Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο πολιτικής απόφασης, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει αυτές τις ημέρες και στο οποίο οι χώρες καλούνται να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδιά τους για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ως το τέλος του 2022.
Στο πρώτο προσχέδιο της κεντρικής απόφασης της COP ζητείται από τις χώρες να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τους στόχους για το 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως είναι απαραίτητο για να ευθυγραμμιστούν ως το τέλος του 2022 με τον στόχο για την θερμοκρασία της Συμφωνίας του Παρισιού».
Στο προσχέδιο υπενθυμίζεται επίσης στις χώρες ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού μπορούν να υποβάλουν νέες, πιο φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις οποιαδήποτε στιγμή και για πρώτη φορά καλούνται οι χώρες να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.
Η απόφαση που θα ληφθεί επισφραγίζοντας την COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη, προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να δεσμεύσει τις χώρες να κάνουν ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς στόχους τους για το κλίμα και την πιο φιλόδοξη δράση που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται να αναληφθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα κάτσουν κάτω από σήμερα να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το Σαββατοκύριακο.
Πιο φτωχά και πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές κράτη έχουν απευθύνει έκκληση οι χώρες να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η ώθηση για πιο τακτικές αναθεωρήσεις των σχεδίων των χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θεωρείται απαραίτητη, καθώς οι σημερινές δεσμεύσεις τους για το 2030 θα οδηγήσουν σε μια άνοδο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Στο προσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ζητείται επίσης από τις χώρες «να επιταχύνουν την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα», μια αξίωση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και παροτρύνει τις ανεπτυγμένες χώρες «να αυξήσουν σταδιακά επειγόντως» την οικονομική τους υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Συρία: Πρώτη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 2011
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην πρώτη επίσκεψη στη Δαμασκό που έκανε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της χώρας αυτής από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, ταξίδι που επικρίθηκε από τις ΗΠΑ.
Στενός σύμμαχος των ΗΑΕ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους και στηλίτευσαν κάθε προσπάθεια με στόχο την «αποκατάσταση» του κ. Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν πως είναι «βάρβαρος δικτάτορας», του προσάπτουν «ωμότητες» και ότι «στερεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».
Ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων της συριακής κυβέρνησης και των αραβικών κρατών του Κόλπου, το ταξίδι του Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν εγγράφεται στο πλαίσιο προσπαθειών στην περιοχή για να βγει η Συρία από την απομόνωσή της έπειτα από 11 χρόνια πολέμου με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.
Τα ΗΑΕ, όπως και οι άλλες πέντε αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, διέκοψαν τον Φεβρουάριο του 2012 τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Δαμασκό, καθώς η αιματηρή καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό μεταμορφωνόταν στον περίπλοκο πόλεμο που προκάλεσε ποταμούς αίματος.
Ο Σύρος πρόεδρος και ο επικεφαλής της διπλωματίας των Εμιράτων συζήτησαν «τις σχέσεις των δύο αδελφών χωρών και τρόπους ανάπτυξής τους», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ο αρχηγός του συριακού κράτους εξήρε «τις αντικειμενικές θέσεις των Εμιράτων που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του συριακού λαού».
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συμβάλλει να «ενισχυθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ενότητα της Συρίας», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.
Το Αμπού Ντάμπι άνοιξε ξανά τον Δεκέμβριο του 2018 την πρεσβεία του στη Δαμασκό, αλλά οι σχέσεις παρέμεναν μάλλον ψυχρές.
Καταστροφές, κυρώσεις
Η Συρία περιθωριοποιήθηκε από τον αραβικό κόσμο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης. Αρκετά αραβικά κράτη, ανάμεσά τους και μοναρχίες του Κόλπου, υποστήριξαν την αντιπολίτευση και τους αντάρτες που αναμετρώνταν με τις δυνάμεις του κ. Άσαντ.
Με τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, έπειτα από πολλές ήττες, άρχισαν να αντιστρέφουν τη ροή του πολέμου και ανέκτησαν από το 2015 και μετά μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας.
Πέραν του διπλωματικού μετώπου, η συριακή κυβέρνηση επιδιώκει την αναζωογόνηση των οικονομικών σχέσεων με τα ΗΑΕ, καθώς η χώρα παραμένει σε βαθιά οικονομική κρίση και αντιμέτωπη με ασφυκτικές κυρώσεις της Δύσης.
Χωρίς να ξεχνιούνται οι κολοσσιαίες καταστροφές και το ότι οι υποδομές της χώρας έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια εξαιτίας του πολέμου με κάπου μισό εκατομμύριο νεκρούς που προκάλεσε επίσης τον εκτοπισμό κάπου του μισού πληθυσμού.
Έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Vision, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, περιείχε την εκτίμηση πως το οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Τα ΗΑΕ, πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα, είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Συρίας: αντιπροσωπεύουν το 14% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της.
Τα Εμιράτα «είναι το σωσίβιο της Συρίας», με δεδομένο ότι οι κυρώσεις περιπλέκουν κάθε εγχείρημα για την ανοικοδόμηση, κρίνει ο αναλυτής Νικολά Ερά. «Η Δαμασκός έχει ανάγκη τα Εμιράτα (…) για να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας κεφάλαια».
Το Αμπού Ντάμπι δεν είναι η μόνη αραβική πρωτεύουσα που τείνει το χέρι στη Δαμασκό. Τον Σεπτέμβριο ο Αμπντάλα Β΄, ο μονάρχης της Ιορδανίας, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για πρώτη φορά από το 2011. Οι δύο γειτονικές χώρες άνοιξαν κατόπιν μια μεθοριακή διάβαση καίριας σημασίας.
Μετά τη Δαμασκό ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ θα ταξιδέψει στο Αμάν, σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν.
Ιρανική επιρροή
Η Αίγυπτος, όπου εδρεύει ο Αραβικός Σύνδεσμος, από τον οποίο αποκλείστηκε η Συρία το 2011, κρίνει απαραίτητο να αποκατασταθούν εν καιρώ οι σχέσεις με τη Δαμασκό. «Θα έρθει η ημέρα που η Συρία θα επανενταχθεί στον αραβικό κόσμο. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα υιοθετήσει η συριακή κυβέρνηση», συνοψίζει ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι.
Η αναθέρμανση των σχέσεων θεωρείται επίσης πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί και προοδευτικά να μειωθεί η επιρροή του Ιράν στην κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ. Το Ιράν έχει, αξιοσημείωτα, διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία του στη συριακή επικράτεια λόγω του πολέμου.
Πάντως, μολονότι το καθεστώς ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η Συρία παραμένει κατακερματισμένη. Οι Κούρδοι ελέγχουν το βορειοανατολικό της τμήμα· τομείς στον βορρά ελέγχονται από τζιχαντιστές και διάφορες οργανώσεις ανταρτών· άλλοι από τον στρατό της Τουρκίας και σύρους βοηθητικούς του.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, παρά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» της, την απώλεια όλων των εδαφών που κατείχε, το 2019.