«Aντάρτικο» από τους οδοντίατρους για τα υποχρεωτικά τεστ – Άρειος Πάγος: Εισαγγελική παρέμβαση για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς

Οδοντίατροι: Έτσι θα λειτουργούν τα οδοντιατρεία στο lockdown »  agrinionet.gr

Χάος έχει προκληθεί με επίκεντρο την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή test για ασθενείς και συνοδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον οδοντίατρο.

«Aντάρτικο» από τους οδοντίατρους για τα υποχρεωτικά τεστ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον κλάδο, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξέδωσε εγκύκλιο, που αίρει τους περιορισμούς επικαλούμενη προφορική δέσμευση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι θα υιοθετήσει τις αλλαγές σε νέα ΚΥΑ. Τελικά όμως το υπουργείο Υγείας δεν εξαίρεσε τους εμβολιασμένους από το μέτρο, παρά μόνο τους συνοδούς ασθενών με το μπάχαλο αλλά και τις αντιδράσεις να συνεχίζονται.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ΚΥΑ, από σήμερα εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, ενώ όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test. Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητεί την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική, κατά την κρίση του οδοντιάτρου.

Οργή στους κόλπους των οδοντιάτρων

Ενδεικτικη του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, Αθανάσιου Δεβλιώτη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε το ΦΕΚ «κατάπτυστο» αποκάλυψε στο iatronet ότι έχουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, καλώντας τα μέλη τους να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ. Ήδη, εκδηλώθηκε επίσημα το πρώτο «αντάρτικο», με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους των τεσσάρων νομών της Ηπείρου να ανακοινώνουν πως  δεν θα εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη μέχρι την αλλαγή της.
Ο πρόεδρος επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία» και πρόσθεσε πως «έτσι θα γίνει και τώρα».

Για «διάχυτη αγανάκτηση» στον κλάδο έκανε λόγο από τη μεριά του ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Δεν μπορείς ένα οδοντιατρείο που έχει γίνει ένα «φρούριο» -με δικές μας δαπάνες- λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης να το διαχειρίζεσαι όπως ένα μέρος που συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες όπως για παράδειγμα στην εστίαση. Εμείς έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες και έτσι στα οδοντιατρεία δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, προσέρχεται μόνο ένας συνοδός σε περίπτωση ανηλίκου ή ΑΜΕΑ και αυτός για συγκεκριμένη ώρα, ενώ δεν ταυτίζονται δύο ραντεβού άρα υπάρχει μόνο ένας ασθενής στον κλινικό χώρο» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Στη συνέχεια ο ίδιος μίλησε για «αυθαίρετη νομοθεσία» εκ μέρους της Πολιτείας η οποία «δεν έχει σταθεί» όπως υπογράμμισε στους οδοντιάτρους κατά την διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την αγωνία του πως οι πολίτες δεν θα προσέρχονται στα οδοντιατρεία καθώς «θα καταντήσουν τα τεστ να στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών» αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 40 ραντεβού.

«Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες» είπε και επικαλέστηκε μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος στα οδοντιατρεία με τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ελάχιστος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οδοντίατρους.

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική παρέμβαση για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούςΆρειος Πάγος: Εισαγγελική παρέμβαση για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή με το ερώτημα: “Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;”.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΕυάγγελος Ζαχαρής παρενέβει στις πρόσφατες μηνύσεις των αντιεμβολιαστών κατά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης της COVID-19.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών της χώρας να διερευνήσουν τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών κατά εκπαιδευτικών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Ακόμη, ο κ. Ζαχαρής ζητεί, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή με το ερώτημα: «Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;».

Η κυρία Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή εφαρμόζουν τον νόμο για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*