Bόρεια Ιρλανδία: Νέες ταραχές παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από το Λονδίνο – Ικανοποίηση Ροχανί για την επανέναρξη συνομιλιών στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα

Επεισόδια στο Μπέλφαστ

Επεισόδια στο Μπέλφαστ

Για μία ακόμη μέρα, οι ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία μονοπώλησαν την επικαιρότητα. Εκκλήσεις για ηρεμία από Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από το Λονδίνο, το Δουβλίνο και την Ουάσινγκτον, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία πλήττεται εδώ και μια εβδομάδα από ταραχές, τις οποίες η βρετανική επαρχία είχε να δει χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Μπέλφαστ, η αστυνομική δύναμη καταστολής των ταραχών αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μετά το 1998, με μεγάλο αριθμό βλημάτων να εκτοξεύονται στην αστυνομία και να καίγονται αυτοκίνητα, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των “Ταραχών” μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.

Οι νέες ταραχές ξέσπασαν παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία νωρίτερα των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν των ηγετών της Βόρειας Ιρλανδίας, Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών, για να καταδικάσουν αυτήν την “απαράδεκτη” βία, μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πικρίας στον απόηχο του Brexit.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελείται από Ενωτικούς και Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση για να καταγγείλει την “εντελώς απαράδεκτη και αδικαιολόγητη βία, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες”, ζητώντας τον τερματισμό “των επιθέσεων κατά της αστυνομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των κοινοτήτων”.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, είχε συνομιλία το απόγευμα με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν.

 

Ικανοποίηση Ροχανί για την επανέναρξη συνομιλιών στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙράνΙκανοποίηση Ροχανί για την επανέναρξη συνομιλιών στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του για το άνοιγμα «ενός καινούριου κεφαλαίου» στην προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Έτσι χαρακτήρισε ο ίδιος την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα το 2015, βρίσκεται υπο κατάρρευση απο το 2018 που οι ΗΠΑ υπο την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν μονομερώς.

Απαντώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε μια πλημμυρίδα αμερικανικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει την πλειονότητα των κρίσιμων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στη Βιέννη.

Οι συζητήσεις στη Βιέννη έχουν σκοπό την εξεύρεση ενός τρόπου επανενσωμάτωσης των ΗΠΑ στη συμφωνία και επαναφοράς της Τεχεράνης στην αυστηρή εφαρμογή του κειμένου.

Καθώς η Τεχεράνη αρνούνταν κάθε απευθείας συνάντηση με την Ουάσινγκτον, οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από τη μια πλευρά ανάμεσα στις χώρες που εξακολουθούν να αποτελούν μέρη της συμφωνίας (το Ιράν και τις χώρες 4+1: Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία, καθώς και την ΕΕ, εγγυήτρια της συμφωνίας) και από την άλλη ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

“Ένα νέο κεφάλαιο μόλις άνοιξε χθες”, δήλωσε ο Ροχανί στη διάρκεια μιας ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο.

“Αν (η Ουάσινγκτον) επιδείξει σοβαρότητα και ειλικρίνεια — αυτά όλα κι όλα ζητάμε (…) πιστεύω πως θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε σε λίγο χρόνο, αν χρειάζεται, με τους 4+1”, πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, για τον οποίο “οι ΗΠΑ μπορούν να απαλλαγούν (από τις υποχρεώσεις τους) χωρίς διαπραγματεύσεις”.

Από τη πλευρά του Ιράν, της ΕΕ και των 4+1, δύο ομάδες ειδικών –η μία για τις κυρώσεις, η άλλη για το πυρηνικό πρόγραμμα– ξεκίνησαν να εργάζονται χθες, Τρίτη, προκειμένου να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει “15 ημέρες, ένα μήνα, δεν ξέρουμε”, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος ερωτήθηκε από το AFP.

Χθες βράδυ, το Ιράν και οι ΗΠΑ εκτίμησαν ο καθένας από την πλευρά του πως οι συνομιλίες της πρώτης ημέρας ήταν “εποικοδομητικές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*