Bloomberg: Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τα Γλυπτά του Παρθενώνα; – Απάντηση Βρετανίας: Δεν τίθεται προς συζήτηση – Ισπανία: Τέλος στις απολύσεις λόγω αναρρωτικής αδείας

Το τελευταίο προσχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε., που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg, αναφέρει ότι «η Βρετανία θα χρειαστεί να απευθύνει ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες, τις οποίες αυτά ανήκουν».

Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών ανέφεραν ότι η ρήτρα ερμηνεύτηκε ευρύτερα ως μια ευθεία αναφορά στα αρχαία αγάλματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έλληνας αξιωματούχος, πάντως, αρνήθηκε ότι η ρήτρα αυτή σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέγοντας πως αυτό παραμένει ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ρήτρα αφορά σε κλεμμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού εικαστικών έργων του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία συχνά καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών, στο Λονδίνο.

Το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ε.Ε. ως προς τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σοβεί εδώ και δεκαετίες, με τη βρετανική κυβέρνηση να αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση επιστροφής τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει προβεί επανειλημμένως σε κινήσεις για τον επαναπατρισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο καταδεικνύει το βηματισμό που θα ακολουθήσει η Ευρώπη των 27, με στόχο να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά, η Ισπανία συζητά για τις αξιώσεις της στο Γιβραλτάρ, που βρίσκεται υπό βρετανική κτήση, ενώ η Γαλλία αξιώνει συγκεκριμένους όρους για τα αλιευτικά δικαιώματα στη Βόρεια Θάλασσα.

 

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε την Τρίτη μέσω του Bloomberg, δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στη «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».

Είχε προηγηθεί από το Bloomberg η «διαρροή» του προσχεδίου της διαπραγματευτικής εντολής, το οποίο ανέφερε ειδικότερα ότι «η Βρετανία θα χρειαστεί να απευθύνει ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες, τις οποίες αυτά ανήκουν».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg, Έλληνας αξιωματούχος, πάντως, αρνήθηκε ότι η ρήτρα αυτή σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέγοντας πως αυτό παραμένει ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ρήτρα αφορά σε κλεμμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού εικαστικών έργων του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία συχνά καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών, στο Λονδίνο.

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

 

Ισπανία: Τέλος στις απολύσεις λόγω αναρρωτικής αδείας

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ψήφισε την απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων λόγω αναρρωτικής άδειας

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για μία γενικότερη αναδιάρθρωση της εργατικής νομοθεσίας, που εισήγαγε το 2012 η τότε συντηρητική κυβέρνηση με στόχο να καταστήσει πιο ευέλικτη κι ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας τα ημερομίσθια και διευκολύνοντας τις απολύσεις

«Από σήμερα ουδείς θα απολύεται επειδή λείπει έχοντας νόμιμη άδεια από γιατρό», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ. Η ίδια πρόσθεσε πως η σημερινή απαλοιφή του άρθρου της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιτρέπει τις απολύσεις για λόγους υγείας θα φέρει την Ισπανία εγγύτερα σε ό,τι ισχύει σε γειτονικές χώρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση αριστερό κόμμα των Unidas Podemos είχαν προτάξει την μεταβολή της εργασιακής μεταρρύθμισης του 2012 ως κύριο σημείο του προεκλογικού προγράμματός τους, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει για το άρθρο τούτο της νομοθεσίας την Ισπανία, τονίζοντας πως παραβιάζει την νομοθεσία για εργασιακή ισοτιμία και τις διακρίσεις.

«Με αυτήν την ακύρωση αποκαθιστούμε μία ανωμαλία που διαχώριζε τη χώρα μας από τους γείτονές μας», επεσήμανε η Ντίαθ.

Οι υπέρμαχοι της εργασιακής μεταρρύθμισης υποστηρίζουν πως χάρις σε αυτήν η Ισπανία μετατρέπεται σε μία πιο ανταγωνιστική αγορά, ενώ οι πολέμιοί της υπογραμμίζουν πως παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ωθεί στη δημιουργία όλο και πιο προσωρινών και χαμηλά αμειβόμενων μορφών εργασίας.

Το 2012 η ανεργία βρισκόταν στο 27% για να πέσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 13,8%, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση που δημιουργήθηκε από την έκρηξη της φούσκας των κατασκευών και της τραπεζικής πίστης. Η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 13,6% το 2020 και στο 12,3% μέχρι το 2023.