H Κίνακατέθεσε αίτηση για την ένταξή της, στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο, επιδιώξει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.
Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάου κατέθεσε τη σχετική αίτηση συμμετοχής στην αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέσω μιας επιστολής προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Ντάμιεν Ο’ Κόνορ, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.
Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.
Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.
H Egypt Air «πετά» στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά από το 1979
Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, η EgyptAir θα πραγματοποιήσει απευθείας πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Πέμπτη, στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , στο θέρετρο του Σαλμ ελ Σέιχ.
Οι πρώτες πτήσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα της Αιγύπτου προς το Τελ Αβίβ είναι ήδη προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου (συγκεκριμένα στις 3, 4, 5 και 7 Οκτωβρίου) και θα είναι οι πρώτες της EgyptAir από το 1979, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου.
Οι σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστινίων, θέματα ασφαλείας καθώς και διμερή ζητήματα, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση κορυφής των Ναφτάλι Μπένετ και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την περασμένη Δευτέρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μία δεκαετία.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι Ναφτάλι Μπένετ και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησαν «τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το 2014.