Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Ινδίας, καθώς μία νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός εξαπλώνεται σαν την φωτιά, προκαλώντας καταιγιστικό αριθμό κρουσμάτων. Η υποπαραλλαγή ονομάστηκε Αρκτούρος, ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον και προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά. Εντοπίστηκε ήδη σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, που εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου και έχει εξαπλωθεί σε 26 ακόμη πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας 235 κρούσματα, με «hotspots» κορονοϊού να εμφανίζονται σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια.
Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον προηγούμενο μήνα ενώ πλέον έχουν καταγραφεί στη χώρα σχεδόν 50, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Ο «Αρκτούρος» έχει επίσης ανιχνευθεί και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπου όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.
Η επιστημονική ονομασία της παραλλαγής είναι XBB.1.16 και θεωρείται η πιο μολυσματική εκδοχή της Όμικρον μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο από άλλα που κυκλοφορούν.
ΗΠΑ: Οι πολιτείες με τα περισσότερα κρούσματα
Τα περισσότερα κρούσματα του «Αρκτούρου» στις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια η οποία μετρά 54 μέχρι σήμερα. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται το Νιου Τζέρσεϊ με 38 κρούσματα, η Βιρτζίνια με 25, το Τέξας με 23 και η Νέα Υόρκη με 21.
Οι άλλες πολιτείες όπου εντοπίστηκε το στέλεχος είναι: Ουάσιγκτον, Ιλινόις, Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Γιούτα, Οχάιο, Μινεσότα, Μέριλαντ, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αϊόβα, Ιντιάνα, Χαβάη, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ, Ουισκόνσιν, Όρεγκον, Μίσιγκαν, Μασαχουσέτη, Λουιζιάνα και Κολοράντο.
«Αρκτούρος»: Μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη η παραλλαγή του κορονοϊού
Ο Δρ. Πολ Χάντερ, που είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δεν ανησυχεί για το στέλεχος, τονίζοντας πως η παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Φεβρουαρίου».
Σημείωσε πως υπάρχει έξαρση στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχει αυξηθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.
Ο Χάντερ πρόσθεσε ότι θα δούμε ένα κύμα λοιμώξεων χωρίς μεγάλη διασπορά, σε σχέση με προηγούμενες.
Το στέλεχος XBB.1.16 έχει εντοπιστεί σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.
«Αρκτούρος»: Τα συμπτώματα που παρουσιάζει στα παιδιά
Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε πως τα κρούσματα του «Αρκτούρου» που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν 50.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Dr. Vipin Vashishtha, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ο «Αρκτούρος» προκαλεί πολλά κρούσματα στα παιδιά.
Στα νήπια έχει αρχίσει να αναδύεται ένας ιδιαίτερος φαινότυπος, καθώς η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί υψηλό πυρετό, βήχα και κνησμώδη επιπεφυκίτιδα.
Η επιπεφυκίτιδα αυτή δεν προκαλεί πύον, αλλά έντονη δακρύρροια που κάνει τα βλέφαρα των παιδιών να «κολλάνε» μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε ο Dr. Vashishtha.
Ο «Αρκτούρος» δείχνει τάσεις εξάπλωσης
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τον «Αρκτούρο» καθώς δείχνει τάσεις εξάπλωσης. Οι πρόσθετες μεταλλάξεις, τον καθιστούν ως φαίνεται πιο μεταδοτικό ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο.
Σύμφωνα με την Dr. Van Kerkhove, ο «Αρκτούρος» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δύο δείγματα στην Ινδία που βγήκαν θετικά στα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη σοβαρότητα των περιστατικών, χωρίς να σημαίνει ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος.
Στην Ινδία έχει ήδη αντικαταστήσει άλλες μεταλλάξεις, ενώ πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή Κράκεν.
Ο «Αρκτούρος» έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.
Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer
Η Pfizer δήλωσε χθες ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την covid-19, που δοκιμάζεται κατά των αναδυόμενων μεταλλάξεων, εμφάνισε εξουδετερωτική δράση κατά την παραλλαγής «Eris», σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Pfizer, μαζί με τον Γερμανό εταίρο της BioNTech, καθώς και άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, Moderna και Novavax, έχουν δημιουργήσει εκδοχές των εμβολίων τους, οι οποίες στοχεύουν στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5.
Το EG.5, που από ορισμένους έχει το παρατσούκλι «Eris», είναι παρόμοιο με την υποπαραλλαγή XBB.1.5 και αποτελεί υποκατηγορία της ακόμη κυρίαρχης παραλλαγής Omicron.
Το EG.5 αντιπροσωπεύει περίπου περισσότερο από το 17% των περιπτώσεων του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.
Το EG.5 έχει επίσης ανιχνευθεί στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τον EG.5 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά από άλλες, λόγω μεταλλάξεων που μπορεί να τον καταστήσουν πιο μεταδοτικό ή πιο σοβαρό.
Αυτοαπασχολούμενoι στη “μέγγενη” των χρεών – “Τσουνάμι” πλειστηριασμών και κατασχέσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή τα χρέη 10.000 επιχειρήσεων ή του 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάνε το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών ή 85 δισ. ευρώ, θεωρούνται από την ΑΑΔΕ «ανεπίδεκτα είσπραξης»!
Πογκρόμ πλειστηριασμών, κατασχέσεων και εκβιασμών προς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει και από τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση στον Τύπο, με στόχο να γεμίσουν παραπέρα τα κρατικά ταμεία με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για τα νέα πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Την ώρα που τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτιναχθεί στα 46 δισ. ευρώ, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορά τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ (54.564 το πρώτο τρίμηνο του έτους χρωστούσαν από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ και 2.313 πάνω από 1 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση, πέρα από κάποια επικοινωνιακά τρικ με τις λίστες όσων χρωστάνε μεγάλα ποσά, «ακονίζει μαχαίρια» για νέα επίθεση στους πάνω από 1,7 εκατομμύρια επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι διαρρέει πως προτεραιότητα θα έχουν οι «νέες οφειλές», που θεωρούνται υψηλής εισπραξιμότητας, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα μέτρα που ετοιμάζει περιλαμβάνουν επανέλεγχο των οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και εξαιρέθηκαν από τη λήψη μέτρων λόγω ενεργής ρύθμισης ή δικαστικής απόφασης, έλεγχο των οφειλετών που έχασαν κάποια ρύθμιση για αναγκαστικά μέτρα κ.ά.
Αυτά ενώ τον προηγούμενο μήνα έληξαν και οι προθεσμίες για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις δόσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, με ελάχιστους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες να εντάσσονται (μόλις 52.000 από τους δυνητικά 260.000), εξαιτίας των «λεόντειων» όρων αλλά και επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έβγαλε «από τη μύγα ξίγκι», εισπράττοντας 418 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. εκτός ρυθμίσεων.
Θυμίζουμε ότι παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει την «αναμόρφωση» και «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέα επέλαση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και προμετωπίδα την υποτιθέμενη «πάταξη της φοροδιαφυγής», προαναγγέλλοντας ελέγχους για «φοροδιαφυγή» και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αρχείων του Taxisnet με στοιχεία από ηλεκτρονικές πληρωμές, καταθέσεις, δαπάνες και δάνεια για τους 3,8 εκατ. φορολογούμενους που το 2021 δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «απόχη» δεν χωράει όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν «με τη βούλα του νόμου» τους: Τους εφοπλιστές, που απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται …εθελοντικά, τους τραπεζίτες της «αναβαλλόμενης φορολογίας», τους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές», που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις 10.000 επιχειρήσεις ή το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάνε το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών ή 85 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» την ώρα που «βγάζει από τη μύγα ξίγκι» των χρεών της τάξης των 400 ευρώ και κάτω.
Με φόρα στα νέα μνημόνια διαρκείας
Συνολικά, άλλωστε, ο λαός θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 95% της φοροληστείας, όπως έδειξαν και τα προχτεσινά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του έτους. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από τη φοροληστεία ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, και την ίδια περίοδο τα ματωμένα πλεονάσματα εκτοξεύτηκαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω και από τους στόχους!
Την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας και των ματωμένων πλεονασμάτων, όπως και την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να επικαλεστεί η κυβέρνηση και ως «εχέγγυο» της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας στα κλιμάκια της ΕΕ που υποδέχεται στις αρχές Σεπτέμβρη, πραγματοποιώντας εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2027 και για τα μέτρα που θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν και όποτε συμφωνηθεί. Στα σχετικά παζάρια η κυβέρνηση ζητάει μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αξιοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σπασμένα θα κληθεί να τα πληρώσει ο λαός.