Δεκατρείς ηθοποιοί ετοιμάζονται ν’ ανέβουν σόλο στη σκηνή για ένα ρεσιτάλ υποκριτικής. Ποιοι είναι και σε ποια θέατρα θα τους δούμε;
Επτά γυναικεία ρεσιτάλ
Με διθυράμβους, αποθέωση από το κοινό και το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Μαρία Ναυπλιώτου (Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019) συνοδεύτηκε το «Master Class» τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ο πυρετικός μονόλογος της Μαρίας Ναυπλιώτου, στο ρόλο της Μαρία Κάλλας ανεβάζει τη θερμοκρασία στην πλατεία και παρασύρει το θεατή σε μια δίνη συναισθημάτων. Δεν είναι τόσο η ενσάρκωση της μεγάλης ντίβας που συγκινεί, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Ναυπλιώτου έκανε δικό της το έργο του Τέρενς Μακ Νάλι. Θα το ξανά δούμε σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και μετάφραση Στρατή Πασχάλη στο Παλλάς, από 1 Νοεμβρίου.
Την περασμένη σεζόν προετοιμαστήκαμε να δούμε τη Ρένη Πιττακή σε ένα ρόλο-πρόκληση, αλλά η καραντίνα μας πρόλαβε. Αναλλοίωτα, παραμένουν στην πενηντάχρονη καλλιτεχνική πορεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας το παράδοξο βλέμμα, η ιδιαίτερη ομορφιά, η βαθιά χροιά της φωνής της και ο θυελλώδης τρόπος που ερμηνεύει τους ρόλους. Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα την δούμε στην πρεμιέρα της «Γερμανίδας συγγραφέως», τον μονόλογο του Βρετανού συγγραφέα και σεναριογράφου Κρίστοφερ Χάμπτον, που βασίζεται στην πραγματική μαρτυρία τής επί χρόνια γραμματέα του Γκέμπελς, Μπρουνχίλντε Πόμσελ. «Ο φασισμός είναι εδώ, και χρειάζεται επαγρύπνηση» δήλωνε στο «α» η Ρένη Πιττακή με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Ιλίσια-Βολανάκης.

«Το καινούργιο παιδί» με την Κάτια Δανδουλάκη
Η μαεστρία στο να αλλάζεις ταυτότητες και να τις κάνεις να επικοινωνούν με το θεατή είναι το μεγάλο στοίχημα για κάθε ηθοποιό και η Κάτια Δανδουλάκη το κερδίζει πάντα με τις ερμηνείες της. Από τις 7 Οκτωβρίου θα την δούμε, στο θέατρο της, στον εξομολογητικό μονόλογο «Το καινούργιο παιδί» που με ένα τρόπο ανατρέπει τη σύγχρονη αστική κοινωνία μέσα από τις αναπολήσεις μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

Η «Cavewoman» Κατερίνα Ζαρίφη
Το γέλιο διαδέχεται το κλάμα και η Φαίδρα Δρούκα απογειώνει το μονόλογο «Υπέροχο μου διαζύγιο» της Ιρλανδής Τζέραλντιν Άρον. Δικαίως το θεατρόφιλο κοινό της έδωσε το δεύτερο βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020 από το αθηνόραμα. Άμεση και καταιγιστική είναι η Φαίδρα Δρούκα σε αυτή τη «μίμηση ζωής» που σκηνοθέτησε τόσο ισορροπημένα ο Κοραής Δαμάτης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Μικρός Άνεσις, στις 15 Οκτωβρίου.
Η Κατερίνα Ζαρίφη έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο στη Θεατρική Σκηνή Ζωή Λάσκαρη στην Αθηναΐδα, με την παράσταση «Δουλειές με Φούντες», το 2017 και η αγάπη της για το θέατρο ωρίμασε κι άλλο. Χειμαρρώδεις και άμεση με το κοινό, μεταμορφώνεται φέτος σε «Cavewoman» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά. Η ηρωίδα της Έμμα Πίρσον θ’ ανέβει στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, από τις 25 Οκτωβρίου, να μιλήσει για την αιώνια «σύγκρουση» των δύο φύλων και να «παίξει» χιουμοριστικά αλλά και μελαγχολικά, με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τις εκ φύσεως διαφορές και τις ικανότητες των δύο φύλων.
Από την φετινή χρονιά οι Μοντέρνοι Καιροί θα στεγάζονται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί στο Γκάζι, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό. Στη σκηνή του νέου θεάτρου θα δούμε από τις 17 Ιανουαρίου την ηθοποιό Εβίτα Παπασπύρου, ιδρύτρια της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Μοντέρνοι Καιροί». Ηθοποιός που δίνει έμφαση στην ενεργητική συμμετοχή του σώματος, στον αυτοσχεδιασμό θα πρωταγωνιστήσει στα «Όρια» της Μιχαέλα Μιχαίλοβ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.
Ένα ακόμα νέο θέατρο, ο Δρόμος, ανοίγει από τις 12 Οκτωβρίου τις πόρτες για να φιλοξενήσει το έργο «Άννα» (Hanna) της Σαμ Πότερ που θέτει ένα δύσκολο ερώτημα: Πώς αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές τις μονογονεϊκές οικογένειες στις μέρες μας; Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Εμμανουήλ Μαύρος και στο ρόλο της Άννας θα γνωρίσουμε την Παναγιώτα Αβραμοπούλου μια νέα θεσσαλονικά ηθοποιό που πρόσφατα μετακόμισε στην Αθήνα.
Έξι άνδρες μονολογούν

Ο Ορφέας Αυγουστίδης στο ρόλο του Τιούρινγκ
Υπάρχουν θεάματα όπου το θέατρο και η πραγματική ζωή συγχέονται…Τέτοιου τύπου παράσταση είναι αυτή που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος από 21 Οκτωβρίου στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου: «Η μηχανή του Τιούρινγκ» του Benoit Soles. Το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία – 700 sold out από το 2018 που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν – απέσπασε 4 βραβεία Μολιέρ και προγραμματίζεται ν’ ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο. Η προσωπικότητα που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός του δίνει εκατοντάδες αφορμές να γοητευτεί και να γοητεύσει εμάς, τους θεατές που θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την προσωπικότητα του φιλόσοφου – επιστήμονα, του Άλαν Τούρινγκ που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
Με αίτημα το ζωντανό θέατρο ο Φώτης Μακρής είναι έτοιμος να ανοίξει για έκτη χρονιά «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Στη θεατρική προσαρμογή του εμβληματικού μυθιστορήματος που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη, από τις 15 Οκτωβρίου, ο Φώτης Μακρής διεισδύει με εκφραστικότητας στα άδυτα της σκέψης και αγωνίας ενός άνδρα που ως μέλος μιας ομάδας ανταρτών, αναλαμβάνει να μεταφέρει περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου.
Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου διαδραματίζεται μια ακόμα παράσταση που επιστρέφει στη σκηνή φέτος. Ο Τάσος Σωτηράκης ερμηνεύει μοναδικά, με ψυχή και λεβεντιά τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, τον Άρη Βελουχιώτη, στο έργο «Άρης» που έγραψε η πρόωρα χαμένη Σοφία Αδαμίδου και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μπισμπίκης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο νέο χώρο του Cartel στη 8 Οκτωβρίου.

O «Λουκής Λάρας» Μανώλης Μαυροματάκης
Το καλοκαίρι ανέβηκε ο «Λουκής Λάρας» του Δημήτριος Βικέλας σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη και συνεχίζει τη σκηνή του πορεία από τις 15 Οκτωβρίου στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ο Μανώλης Μαυροματάκης ενσαρκώνει με όλα τα εκφραστικά του μέσα έναν άνδρα που σε μεγάλη ηλικία αφηγείται μέρος της ιστορίας του, τριών – τεσσάρων χρόνων της ζωής του, από το 1821 έως και το 1824, χρόνια σημαντικά, καθώς κατάφερε να επιβιώσει από τον διωγμό αλλά και την πείνα δουλεύοντας.
Δυο ακόμα ανδρικοί μονόλογοι που προστίθενται στη λίστα είναι «Το ημερολόγιο ενός τρελού» σε μια ιδιαίτερη εκδοχή του κλασικού διηγήματος του Νικολάου Γκόγκολ, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ρόλο του Αξέντι Ιβάνοβιτς, και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πασσά. Πρόκειται για παραγωγή της ομάδα θεάτρου Gaff και θα κάνει πρεμιέρα στο 104, στις 11 Οκτωβρίου. Το έργο του Άλαν Μπέννετ «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» ένας από τους τέσσερις μονολόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Άγγλου δημιουργού (θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, ηθοποιού) Talking heads θα δούμε από τις 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Καλλιρρόης. Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για την τηλεόραση του BBC το 1987 και από τότε έχει παιχτεί στο εξωτερικό αρκετές φορές, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει για τρίτη φορά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νανάκη, ο οποίος ερμηνεύει και τον κεντρικό ήρωα.