AUKUS: Τι σημαίνει η πολύκροτη συμμαχία Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον απέναντι στην Κίνα. “Οργή” σε Πεκίνο και… Παρίσι – Ρωσία: Mήνυμα Πούτιν από την καραντίνα για τις βουλευτικές εκλογές – Στο στόχαστρο νομοσχέδιο, για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ μπαίνουν οι Γκρίζοι Λύκοι

AUKUS: Τι σημαίνει η πολύκροτη συμμαχία Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον απέναντι στην Κίνα (vid) | Libre

Η συμφωνία των προέδρων ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον θα αποτελέσει πλέον το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είχαν γίνει ήδη γνωστά).

Οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε κοινές δηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν ακριβώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 15.09.2021 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) με τους Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον να συνδέονται ζωντανά.

Στην αρχή της σύνδεσης, μάλιστα, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν οι διαχρονικές σχέσεις των τριών χωρών σε καιρό ειρήνης και πολέμου, αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά και οι στόχοι του νέου εγχειρήματος.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκε και το ακρωνύμιο AUKUS, με τις σημαίες των τριών χωρών.

AUKUS: Κοινό μέτωπο από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία απέναντι στην Κίνα - CNN.gr

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ, επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

«Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία) AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη.

Μετά από αυτή τη θεαματική ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητης τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.

Και δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη.

Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Υποβρύχια

«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».

Δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στην Κίνα χθες ούτε στις προφορικές δηλώσεις, ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια τις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Χθες, ο ίδιος είπε ότι θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης μας, τις συμμαχίες μας» και ότι επιθυμεί «αυτές να τις αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές του σήμερα και του αύριο».

Το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Γαλλία υπό απειλή

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Αλλά η χθεσινή ανακοίνωση της Τετάρτης, παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, κινδυνεύει να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, εάν η Αυστραλία καταγγείλει αυτή που μερικές φορές αναφέρεται ως «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Μια συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2016 από την Αυστραλία, αλλά η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, προβλέπει την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (31 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο όμιλος που ειδικεύεται στην ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή» του χθες Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μόρισον στα μέσα Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την «πλήρη δέσμευση» της Γαλλίας για την τήρηση του δικού της μέρος της σύμβασης.

Σημαντικότατο γεγονός στη ζωή της ρωσικής κοινωνίας χαρακτηρίζει την εκλογή της νέας σύνθεσης της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που δόθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, καλεί τους πολίτες να επιλέξουν όποιον τρόπο ψηφοφορίας επιθυμούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές, που φέτος για πρώτη φορά θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα κορυφωθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

«Ύψιστο νόημα των εκλογών είναι πρωτίστως η έκφρασης της βούλησης του λαού της Ρωσίας ως κύρια πηγή εξουσίας, η υλοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να προσδιορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, την οποία όλοι μας θέλουμε να δούμε κυρίαρχη και ευημερούσα», σημειώνει στο μήνυμά του ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος από χθες βρίσκεται κατά σύσταση των γιατρών του σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης στην κατοικία του, λόγω της στενής επαφής με συνεργάτες του, που αποδείχθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Β. Πούτιν, ο οποίος χαίρει άκρας υγείας σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθύμισε ότι το ανανεωμένο Σύνταγμα της Ρωσίας παραχωρεί στην Κρατική Δούμα την αρμοδιότητα να επικυρώνει το διορισμό του προέδρου της κυβέρνησης, των αναπληρωτών του και των ομοσπονδιακών υπουργών και με τις αποφάσεις της καθορίζει την τύχη εκατομμυρίων πολιτών, ενώ περιέγραψε ως περίπλοκο τον σύγχρονο κόσμο.

«Βλέπουμε πόσο ορμητικά, συχνά απρόβλεπτα αλλάζει. Αυτό, αναμφίβολα, δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και ανοίγει ενώπιόν μας τις πλέον ευρείες δυνατότητες. Και για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τις νέες προοπτικές, είναι απαραίτητη η συντονισμένη εργασία του κράτους, της κοινωνίας, των πολιτών. Χρειάζεται ένα ισχυρό και με κύρος Κοινοβούλιο, ώστε οι βουλευτές της νεοεκλεγείσας Δούμας να ενεργούν προς το συμφέρον της Ρωσίας και του λαού μας, να εργάζονται για τους ανθρώπους. Να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς ως πατριώτες της Ρωσίας, έτοιμους αποφασιστικά και με συνέπεια να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς», τονίζει στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σας καλώ να συμμετάσχετε στην επικείμενη ψηφοφορία, να επιλέξετε γι’ αυτό οποιαδήποτε βολική για εσάς ημέρα αρχίζοντας από την 17η Σεπτεμβρίου, να προσέλθετε στα εκλογικά τμήματα, είτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως. Η σύγχρονη τεχνολογία εγγυάται την ασφάλεια και αξιοπιστία της», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πούτιν αναφερόμενος σε μια από τις καινοτομίες της πρώτης μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης σε συνθήκες πανδημίας στη Ρωσία.

Με βάση το ρωσικό εκλογικό νόμο από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων και προβλέψεων για τις εκλογές, όπου συμμετέχουν συνολικά 14 κόμματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 48-51 % και να εξασφαλίσει σε 5 κόμματα την υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 5% για την είσοδο στην Κ. Δούμα.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αναμένεται να κινηθεί αισθητά πτωτικά και να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (54,2% στις εκλογές του 2016), συγκεντρώνοντας 41-44%, ενώ αισθητή άνοδος καταγράφεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 18-22% (έναντι 13,34% το 2016).

Το υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραφικό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι κινείται στο 10-13% (13,14% το 2016) και ακολουθείται από τον κεντροαριστερό συνασπισμό «Δίκαιη Ρωσία-Πατριώτες-Για την Αλήθεια» με 7-9% (έναντι 6,22%) και το νεοσύστατο «Νέοι ‘Ανθρωποι» με 4-6%.

Στο στόχαστρο νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ μπαίνουν οι Γκρίζοι Λύκοι
Τη λεπτομερή καταγραφή της αντιαμερικανικής δράσης των Γκρίζων Λύκων αλλά και το ενδεχόμενο της ένταξης τους στη λίστα με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις προβλέπει μια νέα τροπολογία που εισήχθη στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε από τη Δημοκρατική βουλευτή της Νεβάδα Ντίνα Τάιτους και στην ουσία ζητάει από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τους Γκρίζους Λύκους εντός 180 ημερών από την υπογραφή του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, η τροπολογία της Ντίνα Τάιτους προβλέπει:

  • Τη σύνταξη μιας αναλυτικής έκθεσης για τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων που εναντιώνονται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των διεθνών τους εταίρων.
  • Την εξέταση του κατά πόσον οι Γκρίζοι Λύκοι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Την παροχή μιας λεπτομερούς εξήγησης για το ποια κριτήρια του σχετικού νόμου (άρθρο 219 του Νόμου για τη Μετανάστευση και την Ιθαγένεια) δεν πληρούνται για την ένταξη των Γκρίζων Λύκων στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η συγκεκριμένη αιτιολόγηση πρέπει να συμπεριληφθεί στην έκθεση μόνο στην περίπτωση που ο υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*