Bild για την αγορά των Marder από την Ελλάδα: Κυκλική ανταλλαγή αρμάτων. “Είναι τσίρκο…” — Ραγδαία επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά: Ακύρωση ΜΟΕ, διερευνητικών συνομιλιών. Παραλήρημα τουρκικών Μέσων για την Ψέριμο

Γιατί η προσθήκη των Γερμανικών ΤΟΜΑ Marder σε αντικατάσταση των BMP-1 θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική επαύξηση της μαχητικής ισχύος μας στον Έβρο; | Greek National Pride

Δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Bild αναφέρεται στη συμφωνία κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ουκρανία σημειώνοντας: «Ο Καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα 50 επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder.

Πρόκειται όμως για τα Marder για τα οποία η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall υπέβαλε αίτηση έγκρισης εξαγωγών προς την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε. Αντ‘ αυτού η γερμανική συγκυβέρνηση στέλνει στο Αιγαίο, τα τεθωρακισμένα που χρειάζονται επειγόντως στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο θα πρέπει να αποκτήσει έτσι σοβιετικά άρματα μάχης τύπου “BMP-1A1 Ost” σχεδόν 50 ετών, τα οποία η Γερμανία πώλησε στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια σε τιμή μονάδας 50.000 γερμανικών μάρκων. “Για την Ουκρανία θα ήταν πιο σημαντικά τα Marder, τα οποία η ίδια ζήτησε, από τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό” δήλωσε στην Bild o Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ».

Σε άλλο δημοσίευμα για το ίδιο θέμα η Bild στην ιστοσελίδα της παραθέτει ρεπορτάζ από την Αθήνα, που υπογράφει η Λιάνα Σπυροπούλου και το οποίο σημειώνει:

 • «Το σχέδιο Σολτς έχει λιγότερο θετική αποδοχή στην Ελλάδα. Πρώην κορυφαίος Έλληνας υπουργός μιλά χωρίς περιστροφές στην Βild: “Eίναι τσίρκο. Μια κοροϊδία για την Ουκρανία και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλο αυτό”. Ο πρώην υπουργός θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με τους Γερμανούς δημιούργησε μεγάλα ερωτήματα στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Ελλάδας. Εντούτοις ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλει να σχολιάσει κάτι δημόσια, πριν διαβάσει τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα είναι σίγουρο: δεν αρέσει σε κανέναν».

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον Άρμιν Πάπεμπεργκ, επικεφαλής του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Rheinmetall. Σχετικά με τη νέα συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τεθωρακισμένα τύπου Marder αναφέρει: «Δεν έχουμε μιλήσει για αυτό ακόμα. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο».

 

Ραγδαία επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά: Ακύρωση ΜΟΕ και διερευνητικών συνομιλιών – Παραλήρημα τουρκικών Μέσων για την Ψέριμο

Παναγιωτόπουλος: Λόγω εσφαλμένης εικόνας εξέδωσε NAVTEX το λιμενικό | ΑΘΗΝΑ 9,84

Τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως η Άγκυρα προσανατολίζεται στην ακύρωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών συνομιλιών. Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Άγκυρας, απαντώντας με αποφασιστικότητα, με το Νίκο Δένδια να στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σερβία.

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα έκανε και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς. «Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένων και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε στην δήλωση του ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαμήνυσε μιλώντας στην εφημερίδα to manifesto πως η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος εάν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. «Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές», ανέφερε.

 • Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις της Ελλάδας, ενώ όπως φαίνεται ενόχλησε και το ταξίδι του πρωθυπουργού χτες σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια.

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet με τίτλο «Τον ενθάρρυναν. Κάνει επίδειξη» σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο υποστηρίζει, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έκανε παράπονα για την Τουρκία και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και έλαβε την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισκέφθηκε τα νησιά Κω και Αστυπάλαια στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, τα οποία είναι εξοπλισμένα κατά παράβαση της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

«Πήγε και στη νήσο Ψέριμο, το όνομα της οποίας δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των νησιών που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων. Στο δρόμο για την Ψέριμο, τράβηξε μια φωτογραφία της ελληνικής σημαίας ζωγραφισμένη με μπογιά σε έναν βράχο στο νησί και έγραψε στο Twitter:

«Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της [ελληνικής] σημαίας!». Ο Μητσοτάκης, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο νησί της Κω απέναντι από την Αλικαρνασσό, έθιξε το προσφυγικό λέγοντας, «κανείς δεν μου είπε τίποτα γι’ αυτό εδώ σήμερα. Χάρηκα πολύ με αυτό. Αν είχα έρθει 2 χρόνια πριν δεν θα γινόταν το ίδιο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, βρέθηκε η λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Sozcu με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κατεχόμενο νησί» έγραψε, μεταξύ άλλων: «Ο Μητσοτάκης επιθεώρησε μονάδες στο νησί, το οποίο δεν ανήκει στην Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου, περίπου 9 χιλιόμετρα από την Αλικαρνασσό».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Aksam με τίτλο «Πρόκληση με Ψέριμο στο Αιγαίο από τον Μητσοτάκη» έγραψε, στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της: «Σε Τουρκικά χωρικά ύδατα. Το νησί της Ψερίμου απέχει 4,3 ναυτικά μίλια, δηλαδή 8 χιλιόμετρα, από την Μαρμαρίδα. Η ύπαρξή του εντός των 6 μιλίων χωρικών υδάτων της Τουρκίας καθιστά επίσης το νησί ανοιχτό σε συζητήσεις. Η Ψέριμος βρίσκεται εντός των συνόρων της Τουρκίας σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης». Σημειώνοντας ότι «η Αθήνα το κάνει συνέχεια αυτό», η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες επισκέψεων από πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τους Πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και Κάρολο Παπούλια.

 • Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Turkiye αναφέρει ότι μετά την ακύρωση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, δύο ακόμα μηχανισμοί ελληνοτουρκικής συνεργασίας, ήτοι τα ΜΟΕ και οι διερευνητικές συνομιλίες οδεύουν προς την αυτή κατεύθυνση.

Παράλληλα, το δημοσίευμα παραθέτει τα ακόλουθα 11 «προκλητικά βήματα» της Ελλάδας:

 • Καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας σε τρίτες χώρες
 • Απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και η απώθηση μεταναστών στην Τουρκία
 • Μαξιμαλιστική στάση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
 • Εξοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο
 • Παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων
 • Έναρξη διεθνούς εκστρατείας κατά της Τουρκίας με 16 χάρτες
 • Πίεση στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης
 • Παραβίαση τουρκικού εναέριου χώρου
 • Διαφημίσεις NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο
 • Εξοπλισμός της χώρας με αμερικανικές βάσεις
 • Επιμονή στην αύξηση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια.