλπου.

Την επίσκεψη του Μπένετ γενικά παρακολούθησαν ελάχιστα τα μέσα ενημέρωσης των Εμιράτων, ο τοπικός και ο αραβικός πληθυσμός εξακολουθούν να παραμένουν πολύ αλληλέγγυοι προς τους Παλαιστίνιους και εχθρικοί προς το Ισραήλ.

Στα Εμιράτα όπως και στο Μπαχρέιν, η κριτική κατά του Ισραήλ δεν λείπει, αλλά συχνά σταματά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δημόσιες καταδίκες κατά των κυβερνήσεων είναι σπάνιες σε αυτές τις χώρες που κατηγορούνται ότι φιμώνουν τους διαφωνούντες.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ διέρρηξε δεκαετίες αραβικής συναίνεσης που απέκλειε τη σύναψη επίσημων δεσμών χωρίς επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, αρχίζοντας από το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

 

Τσαβούσογλου: Τουρκία και Αρμενία διορίζουν ειδικούς απεσταλμένους προς εξομάλυνση σχέσεωνΤσαβούσογλου: Τουρκία και Αρμενία διορίζουν ειδικούς απεσταλμένους προς εξομάλυνση σχέσεων

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως πρόκειται να επαναληφθούν οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Γερεβάν

Το διορισμό ειδικών απεσταλμένων σε Τουρκία και Αρμενία, οι οποίοι θα αναλάβουν να συζητήσουν τα βήματα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται επίσης να επαναληφθούν οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Γερεβάν.

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 2009 για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ξανανοίξουν τα σύνορά τους, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις των δύο χωρών παρέμειναν τεταμένες.

Κατά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρυσι, η Άγκυρα στήριξε το Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε την Αρμενία για κατοχή αζερικών εδαφών.

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τσαβούσογλου είπε εξάλλου ότι η Τουρκία θα συντονίσει τις ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*