CureVac: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της τελικής δοκιμής του εμβολίου τεχνολογίας mRNA – Στο Βιετνάμ τα βλέμματα: Βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

CureVac: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της τελικής δοκιμής του εμβολίου τεχνολογίας mRNA

Η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιο της κατά της Covid-19πέρασε επιτυχώς την πρώτη ανάλυση της τελικής δοκιμής του από ανεξάρτητους ειδικούς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολιασθέντων.

Η εταιρεία δεν είναι ακόμη σε θέση να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό.

Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι «η δοκιμή θα συνεχιστεί για να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία, προκειμένου να γίνει μια στατιστικά αξιόπιστη ανάλυση».

Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς η γερμανική εταιρεία, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν, θα θεωρήσει ότι διαθέτει επαρκή δεδομένα (αρκετές περιπτώσεις λοίμωξης) για να παρουσιάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. Πιθανώς πάντως αυτό θα συμβεί έως το τέλος Ιουνίου.

Το εμβόλιο δύο δόσεων με την ονομασία CVnCoV, το οποίο είναι επίσης νέας τεχνολογίας mRNA, μπορεί να είναι φθηνότερο σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, γι’ αυτό πιθανώς θα είναι πιο προσιτό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τους New York Times. Ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτίμησαν ότι η παραγωγή οκτώ δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων mRNA θα κοστίσει περίπου 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις Pfizer/ΒιοΝΤech, 9,4 δισ. δολ. στη Moderna και μόνο 4,4 δισ. δολ. στην CureVac.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Το CureVac μπορεί να έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα αμερικανικά mRNA εμβόλια, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο (και όχι σε βαθιά κατάψυξη όπως τα άλλα) για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς επίσης να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου επί 24 ώρες πριν τη χρήση του. Πάντως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna προσπαθούν πλέον να καταστήσουν τα εμβόλια τους πιο σταθερά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αντιλαμβανόμενες ότι αυτό θα διευκολύνει τη χρήση τους, ιδίως σε χώρες με ανεπαρκείς υποδομές.

Η CureVac ξεκίνησε την ανάπτυξη του εμβολίου τον Ιανουάριο πέρυσι, την αρχική δοκιμή του τον Ιούνιο και την «τυφλή» τελική δοκιμή του (φάσης 2b/3) το Δεκέμβριο 2020 σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Ευρώπης (25%) και Νότιας Αμερικής (75%). Η δοκιμή με την ονομασία HERALD σχεδιάστηκε έτσι ώστε μια εξωτερική επιτροπή ειδικών να αξιολογεί κατά περιόδους τα αποτελέσματα, καθώς ορισμένοι εθελοντές σταδιακά νοσούν με Covid-19. Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί μελετούν κατά πόσο υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πως το εμβόλιο μπορεί να μην είναι ασφαλές. Η πρώτη ενδιάμεση ανάλυση έγινε όταν 59 εθελοντές είχαν εμφανίσει Covid-19.

Επίσης, η επιστημονική επιτροπή ερευνά πόσοι από αυτούς που αρρωσταίνουν λόγω κορωνοϊού, είχαν εμβολιαστεί με CureVac και πόσοι με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Αν η δεύτερη ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία, αυτό θα δείχνει το μεγάλο βαθμό προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

 

Στο Βιετνάμ τα βλέμματα: Βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού – Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέραΣτο Βιετνάμ τα βλέμματα: Βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού - Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα

Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα

Ο υπουργός Υγείας του Βιετνάμ, ο Νγκουέν Ταν Λονγκ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ταυτοποίησε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, συνδυασμό της ινδικής και της βρετανικής μετάλλαξή του, που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα, όπως ανέφερε δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας VnExpress.

Το Βιετνάμ, ενώ κατάφερε να περιορίσει τον νέο κορωνοϊό το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με έξαρση της επιδημίας που εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Σχεδόν 3.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε 31 από τις 63 πόλεις και επαρχίες από τα τέλη Απριλίου, αντιστοιχώντας σε πάνω από το μισό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

«Βάσει της γενετικής αλληλουχίας σε προσφάτως διαγνωσμένους ασθενείς, ταυτοποιήσαμε νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που είναι συνδυασμός του ινδικού και του βρετανικού», δήλωσε ο υπουργός.

«Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος με μεταλλάξεις που αρχικά ανήκουν στη βρετανική παραλλαγή», δήλωσε. Σύμφωνα με την VnExpress, ο Λονγκ είπε ότι το Βιετνάμ σύντομα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε.

Το Βιετνάμ έχει έως τώρα καταγράψει επτά παραλλαγμένα στελέχη του ιού: B.1.222, B.1.619, D614G, B.1.1.7 (το βρετανικό), B.1.351, A.23.1 και B.1.617.2 (το ινδικό).

Η καλλιέργεια στο εργαστήριο του νέου παραλλαγμένου στελέχους, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά, αποκάλυψε ότι ο ιός αναπαράγεται πολύ γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά νέα κρούσματα σε διαφορετικές τοποθεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγράψει έως σήμερα 6.396 κρούσματα κορωνοϊού και 47 θανάτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*