Deutche Welle: Στην…30η θέση η Ελλάδα στις χώρες που διαχειρίζονται καλύτερα την κρίση – Στην Ισπανία επιτάσσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά

Σε ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς οι πολίτες απέναντι στον κορoνοϊό; Στο ερώτημα αυτό απαντά έρευνα του think tank Deep Knowledge Group (DKG) με έδρα το Λονδίνο, την οποία δημοσιεύει η Spiegel, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη την εποχή του κορονοϊού και η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα σε όλο τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση και η Κύπρος την 29η.

Στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τον αριθμό παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών. Στο μικροσκόπιο των ειδικών και η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων (για παράδειγμα ως προς τη λειτουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων αλλά και την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας).

Deep Knowledge Group@DeepTech_VC

Germany is #2 Country by COVID-19 Global Safety Ranking https://dkv.global/covid @GermanyDiplo @en_germany @GermanyintheEU

View image on Twitter

Στην 30η θέση η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Ισραήλ, στη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη η Νότια Κορέα ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Κίνα. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στην 29η και 30η θέση αντίστοιχα. Στην αντίστοιχη κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 15η θέση και η Κύπρος την 14η ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Ιταλία και Ισπανία.

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη η Γερμανία έχει την καλύτερη κατάταξη ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης», αναφέρει ο συνιδρυτής του DKG, Ντιμίτρι Καμίνσκι. «Δεδομένου του αρχικά υψηλού αριθμού κρουσμάτων η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματική και περιόρισε επιτυχώς την περαιτέρω εξάπλωση χωρίς να φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών. Έτσι μετά την πανδημία η Γερμανία θα έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα».

Deep Knowledge Group@DeepTech_VC
Germany is #1 Country by COVID-19 Eurozone Countries Ranking https://dkv.global/covid@GermanyDiplo@en_germany@GermanyintheEU

View image on Twitter

Σε «διαρκή κρίση» το Ισραήλ

Και άλλοι αναλυτές όμως επαινούν τη γερμανική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. «Ως χώρα με μεγάλο πληθυσμό η Γερμανία βρίσκεται σε πραγματικά καλή θέση», επισημαίνει η ειδικός Αναστασία Λάουτερμπαχ. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση και έχει μακρά εμπειρία με το κλείσιμο συνόρων και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Η ίδια επισημαίνει ωστόσο ότι η κατάταξη αποτυπώνει την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το think tank DKG τροφοδοτεί τους αλγορίθμους της κατάταξής του με στοιχεία από επίσημες βάσεις δεδομένων, όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή το Johns Hopkins University.

 

Στην Ισπανία επιτάσσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά για να σταματήσει η κερδοσκοπία με τα τεστ για τον κορονοϊό

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη όλων των μικροβιολογικών εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα και θα καθορίζει τις τιμές των τεστ για να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκε αύξηση των θυμάτων, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 567, αλλά συνεχίζεται να μειώνεται η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων.

Με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο Σάντσεθ διέταξε τις Περιφερειακές κυβερνήσεις να αναλάβουν τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών και δημοσίων διαγνωστικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων, που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγεία, δίνοντας επίσης στις τοπικές κυβερνήσεις να καθορίζουν την τιμή του τεστ για τον κορωνοϊό για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση των πολιτών αλλά και ο αποκλεισμός των οικονομικά ασθενέστερων από τα τεστ εξαιτίας του υψηλού κόστους που επιβάλλουν οι ιδιώτες.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια θα είναι στην άμεση διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να συμμετέχουν στο δίκτυό του και να εξυπηρετούν τους πολίτες και θα πρέπει να κοινοποιούν αμέσως τα θετικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες υγείας.