BBC/ Η ιεραρχία των Ταλιμπάν. Οι ηγέτες που θα αναλάβουν το Ισλαμικό Εμιράτο – Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν σαν… παιδιά: Παίζουν σε συγκρουόμενα και καρουζέλ (vid)

Αφγανιστάν: Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες - Η παραβίασή  τους σημαίνει θάνατο

Οι Ταλιμπάν αιφνιδίασαν πολλούς καθώς σάρωσαν το Αφγανιστάν σε μόλις 10 ημέρες, παίρνοντας γρήγορα τον έλεγχο πόλεων.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα αναλάβει τη νέα κυβέρνηση. Τι γνωρίζουμε όμως για το ποιος ηγείται των Ταλιμπάν σήμερα;

1. Hibatullah Akhundzada

Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα έγινε ο ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν τον Μάιο του 2016.

Τη δεκαετία του 1980, συμμετείχε στην ισλαμιστική αντίσταση κατά της σοβιετικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν, αλλά η φήμη του είναι περισσότερο θρησκευτική ηγέτης παρά στρατιωτικός διοικητής.

Ο Αχουντζάντα εργάστηκε ως επικεφαλής των δικαστηρίων της Σαρία στη δεκαετία του 1990.

Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ
Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ που πέθανε το 2013

Μετά την πρώτη κατάληψη της εξουσίας τη δεκαετία του 1990, οι Ταλιμπάν εισήγαγαν και υποστήριξαν τιμωρίες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου: εκτελούσαν δημόσια δολοφόνους και μοιχείους και ακρωτηριαζαν τα μέλη των κλεφτών.

Υπό την ηγεσία του απομονωμένου Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ (ο οποίος πιστεύεται ότι πέθανε το 2013), οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης την τηλεόραση, τη μουσική, τις ταινίες, το μακιγιάζ και απαγόρευσαν στα σχολεία κορίτσια ηλικίας 10 ετών και άνω.

Ο Akhundzada πιστεύεται ότι είναι στα 60 του και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη λεγόμενη «Quetta Shura» – οι Αφγανοί ηγέτες των Ταλιμπάν λέγεται ότι έχουν την έδρα τους στην πακιστανική πόλη Κουέτα.

Ως ανώτατος διοικητής της ομάδας, ο Akhundzada είναι υπεύθυνος για πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές υποθέσεις.

2. Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ

Ο μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες που ίδρυσαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 1994.

Έγινε ο πυρήνας της εξέγερσης μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.

Αλλά συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Πακιστάν στη νότια πακιστανική πόλη Καράτσι τον Φεβρουάριο του 2010.

Έμεινε στη φυλακή για οκτώ χρόνια, μέχρι που αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου διευκόλυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ από τον Ιανουάριο του 2019.

Το 2020, ο Μπαραντάρ έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι ο κύριος πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν.

“Πετύχαμε μια νίκη που δεν ήταν αναμενόμενη … τώρα πρόκειται για το πώς υπηρετούμε και προστατεύουμε τον λαό μας”, δήλωσε ο Μπαραντάρ σε δήλωση που καταγράφηκε στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Γραφικό που δείχνει την ηγετική δομή των Ταλιμπάν
H ιεραρχία των Ταλιμπάν

3. Μοχάμεντ Γιακούμπ

Ο Mohammad Yaqoob είναι γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Πιστεύεται ότι είναι λίγο περισσότερο από 30 ετών και σήμερα είναι ο ηγέτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ομάδας.

Μετά το θάνατο του πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ το 2016, ορισμένοι αγωνιστές ήθελαν να διορίσουν τον Γιακόμπ ως νέο ανώτατο διοικητή της ομάδας, αλλά άλλοι θεώρησαν ότι ήταν νέος και δεν είχε εμπειρία.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, ο Yaqoob ζει στο Αφγανιστάν.

4. Σιρατζουντίν Χακάνι

Ο Sirajuddin Haqqani είναι ένας άλλος από τους κορυφαίους αναπληρωτές ηγέτες της ομάδας.

Μετά το θάνατο του πατέρα του, Jalaluddin Haqqani, έγινε ο νέος ηγέτης του δικτύου Haqqani, το οποίο αποδίδεται με τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια.

Το δίκτυο Haqqani είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο ισχυρές και φοβισμένες μαχητικές ομάδες της περιοχής. Κάποιοι λένε ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή από την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν .

Η ομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, επιβλέπει τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Ο Χακάνι πιστεύεται ότι είναι περίπου 45 ετών και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.

Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ: Ποιος είναι ο «ισχυρός» άνδρας των Ταλιμπάν -  Radar.gr
Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο ισχυρός άντρας

5. Αμπντούλ Χακίμ

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι Ταλιμπάν διόρισαν τον Abdul Hakeem ως νέο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Πιστεύεται ότι είναι περίπου 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διηύθυνε μια μεδρέσα – ένα ισλαμικό θρησκευτικό σχολείο – στην Κουέτα του Πακιστάν, από όπου επίσης εποπτεύει τη δικαστική εξουσία των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν κατέφυγαν στην Κουέτα, από όπου οδήγησαν την ομάδα.

Αλλά το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την ύπαρξη του «Quetta Shura».

Ο Hakeem είναι επίσης επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου των θρησκευτικών μελετητών των Ταλιμπάν και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στον ανώτατο διοικητή, τον Akhundzada.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada.
Ο Mawlawi Hibatullah Akhundzada είναι ένας πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης που είναι ο τρίτος ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν

Πηγή: BBCNews/ φωτογραφίες από το ρεπορτάζ του BBC

 

Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν σαν… παιδιά: Παίζουν σε συγκρουόμενα και καρουζέλ (vid)

Ταλιμπάν πανηγυρίζουν κάνοντας καρουζέλ και συγκρουόμενα σε λούνα παρκ στο  Αφγανιστάν (vid) | Marathon Press

Αίσθηση προκαλούν βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τους Ταλιμπάν να εμφανίζονται να πανηγυρίζουν τη νίκη τους… διασκεδάζοντας σε λούνα πάρκ και γυμναστήρια.

Ο ρεπόρτερ του Reuters Χαμίντ Σαλίζι, ο οποίος ζει στην πόλη της Καμπούλ παρουσίασε στιγμιότυπα μέσω twitter, τα οποία απεικονίζουν μια ομάδα Ταλιμπάν να διασκεδάζουν σε λούνα παρκ, παίζοντας με τα συγκρουόμενα και ανεβαίνοντας ακόμα και στα αλογάκια του καρουζέλ.

Στα παράξενα βίντεο, Ταλιμπάν διαφόρων ηλικιών εμφανίζονται να γελούν και να οδηγούν τα αυτοκινητάκια στην πίστα με τα συγκρουόμενα, κάποιοι κρατώντας μάλιστα και το όπλο τους.

Επίσης ακόμα πιο παράδοξες είναι οι σκηνές που τους δείχνουν στο «καρουζέλ» του λούνα πάρκ, πάνω σε αλογάκια που είναι φτιαγμένα για μικρά παιδιά.

Αφγανιστάν: Βίντεο με Ταλιμπάν να παίζουν σαν παιδιά σε λουνα παρκ

Επίσης, ακόμα ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φέρεται να τραβήχτηκε στο γυμναστήριο του προεδρικού μεγάρου της Καμπούλ, μετά την κατάληψή του από Ταλιμπάν. Στο κλιπ νεαροί μαχητές εμφανίζονται να δοκιμάζουν τα όργανα και τα βάρη, γελώντας και τραβώντας φωτογραφίες.