Basket League ώρα… μηδέν! * Ιστορική συμφωνία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έστω κι από σπόντα * Θέλει παίκτη της ΑΕΚ ο Προμηθέας

Basket League ώρα… μηδέν!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την διαμορφωμένη τάση για την αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών, όπως αυτή παρουσιάζεται από μία άτυπη συμφωνία επτά (;) ομάδων της Basket League κι εκτιμά ότι στο κρίσιμο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ (16.00), θα «πέσουν οι μάσκες» και θα φανεί ποιοι θέλουν την αναβάθμιση του πρωταθλήματος και ποιοι να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απογευματινή (16.00) συνάντηση των εταίρων στην Α1 Κατηγορία, πλησιάζει στο τέλος της και το αποτέλεσμα του προγραμματισμένου Δ.Σ. αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς, την επόμενη μέρα του πρωταθλήματος. Τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα είναι κατ’ αρχήν η επικύρωση της βαθμολογίας και το «κλείσιμο» της αγωνιστικής σεζόν και κατά δεύτερον η δημιουργία ενός αυστηρού πλαισίου κανόνων και προϋποθέσεων (που υπάρχουν αλλά αρκετές φορές «καταστρατηγούνται») με φόντο την αναβάθμιση της Basket League.

Αν το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα είναι δευτερεύουσας σημασίας (τα τελευταία 20 χρόνια, το έχει πάρει 16 φορές ο Παναθηναϊκός, 3 ο Ολυμπιακός και μία η ΑΕΚ), γιατί ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος, η μέρα είναι κρίσιμη σίγουρα για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη.

Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι ήταν στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, όταν διεκόπη η αγωνιστική δραστηριότητα και ουσιαστικά είναι οι ομάδες που «καίγονται» να περάσει η πρόταση που εδώ και αρκετό καιρό «μεθοδεύει» ο πρόεδρος του Συνδέσμου και εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, το οποίο όμως, για να έχει τύχη, φαίνεται ότι το πρωτάθλημα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με βάση τους κανονισμούς που προβλέπονται στο καταστατικό.

Κοινώς, για πρώτη φορά μετά τον «οικειοθελή» περυσινό υποβιβασμό του Ολυμπιακού, τουλάχιστον επτά ομάδες δείχνουν διατεθειμένες να στυλώσουν τα πόδια και να απαιτήσουν την αυστηρή τήρηση των κανονισμών του πρωταθλήματος, καθώς και την προσθήκη μερικών έξτρα παραγράφων, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την εκπλήρωση των κριτηρίων συμμετοχής.

Με άλλα λόγια, το ζητούμενο της άτυπης κίνησης που σε πρώτη φάση, φαίνεται να έχει την έγκριση της ΑΕΚ, του Προμηθέα, του Περιστερίου, του Ηφαίστου, του Κολοσσού, του Ρεθύμνου και του Λαυρίου, έχει να κάνει με την δημιουργία ενός πλαισίου χωρίς «εκπτώσεις», όσον αφορά στις προϋποθέσεις συμμετοχής και θα διασφαλίζει την υγεία και την βιωσιμότητα της Α1 Κατηγορίας.

Ο λόγος προφανής. Η αναζήτηση τηλεοπτικής στέγης και βασικού χορηγού με φόντο την αναβάθμιση του προϊόντος και την εισροή αυξημένων εμπορικών εσόδων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης είναι καλοδεχούμενοι. Ειδικότερα, οι «κιτρινόμαυροι» μάλιστα, είναι παραδοσιακά μέσα στις ομάδες που «κόβουν» τα περισσότερα εισιτήρια και ο κόσμος παραδοσιακά στηρίζει την όποια προσπάθεια γίνεται κάθε χρόνο.

Το ζήτημα, όμως, είναι αν οι δύο ιστορικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (έχουν μεγάλα χρέη), θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες προϋποθέσεις (μίνιμουμ συνολικός προϋπολογισμός 800.000 Ευρώ), αλλά και σ’ αυτές που ενδεχομένως να προστεθούν (όπως εγγυητική επιταγή 200.000 Ευρώ), από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πότε και πόσος κόσμος θα επιτραπεί στις κερκίδες.

Κατά πως φαίνεται, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τουλάχιστον οι μισές ομάδες μοιάζουν αποφασισμένες να προστατεύσουν το προϊόν και να χρησιμοποιήσουν τις ψήφους τους, για να βελτιώσουν την ποιότητα του πρωταθλήματος και όχι για να συμφωνήσουν ότι απλά θα διεξαχθεί! Κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί την μεγάλη «πρεμούρα» του προέδρου, ίσως και για να μην κατατεθεί πρόταση μομφής (ακούγεται και αυτό).

Στις προθέσεις των επτά ομάδων που μένει να αποδειχθούν και στην πράξη (την ώρα της ψηφοφορίας), είναι να υπάρξουν αλλαγές στο νευραλγικό θέμα της διαιτησίας (οι παρατηρητές να περάσουν στον έλεγχο του ΕΣΑΚΕ) και της οικονομικής ασυνέπειας (με πρόβλεψη για αφαίρεση βαθμών στις ομάδες που για τουλάχιστον δύο μήνες δεν έχουν πληρώσει).

Από τις υπόλοιπες ομάδες, ο Παναθηναϊκός παραμένει σχετικά αποστασιοποιημένος καθώς έχει σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, ενώ η Λάρισα και ο Ηρακλής την τελευταία στιγμή «κατέβηκαν από το βαγόνι» των επτά ομάδων (που ήταν εννιά), ίσως γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω προτάσεις. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ περιμένουν την σανίδα σωτηρίας, ενώ ο Ιωνικός και ο Πανιώνιος (για την συμμετοχή τους στο περυσινό πρωτάθλημα πολλοί έκαναν τα «στραβά μάτια») παρακολουθούν τις εξελίξεις ανήμποροι να αντιδράσουν.

Του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, θα έχει προηγηθεί το αντίστοιχο της ΕΟΚ που καλείται να εγκρίνει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Πρωταθλημάτων, που όσον αφορά στην άνοδο στην Α1 Κατηγορία έχει προτείνει τον πρωτοπόρο της Α2 (πριν την διακοπή), Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα γίνει με το 2ο εισιτήριο (είχε προταθεί και η λύση της wild card), που θα κρινόταν μέσα από την διαδικασία playoffs.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο στόχος της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος και της διεξαγωγής του με 16 ομάδες, δείχνει ουσιαστικά ανέφικτος, ειδικότερα αν εφαρμοστούν οι κανόνες, λειτουργήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στο καταστατικό λειτουργίας, προστεθούν κι ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις.

Πέρα από τους εκπροσώπους των 14 ομάδων, συμμετοχή στην ψηφοφορία, έχει επιπλέον ο εκπρόσωπος της Α2 και της ομοσπονδίας, ενώ ξεχωριστή είναι και η ψήφος του προέδρου του Συνδέσμου. Για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού για να διευκολύνει την τροποποίηση της προκήρυξης (προαπαιτούμενο για την επικύρωση της βαθμολογίας και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος), απαιτείται συμφωνία του 75% του σώματος. Κοινώς, για το αν θα υποβιβαστούν ή θα προβιβαστούν φέτος ομάδες, απαιτούνται τουλάχιστον 13 από τις 17 ψήφους.

Ένα είναι σίγουρο… Ότι θα πέσουν οριστικά οι μάσκες και ότι πλέον θα φανεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Υγ.1: Με τον όρο «οικειοθελή», εννοώ ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν απέφυγαν κινήσεις που θα τους κόστιζαν τον υποβιβασμό…

Υγ.2: Είναι απορίας άξιο πως ο Άρης παρουσιάζεται διατεθειμένος να στείλει φάκελο συμμετοχής στο Eurocup, όταν ακούγεται ότι δυσκολεύεται να εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής στην Basket League.

 

Ιστορική συμφωνία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έστω κι από σπόντα

Ιστορική συμφωνία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έστω κι από σπόντα

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την (διά της τεθλασμένης) συμφωνία των δύο ομάδων αφού καμία δεν επιθυμεί του «ερυθρόλευκους» στην Basket League της επόμενης σεζόν.

Κρίσιμο Δ.Σ στον ΕΣΑΚΕ μαθαίνω, με πολλές ομάδες να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Αν ο κορονοϊός επηρεάζει οικονομικά Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό φανταστείτε πόσο περισσότερο (αναλογικά πάντα) επηρεάζει τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί. Οχι λόγω ικανοτήτων, αλλά περισσότερο επειδή δε θέλει να χαλάσει τις ισορροπίες που υπάρχουν.

Θέλει 14 ομάδες, θέλει να επικυρώσει τη βαθμολογία, θέλει όμως και να μείνει στην κατηγορία ο Άρης κι ο αγαπημένος του ΠΑΟΚ.

Θέλει να βρει περισσότερα χρήματα για τις ομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να ξέρει τον τρόπο για να το κάνει. Θέλει να κάνει οικονομία, αλλά θέλει να μην επηρεαστούν και οι μισθοί ορισμένων.

Δε γίνονται όλα μαζί και έχει μπερδευτεί.

Λογικό είναι.

Αύριο πολλές ομάδες θα πάνε στο Δ.Σ απαιτώντας πράγματα. Μία εξ αυτών είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1. Όχι, γιατί αγάπησαν τους Πειραιώτες, απλά γιατί θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και αυτομάτως θα αυξηθούν και ορισμένα έσοδα.

Για παράδειγμα άλλα λεφτά θα δώσει η ΕΡΤ (ή το Χ κανάλι) για το Ρέθυμνο-Ολυμπιακός και άλλα για το Ρέθυμνο-Λαύριο.

Δυστυχώς για αυτούς θα πέσουν πάνω σε μία ιστορική συμφωνία και την χαρακτηρίζω «ιστορική» διότι σπάνια συμφωνούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Δύο ελληνικές ομάδες υπάρχουν ΜΟΝΟ που δεν θέλουν να παίξουν οι Πειραιώτες στην Basket League.

Ο Παναθηναϊκός κι ο… Ολυμπιακός φυσικά.

Οι «πράσινοι» σε όποιες συζητήσεις γίνονται επαναλαμβάνουν πως «τα συζητάμε όλα εκτός από την επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1. Αν γίνει αυτό θα φύγουμε εμείς».

Στον Πειραιά γελούν με την αντίδραση της πλειοψηφίας των ομάδων που τους ζητάνε πίσω. Θυμούνται τα «13-1» σε περσινές ψηφοφορίες και γελούν. Αναρωτιούνται μάλιστα πως θα απαιτήσουν να επιστρέψει ο Ολυμπιακός από τη στιγμή που η ίδια η ομάδα δεν θέλει.

Να λοιπόν που συμφωνούν οι δύο μεγάλες ομάδες και σε κάτι. Κι όταν συμφωνούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δύσκολα αλλάζει η κατάσταση.

Οπότε του χρόνου η Basket League θα έχει πράσινους, αλλά όχι κόκκινους.

Οι Πειραιώτες δε θα μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση αν δεν αλλάξει πρόσωπα η ΕΟΚ κι αν η ΚΕΔ δεν μεταφερθεί στον ΕΣΑΚΕ.

Αν δεν μπουν παρατηρητές διαιτησίας οι οποίοι θα βαθμολογούν την απόδοση των ρέφερι κάθε αγωνιστική. Κι αυτές είναι ορισμένες από τις επιθυμίες τους, όχι όλες.

Αν όμως αλλάξουν αυτά τότε σίγουρα θα καθίσουν να συζητήσουν.

ΥΓ: Στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού πρωταθλήματος ανέβηκε είδηση στις 22 Απριλίου και η επόμενη δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου. Και μην ακούσω για αναστολή εργασίας διότι θα είναι σαν να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Πόσο δύσκολο ήταν να βάζουν ένα αφιερωματάκι από παλιά παιχνίδια κάθε 2-3 μέρες;

ΥΓ 2: Κύριε Γαλατσόπουλε την ανακοίνωση των «Πανθήρων» την διαβάσατε; Αν όχι, τουλάχιστον ας σας ενημερώσει κάποιος από τους συνεργάτες σας…

 

Θέλει παίκτη της ΑΕΚ ο Προμηθέας

Θέλει παίκτη της ΑΕΚ ο Προμηθέας (ΦΩΤΟ)

Ο Χάρης Γιαννόπουλος είναι στο «στόχαστρο» του Προμηθέα που ετοιμάζεται να του κάνει πρόταση.

Ο 31χρονος φόργουορντ μένει ελεύθερος από την ΑΕΚ και η ομάδα της Πάτρας τον προσέγγισε ήδη.

Ο Γιαννόπουλος είναι ενεργό μέλος της Εθνικής, όντας σταθερά σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια των «παραθύρων» της FIBA.

Ο Έλληνας σουτέρ αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ένωση, όπου κατά τη φετινή σεζόν έκανε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, τόσο στο BCL όσο και στη Basket League.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*