AUKUS Παρασκήνιο: Πού και πώς κλείστηκε η συμφωνία στην πλάτη του Μακρόν – Επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου – Ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας

Η Γαλλία ήξερε για το AUKUS λέει αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Διαψεύδει το Παρίσι | Hellasjournal.com

Οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.

Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

DW: Διπλωματική κρίση Γαλλίας-Αυστραλίας με φόντο υποβρύχια

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει DW σε ανταπόκρισή της από τη Καμπέρα:

Σε πυρετώδεις διπλωματικές επαφές βρίσκεται η Γαλλία, η οποία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αιτία η νέα αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ Ουάσιγκτον-Καμπέρας-Λονδίνου που προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά αμερικανικών, πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και οδηγεί στην ακύρωση, από την πλευρά της Καμπέρας, ισχύουσας σύμβασης για προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων.Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Αυστραλία κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά δεν περίμενε η δυσφορία να είναι τόσο μεγάλη που να μεταφραστεί στην ανάκληση του Γάλλου πρέσβη. Η αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μάλλον ήπια, απονέμοντας επαίνους για το πόσο σημαντικός στρατηγικός εταίρος παραμένει η Γαλλία για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν ανέφερε ότι η αμυντική συμφωνία είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διπλωματική ένταση με την Γαλλία θα ξεπεραστεί. Αυτή την περίοδο η Αυστραλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. Αυστραλιανά μέσα μετέδωσαν ότι οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η αμυντική εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνομιλίες. Όμως, είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει το Παρίσι.

Αντιδράσεις από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον δέχεται πυρά και από το εσωτερικό. Το Εργατικό Κόμμα, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση και έχει προσφέρει την κατ’ αρχήν υποστήριξή του στην τριμερή συμφωνία ασφάλειας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς ακριβώς προγραμματίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Γαλλία. Η Γαλλία αιφνιδιάστηκε με την απόφαση και ο κ. Μόρισον θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις διμερείς σχέσεις, προτού προβεί στην ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία, ύψους $90 δις για την κατασκευή υποβρυχίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μαρκ Ντρέιφους.

Επίσης, δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Πωλ Κήτιγκ και ο Κέβιν Ραντ -από τους Εργατικούς- καταφέρθηκαν κατά της νέας αμυντικής συμφωνίας. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία για τους Συντηρητικούς: 240 χρόνια μετά την αποδέσμευσή μας από την Βρετανία, προσπαθούμε να βρούμε την ασφάλειά μας στην Ασία μέσω του Λονδίνου» ανέφερε ο κ. Κήτιγκ.

«Η Γαλλία έχει κάθε δίκιο να είναι εξοργισμένη με τον τρόπο που παύθηκε να είναι ο κατασκευαστής των αυστραλιανών υποβρυχίων», έγραψε σήμερα στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Κέβιν Ραντ, και πρόσθεσε: «H φρικτή ειρωνεία είναι ότι ο Μόρισον κάνει την Αυστραλία πραγματικά λιγότερο ασφαλή, όχι περισσότερο. Παρά τη δυσκολία με τους κινδύνους και την πολυπλοκότητα της πρόκλησης που συνιστά η Κίνα για όλους τους συμμάχους της Αμερικής, με το να χαρακτηρίζεται τακτικά η χώρα αυτή ως ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός, ο Μόρισον διατρέχει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να μετατρέψει πράγματι την Κίνα σε πρώτο εχθρό».

Η Αυστραλία διεκδικεί διεθνή ρόλο

Ο Κέβιν Ραντ εκτίμησε επιπλέον ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η νέα αμυντική συνεργασία θα αποδειχθεί προς όφελος της Αυστραλίας. Όπως είπε, τα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν από Αμερικανούς ή/ και Βρετανούς θα είναι έτοιμα σε 20 χρόνια από σήμερα, ενώ οι Γάλλοι, βάσει της συμφωνίας που είχαν, θα τα παρέδιδαν πολύ νωρίτερα. Όμως ο κ. Μόρισον έχει στο πλευρό του τον ομοϊδεάτη του πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

«Είναι ιστορική (η συμφωνία) γιατί ανατρέπει την στρατηγική επιφύλαξη που είχαμε εδώ και δεκαετίες και ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο ότι παίρνουμε στα σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια. Είναι και σημαντική διότι αναγνωρίζει την κλίμακα της στρατηγικής προκλησης από την Κίνα. Διακηρύττει δε ότι η Αυστραλία θα διαδραματίσει τον ρόλο της για να αντιμετωπισθεί αυτή η πρόκληση» ανέφερε ο κ. Άμποτ.

Τέλος οι αναλύσεις στον αυστραλιανό Τύπο σήμερα υπερτονίζουν ότι ο Σκοτ Μόρισον προέβη στη νέα αμυντική συμφωνία προκειμένου να την αξιοποιήσει στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

 

AUKUS: Επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του Λευκού ΟίκουAUKUS: Επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και «θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.

Η Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια άνευ προηγουμένου απόφαση ενώπιον δύο ιστορικών συμμάχων της, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων.

Υπερασπίζεται τη συμμετοχή της στη συμφωνία η Βρετανία

Στο μεταξύ, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπερασπίστηκε σήμερα την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα, η οποία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, μετά την ακύρωση από την Αυστραλία ενός μεγάλου συμβολαίου για υποβρύχια.

Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Telegraph.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια στρατηγική συνεργασία έναντι της Κίνας, τη συμφωνία AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων προκάλεσε την οργή του Παρισιού. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Αντιθέτως, το Παρίσι έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο, σε ειρωνικό τόνο, για τον «σταθερό οπορτουνισμό» της Βρετανίας.

Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.

 

Ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και ΒρετανίαςAUKUS: Ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας

Εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής ρήξης που έχει πυροδοτήσει η αμυντική σύμπραξη AUKUS στον Ινδοειρηνικό, η Γαλλία ακυρώνει κατά πληροφορίες τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν εντός της εβδομάδας η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με τον Βρετανό ομόλογό της, Μπεν Ουάλας.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωσαν το βράδυ της Κυριακής σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

Τα υπουργεία Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας δεν έχουν προβεί επί του παρόντος σε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS, η Γαλλία ανακάλεσε σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου τους πρεσβευτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα» ύψους 56 δισ. ευρώ για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει πλέον στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε εκ μέρους της Γαλλίας άσκοπη, με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, να δηλώνει σε ειρωνικό τόνο χθες:

«Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών». Και παράλληλα να χαρακτηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Υπεραμύνεται της συμμετοχής της η Βρετανία

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, υπερασπίστηκε σήμερα την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα.

Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraph.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*