Bloomberg: «Μαριονέτα» του Πούτιν ο Ερντογάν για να βάζει «φιτιλιές» στο NATO – Λιβύη: Αίγυπτος και Χαφτάρ «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για πόλεμο με την Άγκυρα

Ερντογάν

Ο Πούτιν, ο Ερντογάν και η ανάλυση του Bloomberg για το πόσο… κερδίζουν και χάνουν.

Μετά και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που δεν οδήγησαν στην επιβολή σκληρών και αυστηρών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει ένας «διχασμός» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της προκλητικής Άγκυρας, κάτι που εξυπηρετεί τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Αναλυτές και ειδικοί τοποθετήθηκαν σε άρθρο που δημοσίευσε το Bloomberg, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βασίζεται στην Τουρκία για να δημιουργήσει διχασμούς στο NATO, παρά τις διαφορές της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η επιθετικότητα Ερντογάν

Ειδικότερα, οι αναλυτές τονίζουν στο άρθρο ότι ο Πούτιν ανέχεται την επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των περιφερειακών συγκρούσεων, όπως αυτή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις οποίες και οι δύο χώρες έχουν αντίθετα συμφέροντα, καθώς η Μόσχα αναγνωρίζει ότι η Άγκυρα με τις ενέργειές της παράλληλα προκαλεί προβλήματα στο NATO.

Επιπρόσθετα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν είναι τόσο εύκολο και δεδομένο ότι θα βελτιωθούν υπό την προεδρία Μπάιντεν, αντιθέτως εκτιμούν ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.

Η ανάλυση «κόστους-οφέλους» του Πρόεδρου Πούτιν

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Μόσχας και Άγκυρας, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια φαινομενική οικονομική και πολιτική εταιρική σχέση, ωστόσο οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις, τόσο στη βόρεια Συρία, όσο και στη Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που αναφέρει χαρακτηριστικά ένας Ρώσος διπλωμάτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από ορισμένες απόψεις οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι, αλλά σε άλλα ζητήματα τα συμφέροντά μας είναι διαμετρικά αντίθετα».

Από ότι φαίνεται όμως ο Πρόεδρος Πούτιν είναι διατεθειμένος να «εθελοτυφλεί» στην προκλητικότητα της Τουρκίας, με τις μονομερείς ενέργειές της στη Λιβύη και στη Συρία, καθώς βλέπει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος αυτών των πράξεων επηρεάζει και θίγει σε μεγαλύτερο βαθμό τους συμμάχους στο NATO ή τους…εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Ρωσία.

 

Λιβύη: Αίγυπτος και Χαφτάρ «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για πόλεμο με την Άγκυρα

 

«Μυρίζει μπαρούτι» στην Λιβύη αφού Τούρκοι, Αιγύπτιοι και δυνάμεις του Χαφτάρ φέρονται να ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο

Ξεκάθαρα «μυρίζει μπαρούτι» στην Λιβύη αφού Τούρκοι, Αιγύπτιοι και δυνάμεις του Χαφτάρ φέρονται να ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο για την τύχη της χώρας, ενώ τουρκικά drones απογειώνονται από την Μισράτα (Μεσόγειο) προκαλώντας πονοκέφαλο σε Παρίσι και Αθήνα.

Το μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ahmed al-Awadi, ανέφερε ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Ο Αλ-Αουάντι τόνισε ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί με σοβαρότητα την κατάσταση στη Λιβύη και λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Υπάρχει κράτος; Ομολόγησε πως ήταν κατάσκοπος των Τούρκων και τον άφησαν ελεύθερο!
Τα “αποφασιστικά μέτρα” αφορούν την μετακίνηση μονάδων στα δυτικά σύνορα μαζί με αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ το σύνολο των αιγυπτιακών δυνάμεων της δυτικής περιοχής είναι σε ύψιστη ετοιμότητα εδώ και ημέρες.

Sada El Balad

Σε δηλώσεις του Αιγύπτιου αξιωματούχου στην εφημερίδα Sada El Balad, αναφέρεται ότι η παρουσία της τουρκικής δυνάμεως στη Λιβύη αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Τόνισε επίσης ότι η Λιβύη θεωρείται ως ως χώρος φυσικής επέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Ο Al-Awadi τόνισε την ανάγκη για συναίνεση των δύο πλευρών στην Λιβύη ως τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό της κρίσης και την επίλυση των ζητημάτων ειρηνικά χωρίς καμία ξένη παρέμβαση.

Το μέλος της αιγυπτιακής επιτροπής άμυνας και ασφάλειας επιβεβαίωσε επίσης την σταθερή θέση της Αιγύπτου, η οποία υποστηρίζει την πορεία μιας πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, μακριά από ξένες επεμβάσεις και ένοπλες πολιτοφυλακές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

“Η Γαλλία προσπαθεί σκληρά να τερματίσει τις διαφορές Τουρκίας-Λιβύης και την παρέμβαση οποιασδήποτε ξένης χώρας στις υποθέσεις μιας άλλης χώρας που εμποδίζει τη σταθερότητά της”, τόνισε ο ίδιος.

Το LNA τώρα από την πλευρά του αποκάλεσε τον Ερντογάν “αποικιοκράτη” καθώς τουρκικά drone πετούσαν πάνω από Σύρτη στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι είπε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει χρονικό περιορισμό.

“Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια παρατεταμένη μάχη που θα τελειώσει με τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη της Λιβύης και την εκδίωξη όλων των εξτρεμιστικών ομάδων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της LNA, στρατηγός Ahmed al-Mismari στον Τύπο.

Σε δήλωση προς την αιγυπτιακή εφημερίδα Akhbar el-Yom, ο ίδιος τόνισε: «Ο LNA έχει δεσμευτεί για την κατάπαυση του πυρός και είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και τα μέτρα που έλαβε η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 της Λιβύης».

Ο Αλ-Μισμάρι παρατήρησε επίσης την δράση ενός «ασυνήθιστου τουρκικού σμήνους drone που παρατηρήθηκε στα δυτικά της κεντρικής παραλιακής πόλης της Σύρτης.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν στοχεύει να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια και σταθμούς πετρελαίου και θα το προσπαθήσει αυτό, μέσω των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού.

Ο Αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι οι λιμένες της Λιβύης είναι «ασφαλείς στα χέρια του LNA», σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει καλά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού τόνισε ότι οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση για την υφαρπαγή των πετρελαιοπηγών και των τερματικών σταθμών δεν θα είναι μόνο εγχώριο ζήτημα, αλλά και διεθνές για τους ξένους εταίρους και εταιρείες, υποδεικνύοντας ότι η διεθνής κοινότητα «παρακολουθεί σοβαρά» την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη.

Περιγράφοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ως «αποικιοκράτη», ο αλ-Μισμάρι ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα μεταφέρει εξοπλισμό και μισθοφόρους στη Λιβύη και ελέγχει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη «μέχρι αυτή την ώρα».