5G: Μάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρείες για τα δίκτυα. Φοβούνται ότι επηρεάζει τα αεροπλάνα — «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες». Τι λέει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Copyright: AP

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στις ΗΠΑγια τον αν το σήμα ορισμένων υπηρεσιών στα δίκτυα 5Gπροκαλεί ηλεκτρονικομαγνητικές παρεμβολές οι οποίες επηρεάζουν τα αεροπλάνα. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησαν από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνίεςστη χώρα, την Verizon και την AT&T, να αναβάλλουν το πολύ για δύο εβδομάδες την ανάπτυξη κάποιων ασύρματων υπηρεσιών 5G εξαιτίας αυτού του φόβου.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες απέρριψαν το εν λόγω αίτημα αν και την Κυριακή ανακοίνωσαν πως είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν παρόμοιους περιορισμούς στις κεραίες 5G τους, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται κοντά στα γαλλικά αεροδρόμια, για τους επόμενους έξι μήνες.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία» αναφέρουν οι δύο εταιρείες και προσθέτουν. «Εάν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις κάθε μέρα στη Γαλλία, τότε οι ίδιες συνθήκες λειτουργίας θα πρέπει να επιτρέπουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από την πλευρά της η FAA δήλωσε ότι οι συνθήκες στη Γαλλία είναι διαφορετικές, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα χρησιμοποιούν χαμηλότερα επίπεδα ισχύος για το 5G από ό,τι επιτρέπεται στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρουν οι κατασκευαστές αεροσκαφών

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών έχουν προειδοποιήσει ότι τα ασύρματα σήματα 5G του φάσματος C-Band ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών και να διαταράξουν τις πτήσεις.

Όλες οι πλευρές εξετάζουν την ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου 5G. Αρχικά είχε προγραμματιστεί το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών για τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά συμφώνησαν ότι αυτό θα γίνει με καθυστέρηση ενός μήνα δηλαδή στις 5 Ιανουαρίου. Σε αυτό το διάστημα θα γίνονταν περαιτέρω έλεγχοι ασφαλείας.

 

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες» – Τι λέει κορυφαίος Βρετανός επιστήμοναςO πλανήτης δεν μπορεί να εμβολιάζεται κάθε έξι μήνες, λέει επιστήμονας της Οξφόρδης

O πλανήτης δεν μπορεί να εμβολιάζεται κάθε έξι μήνες, λέει επιστήμονας της Οξφόρδης

Διστακτικός απέναντι στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού εμφανίζεται ο καθηγητής σερ δρ Αντριου Πόλαρντ, σύμβουλος του ΠΟΥ και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εμβολίων της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group). Η χορήγηση τακτικών ενισχυτών δόσεων είπε επίσης δεν είναι «βιώσιμη»

Ο σερ Άντριου Πόλαρντ, κορυφαίος ειδικός εμβολίων της Οξφόρδης, λέει ότι δεν πρέπει να προσφερθεί τέταρτη δόση πριν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συντείνουν σε αυτό.

Ο σερ Πόλαρντ ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca σε συνεργασία με την Οξφόρδη το 2020 είπε επίσης ότι η χορήγηση τακτικών ενισχυτικών δόσεων εμβολίου στους ανθρώπους κάθε έξι μήνες, «δεν είναι βιώσιμη».

Ο Αντριου Πόλαρντ, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), είπε ότι οι μελλοντικές ενέργειες εμβολιασμού θα πρέπει να στοχεύουν τους πιο ευάλωτους αντί να προσφέρουν συμπληρωματικές δόσεις σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.

«Σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα της τέταρτης δόσης παγκοσμίως δεν είναι λογική. Καθώς εξελίσσεται η επιστήμη, μπορούμε να βρούμε ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι στους πληθυσμούς και να στοχεύσουμε μελλοντικά στην προστασία τους με τις ενισχυτικές δόσεις. Αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που τώρα είναι εμβολιασμένοι, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός από σοβαρή νόσηση απο Covid-19 και είναι πιθανό να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα εστιάζουμε αυτές τις αναμνηστικές δόσεις σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο.

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε ενημερωμένα εμβόλια κάθε χρόνο; Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις» κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί δεύτερη ενισχυτική δόση για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ το Ισραήλ έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.

Ένα χρόνο μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για πρώτη φορά σε μέλος του κοινού, ο καθηγητής Πόλαρντ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον – παρά το γεγονός οτι η παραλλαγή Ομικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα χειρότερα είναι απολύτως πίσω μας. Απλώς πρέπει να περάσουμε τον χειμώνα», είπε. Όσον αφορά τον σημερινό χειρισμό της κρίσης από τον Μπόρις Τζόνσον, με τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς σε όλη την Αγγλία, πρόσθεσε «Φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής. Το σύστημα δεν καταρρέει. Αλλά είναι καλά ισορροπημένο».

Στους 12 μήνες από τον εμβολιασμό του, 82χρονου ασθενή Μπράιν Πίνκερ στην Οξφόρδη, έχουν χορηγηθεί εννέα δισεκατομμύρια δόσεις κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του AstraZeneca, παγκοσμίως.

Μόνο στη Βρετανία, το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών έχουν κάνει το πρώτο τους εμβόλιο και περισσότερο από το 80% έχει κάνει δύο δόσεις, ενώ έχουν χορηγηθεί 33 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πόλαρντ, όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι δοκιμές τον Απρίλιο του 2020, οι επιστήμονες εμβολίων και οι ερευνητές ενημερώθηκαν ότι θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Ο Πόλαρντ πρόσθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις για «άνοιγμα» της οικονομίας, παρά τη συνεχιζόμενη απειλή από την Όμικρον – η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηπιότερη από τη Δέλτα.

Ο καθηγητήςείπε: «Κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Όταν ανοίξει, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι’ αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη εποχή. Αλλά αυτή είναι μια απόφαση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, όχι για τους επιστήμονες ».

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κυκλοφορία εμβολίων κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες απλά δεν είναι «εφικτή» και μπορεί να μην είναι καν απαραίτητη λόγω της Όμικρον η οποία ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία της ενδημικότητας.

Οι περισσότεροι αναζητούν πλέον περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα κενά δοσολογίας μεταξύ των ενισχυτικών δόσεων πριν δώσουν το πράσινο φως για τη χορήγηση τέταρτης δόσης.

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου