Aλέξης Τσίπρας: Το μήνυμα για τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές που σώζουν ζωές – «Πολύ λίγο, πολύ αργά»: Επικρίσεις Παπαδημούλη για την ευρωπαϊκή απόκριση στις…

Τσίπρας: Ο Πέτσας έχει θέση στο επόμενο Master Chef (φωτο)

«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε στο μήνυμά του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, την αλληλεγγύη και την στήριξή του σε όλους του υγειονομικούς που δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία και κρατούν την χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό και κάλεσε κάθε πολίτη της χώρας να βρει την δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Στο μήνυμά του ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος.

Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα. Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές».

Alexis Tsipras

Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος.

Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη.
Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτ

 

«Πολύ λίγο, πολύ αργά»: Επικρίσεις Παπαδημούλη για την ευρωπαϊκή απόκριση στις καθυστερήσεις των εμβολιασμών (βίντεο)

Παρότι «υπάρχουν νομοθετικά εργαλεία», ο Δημήτρης Παπαδημούλης αξιολογεί πως ως Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερούμε να αντιμετωπίσουμε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, όπως ζητά ο ΠΟΥ και ένας μεγάλος αριθμός κρατών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έχει υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Προϋπολογισμών (BUDG), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα: «Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αρχική συμβολή της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 σε επίπεδο δημόσιας υγείας».

Ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Elvinger για την καλή έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που μας δίνει μια ευκαιρία να δούμε τι έχουμε καταφέρει και τι όχι. Είναι πολύ θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δράσει ενιαία και όχι το κάθε κράτος μέλος χωριστά. Αλλά εκεί σταματούν τα καλά νέα.

Διότι, η καθυστέρηση και η ανεπάρκεια στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται από τον χαμηλό ρυθμό του εμβολιασμού. Όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασμένων, βρισκόμαστε στο 1/3 σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και παρακάτω από το 1/3 σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν το λες και επιτυχία!

Και είναι φανερό πως εάν είχαν τεθεί νωρίτερα οι βάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Γι’ αυτό νομίζω πως θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για τον ευρωπαϊκό συντονισμό, που πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός, προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας.

Επιπλέον, χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία στην προετοιμασία αυτών των ενεργειών και περισσότερη διαφάνεια. Ιδιαίτερα για το θέμα της διαφάνειας σχετικά με τις συμβάσεις με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, θα ήθελα να αναφέρω πως η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως σε αυτό το ζήτημα έχουμε έλλειμμα διαφάνειας.

Επίσης, παρότι υπάρχουν νομοθετικά εργαλεία -τόσο το άρθρο 31 της Συμφωνίας για τα δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον τομέα του Εμπορίου (‘’TRIPS’’) όσο και το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης -, ως Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερούμε να αντιμετωπίσουμε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, όπως  ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας μεγάλος αριθμός κρατών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του.

Η ερώτησή μου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η εξής: Παρότι τα κονδύλια που έχουν διατεθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μεγάλα, ένα μέρος από αυτά δεν έχει αξιοποιηθεί. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα; Διότι, το μέχρι τώρα αποτέλεσμα, είναι αυτό που συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Πολύ λίγο, πολύ αργά  (“too littletoo late”).

Σας ευχαριστώ».

Δείτε την ομιλία:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*