Aφγανιστάν: Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι θα απελευθερώσει 2.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν – Λιβύη: Ο Χάφταρ καλεί το στρατό του να πολεμήσει την «αποικιακή παρέμβαση της Τουρκίας»

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εκκίνησε σήμερα τη διαδικασία απελευθέρωσης σχεδόν 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν σε μια “χειρονομία καλής θέλησης” ως απάντηση στην μονομερή απόφαση των ανταρτών για τριήμερη εκεχειρία, δήλωσε εκπρόσωπός του.

“Ο πρόεδρος Γάνι ξεκίνησε σήμερα μια διαδικασία για την απελευθέρωση έως 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν, σε μια χειρονομία καλής θέλησης ως απάντηση στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ”, έγραψε ο εκπρόσωπός του Σεντίκ Σεντικί στο Twitter.

Η ξαφνική αυτή πρόοδος σημειώνεται έπειτα από μήνες κλιμάκωσης της βίας που έδειχνε να οδηγεί την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο στρατοπέδων στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η αφγανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι στο μήνυμά του για τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ.

Σε ομιλία του προς το έθνος από το προεδρικό μέγαρο, ο Γάνι είπε ότι και οι Ταλιμπάν θα πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενούς τους από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε από την Καμπούλ. Η απελευθέρωση έως και 5.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής που είχαν κάνει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, καθώς και προϋπόθεση που έθεσαν οι ισλαμιστές μαχητές για να μετάσχουν στις ενδοαφγανικές συνομιλίες.

Η τεράστια ανταλλαγή κρατουμένων — έως 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων – έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου, αλλά συνάντησε πολλά εμπόδια. Η Καμπούλ σταμάτησε την απελευθέρωση μαχητών Ταλιμπάν στις αρχές Μαΐου, αφότου απελευθέρωσε 1.000 μεταξύ αυτών, ενώ οι αντάρτες απελευθέρωσαν περίπου 300 μέλη των αφγανικών δυνάμεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις αφγανικές αρχές για το μέλλον της χώρας.

H αφγανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει έως τώρα να απελευθερώσει 1.500 κρατούμενους Ταλιμπάν τονίζοντας ότι οι ενδοαφγανικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν έπειτα από αυτό.

 

Λιβύη: Ο Χάφταρ καλεί το στρατό του να πολεμήσει την «αποικιακή παρέμβαση της Τουρκίας»

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι προωθήσεις την περασμένη εβδομάδα των δυνάμεων που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη GNA, όπως η κατάληψη μιας στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης, θέτουν σε κίνδυνο την επιθετική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαφτάρ.

Ο LNA, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, απειλεί να εξαπολύσει σε αντίποινα μια μαζική αεροπορική εκστρατεία.

Χθες, οι δυνάμεις της GNA προχώρησαν προς ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Τρίπολης, όπου είπαν ότι χρειάστηκαν να περάσουν μέσα από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε τοποθετήσει ο LNA.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ανέφερε ότι αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές, αλλά επίσης έστησε ενέδρα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη και σκότωσε ή έπιασε αιχμαλώτους αντίπαλους μαχητές.

Ο Χαφτάρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα, απευθυνόμενος στις δυνάμεις του, τους κάλεσε να πολεμήσουν την «αποικιοκρατική» επέμβαση της Τουρκίας μέχρι να ηττηθεί, σε μια αναφορά στην περίοδο του οθωμανικού ελέγχου της Λιβύης.

«Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας», είπε. «Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη».

Ο Χαφτάρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στις δυνάμεις του, τους παρότρυνε να πολεμήσουν την «αποικιακή» παρέμβαση της Τουρκίας μέχρι την ήττα της, σε μια αναφορά στον οθωμανικό έλεγχο της Λιβύης.

Οι δηλώσεις του στρατάρχη έγιναν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να συνεχίσουν τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία σε για ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα «άλλαξε τις ισορροπίες» στη Λιβύη και απέτρεψε έναν «ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο».

«Η μόνη λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση και ο Χάφταρ πρέπει να το καταλάβει αυτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.