Covididiots… Σεραφείμ Κοτρώτσος

 Covididiots…

Για τις προφανείς και μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης κατά την μετάβαση από την καραντίνα στην ψευδεπίγραφη κανονικότητα της οικονομίας του τουρισμού έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Και από τον γράφοντα, αλλά και από τους ειδικούς επιστήμονες, ακόμα και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας- του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα μη εξαιρουμένου.

Πολλά έχουν επισημανθεί και για την προσχηματική μετάθεση ευθυνών τους πολίτες που επιχείρησε η κυβέρνηση για να αποσείσει τις δικές της. Συγκεκριμένοι υπουργοί είναι εκτεθειμένοι για τις πράξεις και παραλείψεις τους και είθε να μην επιβεβαιωθεί αυτό με το άνοιγμα των σχολείων και την ανεξήγητη (;) επιμονή για “πυκνές” αίθουσες καθώς και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προμήθεια μασκών για τους μαθητές.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει, όμως, κανείς να αφήνει στο απυρόβλητο τους ηλιθίους αρνητές της πανδημίας, τους συνωμοσιολόγους και αμφισβητούντες την υγειονομική σοβαρότητα της κατάστασης.

Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι “μάσκα” που κρύβει τα βλέμματα των ανοήτων και τον λαϊκισμό. Βεβαίως, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι διαδηλώσεις των αρνητών στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνει πως η ηλιθιότητα δεν γνωρίζει σύνορα.

Απορώ: ουδείς εξ αυτών είχε στο στενό συγγενικό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του κα΄ποιον που αρρώστησε από τον Covid; Ουδείς δεν βίωσε την αγωνία κάποιου γνωστού που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο αναφοράς, που έφτασε στα πρόθυρα της ΜΕΘ, που επί μέρες κοιμόταν και ξυπνούσε βαριανασαίνοντας με τις λευκές μπλούζες θολές πάνω από το κεφάλι του; Ουδείς έμαθε πως 18 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης εξαιτίας κάποιου ηλιθίου που σκόρπισε τον θανατηφόρο ιό;

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι αρνητές της πανδημίας που ενδύουν με ιδεοληπτικά κατασκευάσματα την “επιχειρηματολογία” τους ή ανασύρουν ψευδείς ειδήσεις από ότι πιο σάπιο υπάρχει στο σκοτεινό διαδίκτυο. Είναι και οι σοβαροφανείς καθημερινοί πολίτες που μας προσπερνούν αμέριμνα στην ουρά χωρίς να φορούν μάσκα, που δεν κρατούν τις αποστάσεις, που μας κοιτάζουν περίεργα όλους εμάς τους επίμονους και τρομαγμένους.

Είναι αυτοί που προκαλούν συνωστισμούς στα γκαράζ των πλοίων της επιστροφής, που μπαινοβγαίνουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς προστασία, που μας κοιτάζουν κουτοπόνηρα λέγοντας “α, την ξέχασα (την μάσκα)”…

Στο εξωτερικό τους αποκαλούν, πλέον, Covidiots. Στην Ελλάδα ας τους ονομάσουμε επικίνδυνους ηλίθιους. Ή “βιβερεπερικολοζαμέντηδες”, όπως ευφυώς και ευστόχως τους ονομάζει ο εξαιρετικός Παντελής Μπουκάλας στην “Καθημερινή”.

Και όταν επικαλούνται παλαιότερες εικόνες με αρμόδιους που μπέρδευαν την οικονομία με την δημόσια υγεία, με κίνδυνο να αποτύχουν και στα δύο, ας ξεχωρίσουμε τους μεν από τους δε. Ευθύνες στους μεν αλλά καμία απαλλαγή στους δε. Η δε ηλιθιότητα δεν πρέπει, εν προκειμένω, να αποδειχθεί ανίκητη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια…

 

Τέλος από το «News247» ο Σεραφείμ Κοτρώτσος • Η Άποψη