Aλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Στην Ελλάδα η ύφεση ήρθε πριν από τον κορωνοϊό (βίντεο)

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη του εμπορικού και τουριστικού κλάδου παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και στην αγορά του Ευόσμου, όπου μίλησε με αρκετούς καταστηματάρχες και καταναλωτές και άκουσε τα προβλήματά τους.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (11/6/20) παρέθεσε τους τέσσερις άξονες των παρεμβάσεων που προτείνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα έρχονται τα δύσκολα».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν τα αποθέματα των δημοσίων ταμείων «για τα οποία δουλέψαμε σκληρά ως κυβέρνηση, αλλά ανήκουν στον ελληνικό λαό» και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, προτείνει την παράταση της στήριξης τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής εργασίας. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού πρότεινε να υπάρχει 100% κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού.

Δεύτερος άξονας, ανέφερε, είναι η λογική της επιδότησης και όχι δανεισμού, με μη επιστρεπτέα ενίσχυση με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ ο τρίτος άξονας η δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυοδοσία με λογικούς όρους.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο τέταρτος άξονας είναι η μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση κατά 50% της προκαταβολής φόρου και εκτάκτως για όσο διαρκεί η κρίση μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων μίλησαν για τα προβλήματα ανά κλάδο που έχουν δημιουργηθεί, με κυρίαρχο αυτό της ρευστότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε νωρίτερα την Πέμπτη στην αγορά του Ευόσμου, μίλησε με αρκετούς καταστηματάρχες και καταναλωτές και άκουσε τα προβλήματά τους. Έξω από το δημαρχείο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να τονωθεί η αγορά με ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και οι καταστηματάρχες διαμαρτυρήθηκαν, άλλοι ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο και όσοι πήραν ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια.

«Το Μετρό είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς»

Επισκεπτόμενος εκτός προγράμματος, τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις σε εργολάβους».

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσαλονικείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από βουλευτές και τον πρώην πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο.

«Ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020, με 12 στους 13 σταθμούς -ο σταθμός Βενιζέλου θα ολοκληρωνόταν το 2023- παίρνει συνολικά παράταση μέχρι το 2023 και …βλέπουμε, διότι χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και με όλους τους φόβους που έχουμε και για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν», είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις σε εργολάβους. Και το 2012-2015 το ίδιο έγινε και τώρα προβλέπουμε αυτή η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των Θεσσαλονικέων που δεν θα έχουν Μετρό αλλά θα κοστίσει και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος ο λόγος αυτής της πολιτικής απόφασης που είναι εις βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης, της πόλης της Θεσσαλονίκης, που δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο έργο πνοής για την πόλη, όχι το 2023 και βλέπουμε, αλλά φέτος, το 2020, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Δυστυχώς ένα χρόνο εργασίες δεν γίνονται, παρά για την απομάκρυνση των αρχαίων. Κατά την άποψή μας πρόκειται για μια χείριστη επιλογή, επονείδιστη για τους Θεσσαλονικείς, που βιώνουν μια αρνητική ποιότητα ζωής εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στον σταθμό Βενιζέλου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για τις εργασίες απομάκρυνσης των αρχαίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.