COP26: Χιλιάδες νέοι ύψωσαν φωνή για τον πλανήτη στη Γλασκώβη — ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που ζήτησε ο Μπάιντεν για το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές — Αυστραλία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής πολιτικής

COP26: Χιλιάδες νέοι ύψωσαν φωνή για τον πλανήτη στη Γλασκώβη

Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν σήμερα, Παρασκευή, τους δρόμους της Γλασκώβης, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας εργασιών της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), κατηγορώντας τους ισχυρούς του πλανήτη για αδράνεια έναντι της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τη γενιά τους και τις επόμενες γενιές.

Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Δεν υπάρχει πλανήτης B», ενώ φώναζαν «Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, πότε;».

Ανάμεσά τους και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία απήθυνε ομιλία στους διαδωλωτές μετά την πορεία τους στους δρόμους της Γλασκώβης, χαρακτηρίζοντας την COP26 «αποτυχία» και «άσκηση δημοσίων σχέσεων» γεμάτη ξανά από ανούσια «μπλα μπλα μπλα»…

 

Πολλοί από τους μικρούς Σκωτσέζους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δεν πήγαν στα μαθήματά τους σήμερα, προκειμένου να βγουν στους δρόμους της Γλασκώβης μαζί με νέους από ολόκληρο τον κόσμο.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που ζήτησε ο Μπάιντεν για το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομέςΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που ζήτησε ο Μπάιντεν για το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη Γερουσία που το είχε υπερψηφίσει τον Αύγουστο, αποτελεί μισή νίκη για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν κατάφερε να επιτύχει την πραγματοποίηση χθες μιας ψηφοφορίας για το άλλο γιγαντιαίο σχέδιό του για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 218 ψήφους για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό, που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών και του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Έλαβαν 228 ψήφους υπέρ και 206 κατά, χάρη στις ψήφους Ρεπουμπλικανών και η έγκριση του νόμου χαιρετίσθηκε με χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επείγουσα ανάγκη να τονώσει την προεδρία του, ήλπιζε χθες, Παρασκευή, το πρωί ότι θα καθίστατο δυνατό να προχωρήσουν δύο μείζονα νομοθετικά κείμενα στη Βουλή των Αντιπροσώπων: αυτό το σχέδιο επενδύσεων και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την επανίδρυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής ύψους 1,750 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όμως οι Δημοκρατικοί ηγέτες αναγκάστηκαν να μην προχωρήσουν σε ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του τελευταίου νομοθετικού κειμένου, καθώς η κεντρώα πτέρυγα του κόμματος ζητούσε διευκρινίσεις για τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του. Η μετριοπαθής και η προοδευτική πτέρυγες του κόμματος συμφώνησαν τελικά στην πραγματοποίηση μιας διαδικαστικής ψηφοφορίας που έχει στόχο να θέσει σε κίνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μείωση της δημοτικότητάς του ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, διευκρίνισε πως το εκτεταμένο κοινωνικό πρόγραμμά του θα τεθεί σε ψηφοφορία από τη βουλή την εβδομάδα της 15ης Νοεμβρίου το αργότερο, πριν ασχοληθεί με αυτό η Γερουσία.

 

Αυστραλία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής πολιτικήςΑυστραλία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής πολιτικής

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης για το κλίμα και για τις στρατηγικές που πρότεινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Στην πρώτη νόμιμη διαδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ έπειτα από λοκντάουν μηνών για την αντιμετώπιση της Covid-19, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία υπέρ της παγκόσμιας ημέρας δράσης για κλιματική δικαιοσύνη, ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης COP26.

«Είμαστε όλοι στους δρόμους για να δείξουμε ότι θέλουμε περισσότερα από την κυβέρνησή μας», δήλωσε η Τζόρτζια, μία διαδηλώτρια.

Διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες με τις επιγραφές, «Χρειαζόμαστε ανθρώπινη αλλαγή, όχι κλιματική αλλαγή» και «Κόκκινος Συναγερμός για την Ανθρωπότητα», όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

Έπειτα από μία εβδομάδα συνεδριάσεων στη Γλασκώβη, διατυπώθηκαν υποσχέσεις για την εξάλειψη του άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τη μείωση της καταστροφής των δασών.

Η Αυστραλία ωστόσο απέρριψε τη παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο ενώ ακτιβιστές και ομάδες πίεσης δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις των άλλων παγκόσμιων ηγετών.

«Οι συμφωνίες COP26 αυτή τη στιγμή δεν βγάζουν τον καλύτερο εαυτό της Αυστραλιας», πρόσθεσε η Τζόρτζια, η διαδηλώτρια από το Σίδνεϊ, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Η διαδήλωση στη Μελβούρνη ήταν μικρότερη από αυτή του Σίδνεϊ, με μόλις λίγες εκατοντάδες ανθρώπους να φθάνουν για τη συγκέντρωση, κατά την οποία ένα γιγάντιο κοάλα εξέπεμπε σύννεφα καπνού και διαδηλωτές πάνω σε ποδήλατα ήταν ντυμένοι σκελετοί.

Μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούται και αλλού στην Αυστραλία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*