Aλ.Τσίπρας: «Αποφασίστε με ποιον είστε: Με τις ανάγκες της κοινωνίας ή με τις τράπεζες και τους παχυλούς μισθούς;»

«Αποφασίστε με ποιον είστε: Με τις ανάγκες της κοινωνίας ή με τις τράπεζες και τους τραπεζικούς με τους παχυλούς μισθούς; θα είστε με αυτούς που έχουν ανάγκη να τους στηρίξετε ή θα δίνετε μπόνους στα golden boys; Το 2015 μας παραδώσατε μια οικονομία στα τάρταρα. Την επαναφέραμε, στήθηκε η χώρα στα πόδια της και η οικονομία επίσης. τώρα επιστρέφετε στα ίδια» τόνισε στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με αξίες την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δεν βλέπω πρόθεση από την πλευρά σας να κινηθείτε σε τέτοια κατεύθυνση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει σε οτι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Δεν είμαστε σε μνημόνιο πια. Έχουμε το ηθικό ανάστημα και την υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους» είπε και κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πλειστηριασμοί: «Πρόταση πους πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία» όπως είπε χαρακτηριστικά

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

  • Στην κάλυψη ως τις 9/3/2020 των κόκκινων δανείων
  • Αύξηση των ορίων προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης
  • Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλλά δεν το έχετε φέρει μέχρι σήμερα. Αντ’ αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα. Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών. Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά. Επομένως απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, αφήνετε να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε ΚΑΙ ρύθμιση οφειλών ΚΑΙ επιδότηση της δόσης και ανοίγετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Η επιστροφή των αναδρομικών στους δυνταξιούχους δεν είναι παροχή αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης»

Η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας μιλώντας στη συζήτηση της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο σήμερα. Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ούτε στο τέλος του 2022 δεν θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς στην οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ «ωστόσο ο ΠΘ δεν δείχνει να ανησυχεί. Σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν με βάση τα δυσμενή σενάρια. Εδώ όμως ξορκίζετε το κακό μην τυχον και χαλάσει το σενάριο που προσπαθείτε να εμφυσήσετε στην ελληνική κοινωνία» είπε ο Α. Τσίπρας και κατήγγειλε οτι η κυβέρνηση θεωρεί την ύφεση αναπόφευκτη και την αντιμετωπίζει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Ετοιμάζεστε να πείτε στον ελληνικό λαό ότι θα πρέπει να υποστεί μια νέα λιτότητα υπάρχουν ωστόσο περιθώρια ακόμα και σήμερα μιας αποτελεσματικής αντίδρασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό εξυπηρετούσε και το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι που πρότεινε το κόμμα της αντιπολίτευσης με εμπροσθοβαρή μέτρα.

«Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει η επιτροπή Πισσαρίδη για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Φαίνεται πως πρόκειται για μέτρα αναντίστοιχα με αυτά που είχατε εξαγγείλει προεκλογικά. Αυτά ενώ η κρίση βαθαίνει» είπε ο Α. Τσιπρας και ζήτησε να δημοσιευτεί έγκαιρα η έκθεση Πισσαρίδη και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έγκαιρα οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα του πακέτου ανάκαμψης ώστε να γίνει διάλογος στην κοινωνία. «Σας ακούσαμε να θεωρείτε δίκαιο και εύλογο το διακανονισμό μεταξύ των χωρών βορρά και νότου. Στην πραγματικότητα οι χώρες του νότου αδικήθηκαν» τόνισε ο Α. Τσίπρας. «H αλλαγή του συσχετισμού ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια θα δημιουργήσει κακές συνθήκες στη σχέση χρέους-ΑΕΠ. Το χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ πυροδοτώντας ενδεχομένως μια νέα κρίση.